Česko už nepotřebuje pomoc ze zahraničí, řekl Hamáček. V neděli přibylo přes dva tisíce nakažených

V neděli v Česku testy odhalily 2373 nových případů covidu, o 955 méně než před týdnem – počet hospitalizovaných se ale stále dramaticky nesnížil. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) přesto uvedl, že ministerstvo zahraničí stáhlo žádosti o pomoc ze zahraničí s tím, že tuzemské nemocnice by už měly situaci zvládnout. Země má od začátku pandemie přes 24 tisíc obětí, první člověk v souvislosti s nákazou v zemi zemřel přesně před rokem.

On-line přenos

Koronavirus – březen

  • 22:34

    Rusko zaregistrovalo vakcínu proti covidu-19, která je určená pro zvířata. Očkovací látku nazvanou Karnivak-Kov vyvinuli vědci Federální veterinární a fytosanitární služby Rosselchoznadzor, informovala agentura TASS. Podle Rosselchoznadzoru je to první a zatím jediný preparát na světě, jenž má ochránit před nemocí z koronaviru SARS-CoV-2 zvířata.

  • 21:52

    Infekcí rychlým tempem přibývá i v Turecku, místní laboratoře pozitivní vzorky za posledních 24 hodin potvrdily v 39 302 případech, což je nejvyšší denní přírůstek od začátku pandemie

  • 21:51

    Řecko i přes nárůst počtu infekcí od příštího týdne uvolní část koronavirových opatření, aby pozvedlo morálku místních obyvatel. Na předchozí objednání se například otevřou malé obchody.

Vláda podle očekávání požádá sněmovnu o prodloužení nouzového stavu kvůli opatřením proti šíření koronaviru o 30 dní. O schválení návrhu vládou v pondělí odpoledne informoval Hamáček. Nynější stav nouze končí 28. března.

Ministři a premiér také schválili rozšíření povinného testování. To se podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) od 6. dubna rozšíří o firmy do deseti zaměstnanců a živnostníky, kteří se při práci setkávají s třetími osobami. Na programu jednání je i poslanecký návrh na úpravu zákoníku práce kvůli práci z domova.

Opozici by mělo v pondělí informovat ministerstvo zdravotnictví o tom, jak efektivní jsou různá protiepidemická opatření. Prodloužení nouzového stavu pak chce premiér Andrej Babiš (ANO) probrat se zástupci opozičních stran ve středu.

Nápor v nemocnicích

V sobotu odhalily laboratoře v zemi 5443 nakažených, což bylo zhruba o patnáct set méně než týden předtím, a za neděli hlásí portál ministerstva zdravotnictví  2373 nových případů – zhruba o tísíc méně než předchozí neděli. Byl to nejnižší denní přírůstek od 13. prosince loňského roku.

Navzdory poklesům zůstává ale kapacita nemocnic stále takřka vyčerpaná. K sobotě bylo v nemocnicích 8168 pacientů s koronavirem, v neděli počet klesl, ale nijak dramaticky. Aktuálně by mělo být hospitalizovaných 8007 lidí. Na začátku minulého  týdne bylo přitom v nemocnicích více než 9400 covidových pacientů.

Výrazně pomaleji klesá počet lidí v těžkém stavu. V pátek jich bylo 1945, teď po víkendu 1910. 

Zahraniční pomoc už není potřeba

„Ministerstvo zahraničních věcí stáhlo žádosti, které jsme měli zejména ve vztahu k Německu, Polsku a dalším,“ řekl Hamáček a poděkoval zemím, které nabídly pomoc. „Aktuálně to vypadá, že bychom měli být schopni situaci zvládnout vlastními prostředky,“ uvedl vicepremiér.

Česko 5. března požádalo o součinnost s umístěním minimálně desítek pacientů s koronavirem do Německa, Švýcarska a Polska. Důvodem bylo, že řada nemocnic nebyla podle ministerstva zdravotnictví schopna pacientům zajistit obvyklé standardy poskytované péče. Česko následně využilo pomoc Polska, kam byla převezena pacientka z Pardubického kraje.

Zaměstnavatelé jsou proti velikonočnímu uzavření průmyslu

Zaměstnavatelé jsou proti velikonoční uzávěře. Tu s ambicí zmírnit epidemii navrhly před měsícem odbory. Podle předáka Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josefa Středuly by opatření výrazně přispělo ke zlepšení situace.

Prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák uvedl, že by ale volno dalo prostor pro návštěvy známých a příbuzných, škody by byly vysoké a není jasný plán ani zdravotní přínos.

