Blatný: Do Česka míří desítky tisíc vakcín od firmy Johnson & Johnson

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) oznámil, že v dubnu budou do Česka dodány desítky tisíc jednodávkových vakcín od firmy Johnson & Johnson, očkovat jimi budou praktičtí lékaři. Také sdělil, že v Česku dostane miliontý člověk první dávku vakcíny v pondělí a že se zefektivní očkování pro chronicky nemocné. Pověřená hlavní hygienička Pavla Svrčinová sdělila, že díky testování ve firmách se podařilo najít 21 ohnisek nákazy.

Johnson & Johnson začne podle Blatného dodávat vakcíny od 16. dubna. Během dubna budou do EU dodány tři miliony dávek vakcíny, v květnu 13 milionů, v červnu 39 milionů. „Již v dubnu budou do České republiky dodány vakcíny pro desítky tisíc osob. Očkovat je budou přímo praktičtí lékaři a přímo jim bude zavážená,“ sdělil Blatný.

Dodal, že dorazí i 12 tisíc dávek léku od Regeneronu, dodávka vyjede v neděli ze Švýcarska. Neregistrovaný lék je určen pro pacienty, kterým hrozí těžký průběh covidu-19. V Česku už jsou tři tisíce dávek podobného léku od firmy Eli Lilly, zásoba tak vydrží na tři měsíce. Podle Deníku N už ale Česko nebude objednávat další dávky léku od Eli Lilly, který má mít horší výsledky než lék od Regeneronu.

Ministr také sdělil, že očkovací strategie pokračuje podle plánu, klesá počet nákaz a úmrtí u lidí nad 80 let, a snižují se nákazy u zdravotníků. Česko si podle něj vede dobře v rychlosti očkování v porovnání s jinými evropskými státy, vyočkováno je více než 80 procent dávek. Podle webu Our World in Data je české tempo v Evropě průměrné.

„Chci znovu upozornit na to, že nikde neleží žádné vakcíny. V současné situaci je stav takový, že zpoždění té nejčastější vakcíny od Pfizeru o jeden den by znamenalo, že bychom neměli čím očkovat. Vakcíny, které jsou v jednotlivých očkovacích místech, jsou tam přesně pro ty, kteří na ně čekají,“ uvedl Blatný. Do čtvrtka bylo podáno 1,26 milionu dávek, miliontý člověk by měl v Česku první dávku dostat v pondělí.

Brífink ministra Blatného k očkování a vývoji epidemie v Česku (zdroj: ČT24)

Očkování se otevře i pro mladší chronicky nemocné pacienty

Podle Blatného pokračuje úspěšně očkování osob s chronickým onemocněním, které se v průběhu příštího týdne dočká zefektivnění. Ambulantní specialisté budou poskytovat chronicky nemocným kódy k registraci na očkování v centrálním rezervačním systému, i když nemocným bude méně než v současné době preferovaných 70 let. I v tom případě jim bude očkování umožněno.

„Upozorňuji, že ambulantní specialisté jako takoví nebudou očkování provádět, ale budou zhodnocovat, kdo je chronicky nemocný s tím typem onemocnění, které zvyšuje riziko závažného průběhu covidu-19, a tento člověk potom bude mít možnost se očkovat,“ uvedl Blatný s tím, že půjde o přesně definované typy onemocnění. Ambulantní specialisté budou kódy pro chronické pacienty dostávat od středy 24. března.

Seznam diagnóz, se kterými budou mít lidé přednost, zatím hotový není. Blatný uvedl, že mezi diagnózami budou například obezita, cukrovka či ischemická choroba srdeční. Svůj zdravotní stav pak budou muset zájemci o očkování ještě doložit na očkovacím místě lékařskou zprávou, která nemusí být nová. Ministr také zopakoval, že chroničtí pacienti mohou už v současné době využít očkování u svých praktických lékařů či v nemocnicích, kde jsou kvůli své nemoci sledováni.

Podle Svrčinové je za pomalejším úbytkem nakažených testování ve firmách

Podle pověřené hlavní hygieničky Pavly Svrčinové se epidemická situace v Česku vyvíjí pozitivně, byť čísla nakažených klesají pomalu. Díky testování ve firmách se podařilo odhalit 21 ohnisek, v největším bylo 64 lidí. Za pomalejším úbytkem počtu případů je podle hygieničky právě i testování ve firmách.

„Testujeme denně 200 až 300 tisíc osob v průmyslu. I kdybychom odhalili jen jedno procento, tak je to 2000 až 3000 lidí. To se projevilo zejména v průmyslových regionech,“ uvedla Svrčinová. Poděkovala těm občanům, kteří dodržují tři základní opatření –⁠ nošení respirátorů, mytí rukou a rozestupy.

V Česku ve čtvrtek přibylo 10 576 nových případů covidu, počet zemřelých s koronavirem stoupl na 24 331. Jde o nejnižší denní nárůst počtu nakažených v pracovní den od 15. února. Vláda ve čtvrtek rozhodla, že dosavadní restrikce budou pokračovat i po 21. březnu, pouze povolí vycházky i mimo území domovské obce.

Podle Blatného modely předpovídaly bez opatření až 20 tisíc nových případů denně a více než 10 tisíc lidí v nemocnicích, čemuž se podařilo zabránit. Ministr se také ohradil proti tomu, že opatření měla trvat jen tři týdny. Podle něj bylo při jejich vyhlášení koncem února řečeno, že počty nových případů budou po třech týdnech zhruba stejné, pak ale budou klesat.