Severní Makedonie do Evropské unie patří, uvedl ministr Kulhánek na návštěvě Skopje

Ministři zahraničí Česka, Rakouska a Slovinska při návštěvě Severní Makedonie podpořili tuto balkánskou zemi v její snaze stát se členem Evropské unie. „Evropská integrace není bez šesti západobalkánských zemí úplná,“ řekl po jednání ve Skopje šéf rakouské diplomacie Alexander Schallenberg. Kulhánek zase na Twitteru uvedl, že Severní Makedonie do EU patří.

„Ministr zahraničí Jakub Kulhánek zahájil dvoudenní návštěvu Albánie a Severní Makedonie ve Skopje,“ uvedl z místa redaktor České televize Andreas Papadopulos.

V severomakedonské metropoli se Kulhánek spolu se svým rakouským protějškem Alexanderem Schallenbergem a slovinským ministrem zahraničí Anže Logarem postupně setká s tamním šéfem diplomacie Bujarem Osmanim, premiérem Zoranem Zaevem a prezidentem Stevem Pendarovskim. 

Hlavní témata jednání jsou dvě. Prvním je čtyřicet českých policistů, kteří stále ještě slouží na severomakedonské hranici. „Od doby vrcholící migrační krize pomáhají střežit balkánskou stezku, která pokračuje dál do Evropy,“ poznamenal Papadopulos.

Kulhánek je na návštěvě Severní Makedonie a Albánie (zdroj: ČT24)

Balkánské rozšíření jako priorita

„Druhé téma je ujistit země západního Balkánu – zejména Severní Makedonii a Albánii – o tom, že Evropská unie stále počítá s rozšířením právě o tyto státy,“ dodal redaktor. 

Rozhovory se Skopje nicméně momentálně blokuje Bulharsko kvůli jazykovým a kulturním sporům. Tirana zase v minulosti čelila odporu Francie a Nizozemska, podle nichž nedělá dost pro zlepšení demokracie a potírání korupce.

Pro Česko je však připojení západního Balkánu k evropskému bloku dlouhodobou prioritou.  Spolu právě s Rakouskem a Slovinskem patří mezi největší zastánce dalšího rozšíření EU.  

Kulhánek: EU by neměla dále odkládat přijetí zemí západního Balkánu

Český ministr zahraničí po jednání se šéfy diplomacie Slovinska, Rakouska a Severní Makedonie uvedl, že sedmadvacítka by neměla dále odkládat přijetí těchto zemí.

Ministři společně nepřímo vyzvali část zemí západní Evropy, aby přestaly zdržovat proces přístupových rozhovorů i s ostatními státy regionu. Srbsku, Černé Hoře, Severní Makedonii, Albánii nebo Bosně a Hercegovině by EU podle nich měla po letech odkladů dát ještě v tomto roce jasný závazek. 

„Společná cesta je jasným signálem, že se Severní Makedonie a Albánie mohou spolehnout na naši podporu,“ citovala agentura APA Schallenberga. „Věříme, že vzájemné problémy včas vyřeší bilaterální jednání. Věřte mi, středoevropské státy mají bohatou historii napjatých vztahů a vzájemné nevraživosti, ale zvládli jsme naše neshody překonat a stali se partnery a příteli v rámci evropské rodiny. Chceme sdílet tyto zkušenosti s našimi partnery na západním Balkáně,“ prohlásil Kulhánek ve Skopje.

Šéf slovinské diplomacie Anže Logar zase slíbil, že evropská budoucnost států západního Balkánu bude prioritou nadcházejícího slovinského předsednictví EU, které začíná 1. července.

Eurokomisař pro rozšíření Olivér Várhelyi zatím neřekl, zda v případě další blokády ze strany Bulharska EU zahájí vstupní rozhovory pouze s Albánií, která je kandidátskou zemí od roku 2014. Návštěvu Albánie mají ministři z ČR, Rakouska a Slovinska v plánu v neděli. Sejít se mají s prezidentem Ilirem Metou, premiérem Edim Ramou a ministryní zahraničí Oltou Xhackaovou.