Bavič a silák Franta Kocourek má v Brně nový památník

Události v regionech: Přátelé Franty Kocourka mu odhalili nový pomník (zdroj: ČT24)

Ve středu to bylo třicet let, co zemřel silák, bavič, herec, propagátor brněnského hantecu a rodák z Řečkovic Franta Kocourek. Jeho přátelé mu v pátek odpoledne odhalili památník. Jednu pamětní desku už přitom v Brně má.

Smrt známého brněnského siláka a recesisty Franty Kocourka před 30 lety, 7. července 1991, vypadala zprvu jako další z mnoha jeho žertů. Během víkendového výletu si zašel ve Víru na Žďársku s manželkou a přítelem Františkem Kocmanem na oběd, během kterého si položil hlavu na kamarádovo rameno. Tedy zprvu to tak vypadalo. Až když se „Kocór“ nezvedal, došlo všem, že se stalo něco zlého. Mohutného muže, který býval vždy ve skvělé formě, v pouhých čtyřiačtyřiceti letech zradilo srdce.

O smrti Franty Kocourka ale na páteční akci nepadlo ani slovo. Neúnavného šprýmaře si jeho přátelé svorně připomněli s jeho podobiznou na tričku.

Silák a humorista

Pamětníci dodnes vzpomínají na to, co všechno dokázal, ať už díky svalům, nebo smyslu pro humor. Mezi vyhlášené výkony patřilo tažení železničního vagonu v zubech nebo rozbíjení balvanu na prsou, přičemž visel jen za paty a hlavu.

Jindy zase Kocourek ležel na fakírské desce, na prsou měl kovadlinu a do té těžkým kladivem bušil. K vrcholům patřilo číslo, při němž se ležící pod dřevěnou deskou nechával přejet osobním automobilem. Holýma rukama ohýbal železo. „Železo ohl Franta Kocórek ve Valašskym Meziříčí v někdy v roce 1985, 1986,“ vzpomínal František Kocman.

Kocourek ale nebyl jen převtělením někdejších cirkusových lamželezů. „Jedním z největších omylů, které s chutí přiživoval, byla i domněnka, že je František jen jakýsi nemyslící tupý svalovec, žijící hrubými žerty,“ vzpomínal na něj jeho přítel, muzikolog Miloš Štědroň.

Základ pro silácké kousky Kocourek získal v zápasnickém oddíle brněnské Zbrojovky a kariéru „nejmladšího lamželeza a moderního gladiátora“ mu pomáhal rozjet i vyhlášený prvorepublikový silák Fráňa Česal, který ještě jako penzista dokázal narovnat podkovu. I díky Česalově škole se koncem 60. let dostal na zkušenou do vídeňských barů a kabaretů, vystupoval tehdy pod přezdívkami Boris Tyger nebo Zlatý Torro čili Býk argentinských pamp.

Znalec hantecu

Doma si později vydělával rozvážením uhlí a po práci vystupoval v Divadle Husa na provázku i v Mahenově divadle. Hrál také s Miroslavem Donutilem ve filmu Balada pro banditu a byl hrdinou mnoha jeho historek.

Kocourek byl také vyhlášeným znalcem hantecu, ve kterém sepsal třeba historické povídky Jak Žanek Žižkové šeredně vybóchal křížatý nebo svérázný popis bitvy na Bílé hoře s názvem Mlata na Bílendě 16 kilo 20.