Do kadeřnictví či na masáž bude nutný negativní test. Prokazování by mohla usnadnit aplikace

Události: Kde budou potřeba testy (zdroj: ČT24)

Česko čeká další rozvolňování, ale také více testování. Nově bude platný test nutný například pro návštěvu kadeřníka, kosmetiky i dalších služeb. Nejasnosti zatím panují kolem testování dětí před organizovaným sportem. Vláda s touto povinností přitom v rámci rozvolňovacích balíčků počítá. I v jiných zemích na testování spoléhají, objevily se však i zfalšované výsledky testů.

Sportovní oddíl Roller Team Stars Praha se v pátek poprvé rozjel na bruslích opět společně. Po dvou a s rozestupy – všichni se snaží dodržovat opatření. I proto měli trenéři poradu ještě krátce před tréninkem. Od pondělí začnou naplno.

„Náš oddíl samozřejmě nakoupil testy, ale nepovažujeme to za nutné, protože děti, které k nám chodí, mají i školu a testují se. Trenéři jsou testováni v práci,“ sděluje trenérka Dana Štěpánková. Zda budou však dětem pro sport stačit testy provedené ve škole, zatím není známo. Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) řekl, že o tom bude ještě jednat se sportovními svazy. Podrobnosti prý sdělí v pondělí.

Vybrané služby spojené s péči o tělo jako kadeřnictví, pedikúra nebo masáže budou moci podle čtvrtečního rozhodnutí vlády obnovit provoz od 3. května. Detaily pravidel pro otevření by měla vláda také upřesnit v pondělí. Fungovat by měl režim jeden na jednoho.

  • Balíček 1 – Týkal se uvolnění z 12. dubna, kdy mohly znovu začít fungovat obchody s dětským oblečením a obuví, papírnictví, služby jako zámečnictví či čistírny. Zoologické a botanické zahrady mohly otevřít venkovní prostory.
  • Balíček 2 – Týká se rozvolnění k 3. květnu, kdy budou moci otevřít vybrané služby spojené s péčí o tělo, péčí o zvířata nebo lázeňskou zdravotní péčí. Pokud bude celostátní počet nakažených nižší než 100 na 100 tisíc obyvatel, budou moci otevřít zbylé obchody a venkovní trhy. V krajích, kde bude počet infikovaných pod 100, budou moci začít fungovat galerie, muzea a památky bez skupinových prohlídek.
  • Balíček 3 – Otevřít by se mohly další služby, na svatbách a pohřbech by mohlo být 30 účastníků, ale jen ve venkovních prostorách. 
  • Balíček 4 – K realizaci opatření by muselo být méně než 75 nakažených na 100 tisíc obyvatel. Začít fungovat by mohly například zahrádky restaurací, hotely a penziony na 25 procent kapacity, divadla a koncerty venku. Za přísných podmínek by lidé znovu mohli i do vnitřních sportovišť, tedy v režimu jeden na jednoho s negativním testem.
  • Balíček 5 – Počítá s méně než 50 nakaženými na 100 tisíc obyvatel za týden. Za této podmínky by mohly otevřít bazény, sauny a wellness s negativním testem a dalšími opatřeními, ale třeba také kina s omezeními a testem. Na svatbách a pohřbech by mohlo být až 100 lidí uvnitř a maximálně 250 účastníků venku. 
  • Balíček 6 – Opatření by bylo realizováno v případě, že počet nakažených za týden klesne pod 25 na 100 tisíc lidí. Vláda zatím uvedla, že v tomto režimu bude ochrana dýchacích cest a další opatření ještě upřesněna.

Jednorázově budu stačit i domácí testy

Ministerstvo zdravotnictví již uvedlo, že pro využívání služeb se budou muset lidé prokázat buď PCR testem, který není starší než týden, anebo profesionálně provedeným antigenním testem. Ten je platný maximálně tři dny. Takovými testy se mohou lidé prokazovat opakovaně.

