Přibylo 9460 nakažených. Větší hromadné akce budou jen s PCR testem, navrhuje ministerstvo

Laboratoře ve středu potvrdily 9460 nově nakažených koronavirem. Hospitalizovaných je 2300, nejvíc od 5. května. Vládní centrální řídicí tým řešil od rána další možná opatření proti šíření covidu-19. Ministerstvo zdravotnictví navrhuje u hromadných akcí nad tisíc osob uznávat pouze PCR testy místo těch antigenních. Po celém Česku budou hygienici ve čtvrtek také kontrolovat dodržování opatření, zaměří se hlavně na restaurace a kavárny.

On-line přenos

Koronavirus - listopad

  • 9:32
    Česko

    V Moravskoslezském kraji za pondělí přibylo 1708 nově nakažených koronavirem. Přírůstek je o více než čtvrtinu nižší, než tomu bylo před týdnem.

  • 23:18

    Kanada kvůli variantě omikron nařídila, aby všichni cizinci s výjimkou Američanů při příletu do země podstoupili test na koronavirus. Ottawa také rozšířila seznam zemí, jejichž občané do Kanady vůbec nesmějí cestovat - nově se zákaz týká i lidí z Nigérie, Egypta a Malawi a cizinců, kteří v těchto zemích v posledních dvou týdnech pobývali, napsala agentura Reuters.

  • 19:54

    Francie za uplynulý den zaznamenala 47 177 nově nakažených koronavirem. Jde o nejvyšší přírůstek od 8. dubna, kdy vrcholila třetí vlna epidemie.

Ve středu přibylo 9460 případů covidu, o 3600 víc než před týdnem. Na sto tisíc obyvatel připadá v Česku za posledních sedm dní 419 nakažených. Takzvané incidenční číslo se tak oproti středě zvýšilo o 33.

Vysoké denní přírůstky nakažených se projevují také v obsazenosti nemocnic. Už v pondělí počet hospitalizovaných s covidem poprvé od 7. května přesáhl dva tisíce. Ve středu bylo v nemocnicích 2300 lidí s koronavirovou nákazou, z toho 304 v těžkém stavu.

Přibývá také úmrtí. V úterý zemřelo poprvé od půlky května více než 30 lidí s covidem za jediný den.

Nejhorší epidemická situace je i nadále na severu Moravy a ve Slezsku. V Olomouckém kraji připadá na sto tisíc obyvatel 633 nových případů za posledních sedm dní a v Moravskoslezském kraji 591. Naopak nejnižší incidenční číslo vykazuje Karlovarský kraj. Za poslední týden tam testy odhalily 141 případů v přepočtu na sto tisíc lidí.

Zpřísnění opatření pro hromadné akce

Vládní centrální řídící tým projednal možná další opatření proti šíření covidu-19. Ministerstvo zdravotnictví na pátečním jednání vlády navrhne, aby od 22. listopadu na hromadných akcích nad tisíc osob nebyly uznávány antigenní testy na covid-19, ale jen testy PCR. „Na menších budou i nadále možné,“ řekla hlavní hygienička Pavla Svrčinová.

Zkrátí se také platnost testů povinných pro návštěvy v zařízeních sociálních služeb. Ministerstvo navrhuje, že PCR test bude platit tři dny, antigenní jeden den. 

Bez zavedení dalších opatření hrozí podle odborníků z Centra pro modelování společenských a biologických procesů BISOP znovu v řádu týdnů zahlcení nemocnic pacienty s covidem-19. Je proto podle nich potřeba omezit kontakty a urychlit očkování, pomůže také větší vymáhání kontroly potvrzení o testu, očkování či prodělané nákaze. Uvedli to v situační zprávě na webu. BISOP odhaduje, že za týden se můžou počty nově nakažených až zdvojnásobit.

Ministr se zástupci SPOLU bude jednat pravidelně

Zástupci ministerstva a AntiCovid týmu koalice SPOLU se budou scházet pravidelně, zřejmě každý čtvrtek, uvedl to ministr Adam Vojtěch (za ANO). K on-line jednání resortu se připojili zástupci odborného AntiCovid týmu koalice SPOLU včetně Vlastimila Válka, který je kandidátem na ministra zdravotnictví za TOP 09. Obě strany se podle Vojtěcha shodly na tom, že jediným řešením současné situace je očkování.