Vedoucí odborné skupiny ministerstva zdravotnictví a epidemiolog Petr Smejkal v neděli uvedl, že rada vlády pro zdravotní rizika možná několikadenní zastavení průmyslu kolem Velikonoc doporučí.

Očkování zpomalilo

Očkování proti covidu-19 v porovnání s minulým týdnem zpomalilo, zdravotníci podali v sobotu a neděli asi o 7300 dávek méně než předchozí víkend. Nedělní počet 8077 podaných dávek vakcíny je nejnižší od začátku března. Největší rozdíl v počtu očkovaných měla Vysočina, kde podali o 2781 dávek méně, a Jihomoravský kraj, kde aplikovali o 2383 dávek méně. 

Naopak více proti minulému týdnu se očkovalo v Pardubickém kraji a Praze. V hlavním městě se teď navíc otevírá očkovací centrum v Kongresovém centrum. Zahajuje zkušební provoz. V prvním týdnu vakcínu v centru dostanou městští policisté, lidé s poruchami intelektu a jejich ošetřovatelé. Pro očkování lidí ze státního registračního systému se má otevřít začátkem dubna.

Za zpomalením rychlosti očkování mohou být omezené dodávky vakcíny a nutnost jejich šetření pro druhé dávky. Firma AstraZeneca v minulých týdnech avizovala omezení dodávek do EU, zajišťuje jen zhruba 10 tisíc dávek za týden. Podle premiéra Babiše Česko už obdrželo (do nedělního vyjádření) přes jeden a půl milionu dávek vakcíny.

V úterý se očekává dalších zhruba 124 tisíc dávek od Pfizer/BioNTech, ve středu necelých 90 tisíc dávek od firmy Moderna a ve čtvrtek 9600 od AstraZeneca.

Přednostní očkování vážně nemocných

Ambulantní specialisté budou od středy vydávat svým pacientům speciální kódy k přednostnímu očkování proti covidu. Týká se to například diabetologů, onkologů, kardiologů, alergologů, imunologů nebo plicních lékařů, nárok budou mít pouze ministerstvem přesně definované skupiny pacientů, kterým při onemocnění hrozí těžší průběh nemoci. 

Speciální kódy budou vydávat ambulantní specialisté z celkem patnácti odborností, vybrat budou moci i pacienty, kterým ještě nebylo 65 let. Chroničtí pacienti se budou hlásit přes registrační systém na webu ministerstva, kam zadají kód. Pak musí přinést přímo na očkování ještě jakoukoliv svou lékařskou zprávu, která diagnózu potvrzuje.

Pandemická nemocnice

Předseda vlády Babiš navštívil v pondělí nemocnici ve středočeských Hořovicích, aby se tu seznámil s projektem Pandemické nemocnice. Ten umožní v případě potřeby přeměnit zdravotnické zařízení na infekční provoz schopný obsloužit až 500 pacientů hospitalizovaných s infekčním onemocněním. Soustředí se také na psychiatrickou péči.

Babiš ocenil péči a starostlivost o zaměstnance v zařízení a poděkoval majiteli Sotiriosovi Zavalianisovi za „urputnost a podnikání, které je ve prospěch našich občanů“.

„Rozhodli jsme se, že by ta nemocnice mohla být organizována tak, že by fungovaly dvě vedle sebe,“ řekl ředitel Michal Průša. Tato dvě oddělení by byla od sebe izolovaná, tím pádem by mohl dál fungovat provoz s pacienty, kteří potřebují běžnou péči – a zároveň vzniknout prostor pro pacienty s covidem.

Brífink premiéra Babiše k projektu pandemické nemocnice (zdroj: ČT24)

Před rokem v Česku zemřel v souvislosti s covidem první člověk

První případy nákazy novým typem koronaviru se v České republice potvrdily loni 1. března. Tři týdny poté byl ohlášen první mrtvý, u kterého testy potvrdily přítomnost koronaviru.

Šlo o pětadevadesátiletého muže, který trpěl řadou zdravotních problémů. Právě pro starší občany jsou nákaza a nemoc covid-19 nejnebezpečnější, lidé ve věku nad 75 let podle statistik tvoří dvě třetiny všech zemřelých.

Počet mrtvých začal výrazně růst zejména od loňského října, minulý týden počet zemřelých s covidem přesáhl hranici 24 tisíc. V poslední době přibývá tisíc obětí za necelý týden. V přepočtu na obyvatele patří Česko k nejhůře postiženým zemím v rámci Evropské unie i světa.