Jednorázově, třeba v kadeřnictví, bude možné provést i takzvaný domácí test. Platit bude ale jen pro daný okamžik. Test provedený v práci stačí za předpokladu, že byl profesionálně odebraný. Naopak testovat se nemusí lidé, kteří jsou méně než tři měsíce po covidu-19 anebo jsou očkovaní. Musí mít ale u sebe potvrzení.

Záložní rychlotesty má už připravené třeba kosmetička a masérka Alena Matiášková z Pelhřimova. „Spousta lidí nebude mít ještě očkování, nebudou mít PCR testy nebo nestihnou antigenní testy, takže jsem si to nachystala,“ sděluje.

Čtvrt roku je zavřený také psí salon Ivany Míkové v Jetřichovci. I ten by se měl otevřít 3. května. Po zákaznících Míková testy vyžadovat nebude, psa si je možné předat mezi dveřmi a k dispozici je čekárna. Sama ale bude testovaná, protože dělá ještě pedikúru.

Stávající kapacity testovacích míst – především na antigenní testy – podle ministra zdravotnictví stačí a zatím mají i dostatečné rezervy. Nová odběrová místa navíc dál přibývají. V budoucnu by měli mít lidé možnost nahrát výsledky testů anebo potvrzení o očkování do speciální aplikace. Tou by se pak prokazovali třeba při využívání služeb.

Hospodářská komora má navíc už připravenou platformu především pro provozovatele, kterou budou potvrzení zákazníků ověřovat. Veřejnosti ji chtějí představit v pondělí. Aplikace, na které pracuje stát, má být hotová do tří týdnů.

Testy mají zachránit turistickou sezonu

Na testy sází i další evropské země, například Řecko. Chce tím zachránit turistickou sezonu na tamních ostrovech. Vláda hodlá všechny místní obyvatele do měsíce naočkovat. A zahraniční návštěvníci mají po příjezdu předložit právě negativní test, aby mohli naplno využívat všechny služby.

Příjmy z cestovního ruchu se loni v Řecku propadly o 80 procent – v přepočtu o 300 miliard korun oproti roku 2019. Očkování místních a testování turistů to má letos změnit.

„Na ostrovech chybí nemocnice a zdravotní zařízení. Pokud by se sem virus dostal, způsobil by velkou řadu problémů,“ upozornil starosta ostrova Chalki Angelos Fragkakis.

Případy falšování výsledků jsou ojedinělé

Testy na covid se tak staly za posledních čtrnáct měsíců postupně běžnou součástí života v celé Evropě. PCR testy vyžaduje většina vyspělých zemí. Jenže i ruzyňské letiště už zaznamenalo podezření, že minimálně jeden cestující je zfalšoval. Situaci měla prošetřit hlídka cizinecké policie.

Policie výsledky vyšetřování oficiálně nekomentuje, z případů, s nimiž se redakce mohla seznámit, je ale pravděpodobné, že většinu podobných případů odkládá. S tím, že nedošlo k padělání úřední listiny nebo lékařské zprávy. Z firem nebo od lidí přitom zprávy o tom, že si test upravili, občas prosakují, jde ale spíš jen o ojedinělé případy. Víc než trestněprávní postih totiž hrozí problémy přímo na místě – se zaměstnavatelem nebo s dopravcem.

„Pokud cestující nesplňuje podmínky pro přepravu do dané destinace, tak kromě toho, že může mít následky, které s ním bude řešit policie, tak pochopitelně do destinace neodletí,“ sděluje mluvčí Letiště Praha Kateřina Pavlíková.

Problém je i v tom, že slovní spojení „testy na covid“ má teď spoustu významů – od PCR testů s mezinárodním certifikátem až po testy ve firmách prakticky bez jakýchkoli záznamů. I podle pracovníků letiště tuhle situaci zpřehlední až zavedení takzvaných covid pasů.