Shoda podle Vojtěcha byla i na dalším zapojení armády do Chytré karantény. Nynější dohoda s armádou platí do konce listopadu, podle ministra bude pravděpodobně prodloužena do konce ledna.

Ministr Vojtěch dnes zároveň oznámil, že ministerstvo zdravotnictví chce upřesnit podmínky, za kterých lékař může vystavit potvrzení, že se pacient nemůže proti covidu-19 očkovat. Podle odborníků by kontraindikací k očkování měla být hlavně alergická reakce na první očkování, naopak rozhodně za ni nepovažují protilátky, oznámil ministr. Podle mimořádného opatření měnícího úhradu testů je třeba kontraindikaci prokázat lékařskou zprávou. Lidé, kteří se nemohou nechat očkovat ze zdravotních důvodů, mají podle tohoto opatření i po 1. listopadu hrazené z veřejného zdravotního pojištění testy na covid-19.

Lockdown nebude – dokud nebude nouzový stav

Lockdown, neboli uzavření celé společnosti, podle hlavní hygieničky není v plánu, dokud nebude vyhlášen nouzový stav. Na Vánoce podle ní predikce, že by byl nutný, nejsou. Případně by se omezily služby jeden na jednoho a hromadné akce, řekla Svrčinová.

Případné zavedení povinného očkování pro zdravotníky či učitele, které zmiňovala ministrova náměstkyně Martina Koziar Vašáková, bude podle Adama Vojtěcha (za ANO) až na další vládě.

Kontroly v restauracích

Během čtvrtka se hygienici zaměří na dodržování protiepidemických opatření v restauracích a kavárnách. Personál musí od pondělí zjišťovat bezinfekčnost u všech hostů. Neplatí to pouze pro ty, kteří si vyzvedávají objednávku s sebou. 

Kontroly by se mohly zaměřit také třeba na vnitřní sportoviště, fitness centra či kulturní organizace. Také ve vnitřních sportovištích by totiž lidé měli prokázat bezinfekčnost a při skupinových lekcích dodržovat rozestupy.

Hygienici budou dodržování restrikcí kontrolovat plošně ještě v sobotu, výsledky oznámí v pondělí.

Posilující dávka bude nutná, myslí si Smejkal

Tak rychle rostoucí tempo nárůstu nakažených nikdo podle epidemiologa Petra Smejkala nečekal. „Já myslím, že nás to docela všechny překvapilo, tohle je dost dramatický nárůst,“ řekl ve Studiu 6. Podle něj za to může varianta delta, která je nakažlivější než ty, se kterými odborníci měli zkušenost dříve.

A druhá věc je imunita, uvedl Smejkal. „Jak po očkování, tak po prodělání nemoci vám nevydrží tak dlouho,“ dodal epidemiolog.

Petr Smejkal k epidemické situaci v Česku (zdroj: ČT24)

Smejkal upozornil na fakt, že nakonec budou muset dostat posilující dávku vakcíny všichni. „Nedá se nic dělat, protože ta třetí dávka bude nutná,“ myslí si. Doufá, že se proočkovanost v Česku zvýší.

Pokud by zájem o očkování dál rostl, mohlo by to podlě něj ovlivnit situaci před Vánoci. „Rozhodně by ty Vánoce nemusely být tak dramatické a to je ten optimistický scénář. Je to doslova závod s časem,“ dodal epidemiolog.

Chlíbek: Tlak na neočkované je pochopitelný

Předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek v Událostech, komentářích řekl, že přísnější kontroly v restauracích nebo vstup na větší akce pouze s PCR testem jsou opatření, která by mohla začít epidemii covidu brzdit. „My víme, že ten virus neumíme zastavit zcela úplně, ale umíme minimalizovat dopady. Přechod na PCR testy je určitě jedním z řešení, protože i v Evropě je změna testování doporučována tak, aby se zaměřovala na příznakové lidi a lidi s podezřením na onemocnění,“ řekl. 

Chlíbek připomněl, že nic účinnějšího než vakcína zatím není. „Snaha přesvědčit většinu lidí, aby se nechali očkovat, je zcela jistě namístě,“ uvedl. Překvapuje ho také to, že řada lidí požaduje aplikaci různých „cizích“ protilátkových koktejlů, zároveň ale odmítají vakcínu, díky které si sami vyrobí vlastní protilátky. „Jakýsi tlak na to, aby více lidí bylo očkováno, je pochopitelný,“ dodal a doporučil také očkování dětí.