Pokud jen na pár dní zavřeme průmysl, pandemii výrazně srazíme, domnívá se epidemiolog Smejkal

Otázky Václava Moravce: Roman Prymula a Petr Smejkal (zdroj: ČT24)

Rada vlády pro zdravotní rizika možná doporučí zavřít okolo Velikonoc na několik dní průmyslové podniky. V pořadu Otázky Václava Moravce to řekl člen rady a hlavní epidemiolog IKEM Petr Smejkal. Mělo by to podle něj významný vliv na pokles počtu nakažených nemocí covid-19. Proti uzavírání průmyslu se naopak postavil poradce prezidenta pro zdravotnictví, epidemiolog Roman Prymula.

„Máme zavřené školy, divadla, kina, ale průmysl jede dál. Trošku bych přitlačil. Řada mých kolegů bojuje za to, jestli by kolem Velikonoc nebyla dobrá uzávěra také průmyslu, alespoň na pár dnů,“ řekl v pořadu Smejkal. 

Tímto směrem jdou nyní úvahy zdravotnické rady. Smejkal je přesvědčen, že kdyby se k Velikonocům přidalo pár dní volna navíc, efekt na sražení pandemie by byl výrazný. Pokud se na tom s kolegy shodnou, navrhne to na Radě vlády pro zdravotní rizika.

Prymula z návrhu tolik nadšený není. Technicky by to dle něj asi prospělo, ale není pro to, aby se nyní průmysl uzavíral. Spíše chce hledat příčinu potíží. Nemyslí si, že to je problém průmyslu, ale spíše přestávek a obědů, kdy člověk, který má respirátor, ho během pauzy sundá. Výhody krátké uzávěry průmyslu považuje za obtížně zkalkulovatelné.

Smejkal uznal, že pauzy na obědy se potvrdily jako velice rizikové. Dodal, že je nutné přitlačit na testování. „Když rozjedeme testování dvakrát týdně, antigenními testy, kvalitním odběrem, tak můžeme ubrat někde jinde. Na pandemii je nutné tlačit z více stran,“ uznal. 

Větší prodlevy mezi dávkami

Smejkal také hovořil o plánovaných změnách v systému očkování. Uvedl, že u lidí, kteří se teprve budou na očkování objednávat, asi dojde k prodloužení prodlevy mezi první a druhou dávkou. Je to z důvodu vysoké zátěže nemocnic. Upozornil, že rozhodnutí ještě není finální.

Prodleva může být až 42 dní po první dávce. Dodal, že očkování v Česku je také dosti logistický problém. „My jsme to zbyrokratizovali víc, než bylo nutné. Nechceme to komplikovat, zdůrazňujeme, že by toto rozhodnutí bylo krátkodobé. V dubnu už to nebude mít cenu, zátěž nemocnic nebude tak velká. Důležité je zdůraznit, že těm, co se druhá dávka odsune, to nijak neublíží. Naopak to zachrání lidské životy,“ řekl. 

Prymula s prodloužením podání druhé dávky souhlasí. „Já jsem ještě radikálnější. Když vidíme data z Anglie, tak není problém aplikovat tu druhou dávku až po třech měsících. Důvod je jednoznačný. Čím jdete dále po první dávce, účinnost vakcíny stoupá. Jednoznačně musíme proočkovat co největší skupinu první dávkou a v případě osob, které chorobu prodělaly, si dovedu představit, že se budou očkovat až po třech až šesti měsících,“ dodal.

Dle Prymuly se ukazuje, že riziko reinfekce je poměrně malé. V tuto chvíli denně umírá průměrně dvě stě lidí, kdyby Česko proočkovalo rizikové kategorie, tak je podle exministra schopno statistiku snížit o tři čtvrtiny, což je 4,5 tisíce životů za měsíc. „Proto je důležité, abychom očkovali co nejrychleji.“ 

Spor o vakcíny

Smejkal v pořadu také prohlásil, že podporuje užití výhradně těch vakcín, které jsou schváleny Evropskou lékovou agenturou. Nepochybuje o tom, že ruský preparát Sputnik V je dobrá vakcína, ale prodlevy ve schvalování v něm nebudily důvěru. Kdyby tu nebyla žádná vakcína, tak by byl jednoznačně pro. V souvislosti se Sputnikem se mluví o dodávce cirka dvaceti tisíc vakcín.

„Oni (Ruská federace) by pak troubili do světa, že zachránili Českou republiku, než bychom to ale zpracovali, tak je to zanedbatelná věc. Je to z mého pohledu zbytečné. Možná je to generační problém, ale myslím, že za spoustou věcí, co dělá Ruská federace, je politický zájem,“ řekl.

Podle Prymuly je již zbytečné, aby zatím neschválenou vakcínu Sputnik V prozkoumali čeští univerzitní vědci a dali vládě doporučení k jejímu užití. „Pointa byla v tom, že budeme moci tu vakcínu získat dříve. Když doběhne registrační cyklus tak, jak je oficiálně prezentováno, tak už se k vakcíně nedostaneme,“ řekl v pořadu Partie Terezie Tománkové v televizi Prima.