Státní vyznamenání obdrží Bohdalová, Remek či in memoriam Petr Kellner

Pražský hrad zveřejnil jména nových držitelů státních vyznamenání, která se tradičně udělují u příležitosti státního svátku 28. října. Ceremoniál se ale kvůli onemocnění a hospitalizaci prezidenta neuskutečnil. Z rukou prezidenta by měli laureáti vyznamenání převzít až 1. ledna. Mezi letošními oceněnými jsou Jiřina Bohdalová, kosmonaut Vladimír Remek, judista Lukáš Krpálek nebo in memoriam podnikatel Petr Kellner.

Předávání nejvyšších státních vyznamenání na Pražském hradě se neuskutečnilo už podruhé. Loni ceremoniálu zamezila koronavirová pandemie.

Řád bílého lva

Řád bílého lva se prezident rozhodl udělit herečce Jiřině Bohdalové. Nejvyšší státní ocenění má obdržet také první československý kosmonaut Vladimír Remek. Posmrtně stejné ocenění dostávají podnikatel a majitel skupiny PPF Petr Kellner, válečný československý pilot Alexander Hess a britský politik Alfred Duff Cooper, který rezignoval na protest proti podpisu mnichovské dohody.

Řád Tomáše Garrigua Masaryka

Prezident se rozhodl udělit také Řád Tomáše Garrigua Masaryka, obdrží ho zakladatel moderní československé epidemiologie Karel Raška, který se podílel na očkování proti pravým neštovicím a na vymýcení této nemoci.

Medaile Za hrdinství

Medailí Za hrdinství Zeman vyznamenává českého velvyslance v Afghánistánu Jiřího Balouna a velitele jednotky Vojenské policie KAMBA v Afghánistánu Zdeňka Poula. Oba se v srpnu podíleli na evakuaci Čechů a afghánských spolupracovníků České republiky z Kábulu. Stejnou medailí oceňuje prezident in memoriam štábní praporčici Michaelu Tichou, která loni v listopadu zemřela na zahraniční misi na Sinaji po pádu vrtulníku.

Medaile Za zásluhy

Dalších dvacet  vědců, umělců, podnikatelů nebo válečných veteránů získává medaile Za zásluhy. Jsou mezi nimi třeba přední osobnost poválečné české historické vědy Robert Kvaček, který se zabývá dějinami 19. a 20. století, ekonom Michal Mejstřík, který na začátku letošního roku podlehl onemocnění covid-19.

Medaili Za zásluhy obdržel rovněž archivář a historik Vojtěch Šustek, který se specializuje na novodobé české dějiny a dějiny odboje. Loni se Šustek postavil na stranu jedné z přeživších lidických žen, která byla po válce obviněna z udavačství.

Zeman se rozhodl ocenit také in memoriam bojovníka od Tobruku a přístavu Dunkerque Jana Horala, účastníka Pražského povstání Emila Šneberga a Roberta Kleina, prvorepublikového sociálnědemokratického poslance a odboráře, který jako politický vězeň zemřel v nacistickém zařízení Sonnenstein, kam byl převezen z koncentračního tábora Buchenwald. 

Z oblasti sportu Zeman medaili předá nejúspěšnějšímu judistovu české historie Lukáši Krpálkovi a tenisovému manažerovi a podnikateli Miroslavu Černoškovi. Dalším vyznamenaným podnikatelem je Gevorg Avetisjan, zakladatel továrny na dorty Marlenka.

Kulturu zastupují na počátku roku zesnulý filmový a televizní režisér František Filip, který stál například za seriály F. L. Věk, Chalupáři nebo Cirkus Humberto, in memoriam malíř Vladimír Komárek, textař, režisér a scenárista Pavel Žák a Karel Vágner, hudebník a hudební producent.

Na seznamu vyznamenaných jsou i přední český odborník na vinařství Miloš Michlovský, první velitel československého praporu mírových sil OSN v misi UNPROFOR na území bývalé Jugoslávie Karel Blahna, bývalý slovenský náčelník generálního štábu Milan Maxim, psychiatr a spisovatel Jan Cimický, starosta Školského spolku Komenský ve Vídni Karel Hanzl, předseda Národní rady osob se zdravotním postižním Václav Krása a právník, spisovatel, novinář a od roku 2018 člen Rady ČTK Pavel Foltán.

Zeman nevyslyšel návrh na ocenění Dzurilly či Koudelky

Prezident Miloš Zeman udělil asi o třetinu méně vyznamenání než v předchozích letech. Letos bylo oceněných devětadvacet. Největší počet řádů a medailí se prezident rozhodl udělit v roce 2019, a to dvaačtyřicet.

Letos vyhověl několika návrhům senátorů a poslanců, stejně jako vládnímu doporučení. 

Mezi vyznamenanými naopak není vládní zmocněnec pro IT Vladimír Dzurilla, kterého chtěl v souvislosti s řešením pandemie podle svého dřívějšího vyjádření navrhnout premiér Andrej Babiš (ANO). Prezident také nevyhověl třeba návrhu poslanců, kteří by udělili medaili Za zásluhy řediteli BIS Michalu Koudelkovi, ke kterému má Zeman dlouhodobě negativní vztah.

Havel vyznamenal až 90 osobností, Klaus byl střídmější

Václav Havel mezi lety 1995 a 2002 udělil víc než 400 vyznamenání. V roce 1998 vyznamenal téměř 90 osobností, za což ho kritizoval tehdejší předseda Poslanecké sněmovny a ODS a nástupce ve funkci prezidenta Václav Klaus. Sám pak během desetiletého působení na Pražském hradě každoročně 28. října uděloval mezi 20 a 24 vyznamenáními. Jen v den 90. výročí založení Československa v roce 2008 ocenil 28 osobností.

Státní vyznamenání v současné podobě byla ustanovena zákonem z roku 2014. Prezidenti mohou udělit či propůjčit Řád bílého lva, Řád T. G. Masaryka a medaile Za zásluhy a Za hrdinství. Vyznamenáni mohou být čeští občané 1. ledna a 28. října, cizinci kdykoli. Tradičně je pro oceňování vyhrazen večer 28. října.