V pátek testy odhalily téměř 15 tisíc nakažených, více než před týdnem

V Česku v pátek přibylo 14 920 potvrzených případů covidu, o 1750 více než předchozí pátek. Tento týden to bylo poprvé, kdy denní počet nově nakažených v mezitýdenním srovnání stoupl. Reprodukční číslo v pátek vzrostlo z 0,91 na 0,94. Od začátku epidemie nemoci covid-19 zemřelo v Česku přes 23 tisíc lidí s prokázaným koronavirem.

On-line přenos

Koronavirus – březen

  • 22:34

    Rusko zaregistrovalo vakcínu proti covidu-19, která je určená pro zvířata. Očkovací látku nazvanou Karnivak-Kov vyvinuli vědci Federální veterinární a fytosanitární služby Rosselchoznadzor, informovala agentura TASS. Podle Rosselchoznadzoru je to první a zatím jediný preparát na světě, jenž má ochránit před nemocí z koronaviru SARS-CoV-2 zvířata.

  • 21:52

    Infekcí rychlým tempem přibývá i v Turecku, místní laboratoře pozitivní vzorky za posledních 24 hodin potvrdily v 39 302 případech, což je nejvyšší denní přírůstek od začátku pandemie

  • 21:51

    Řecko i přes nárůst počtu infekcí od příštího týdne uvolní část koronavirových opatření, aby pozvedlo morálku místních obyvatel. Na předchozí objednání se například otevřou malé obchody.

Od začátku epidemie zemřelo v Česku s prokázaným covidem 23 083 lidí, z toho 11 143 v letošním roce. V průměru od začátku roku zemřelo 157 lidí denně, dosavadní březnový průměr je 194 úmrtí.

Letošním denním maximem je pondělních 229 úmrtí, což je druhý nejhorší údaj od vypuknutí epidemie loni v březnu. Více lidí s covidem zemřelo pouze 3. listopadu, a to 262.

Počty osob s nově prokázanou nákazou
Zdroj: ČT24

Česko si v potírání nákazy nevede dobře ani v mezinárodním srovnání. Za uplynulých 14 dní se v republice objevilo přes 156 tisíc nových případů. Je to 1393 případů na 100 tisíc obyvatel, a Česko je tak ve srovnání s okolními zeměmi výrazně na prvním místě. Například Německo má za dva týdny v přepočtu téměř desetkrát méně případů.

  •  Česká republika: 1393
  • Slovensko: 558
  • Polsko: 485
  • Rakousko: 368
  • Německo: 145
  • Zdroj: nakit.cz/koronadata

Tlak na nemocnice trvá

V nemocnicích bylo v pátek 8742 pacientů s covidem, z toho 1968 v těžkém stavu. Oproti čtvrtku to sice představovalo mírný pokles, ale v mezitýdenním srovnání přibylo 226 hospitalizovaných. Počet pacientů s těžkým průběhem nemoci se drží v blízkosti rekordních hodnot.

Zdravotnická zařízení tak nadále čelí velkému náporu. K sobotnímu ránu bylo v celé zemi podobně jako v minulých dnech podle ministerstva volných jen 12 procent lůžek na jednotkách intenzivní péče (JIP) a anesteziologicko-resuscitačních odděleních (ARO) a 25 procent standardních lůžek s kyslíkem.

Nemocnice v Roudnici nad Labem
Zdroj: Ondřej Hájek/ČTK

Za pátek laboratoře provedly 142 tisíc testů

Nemoc covid-19 prokázaly testy dosud v téměř 1,4 milionu případů. Téměř 660 tisíc z nich připadá na letošní rok. Březnový průměr je zatím 12 658 nových případů za den, v únoru to bylo 9020 a v lednu necelých 8240.

Nejrychleji se koronavirus šíří na Jablonecku, kde za posledních sedm dní přibylo 1178 nových případů na 100 tisíc obyvatel. Následuje Kolínsko s 1111 případy a okres Mladá Boleslav s 1066 novými případy na 100 tisíc obyvatel za poslední týden.

Laboratoře v Česku udělaly v pátek zhruba 142 tisíc testů na covid-19. Celkový podíl pozitivních testů už ministerstvo nezveřejňuje. U preventivního a plošného testování, které tvořilo v pátek zhruba tři čtvrtiny všech testů, byl podíl pozitivních 2,09 procenta. O týden dříve to bylo 2,16 procenta.

Páteční nárůst mohly zapříčinit testy ve firmách, řekl Dušek

Začalo se také s povinným testováním zaměstnanců, které může podle šéfa Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška stát za jednodenním nárůstem. Kvůli němu by Dušek obecné závěry zatím nedělal. „Může to mít i čistě logistické důvody, že se nahromadí větší množství testů. Ale nezpochybňuji, že na to bude a může mít vliv masivní plošné testování. Počet antigenních testů průměrně vyrostl až ke 130 tisícům,“ uvedl Dušek.

V případě, že antigenní test u zaměstnance ukáže pozitivní nález, musí pak dotyčný ještě na test PCR, který nákazu potvrdí, nebo vyvrátí. Vzniká tak časová prodleva, která může být podle Duška také příčinou pátečního nárůstu. „Právě i konfirmace pozitivních testů mohou být příčinou toho, že se hodnoty v konkrétním dni navýší,“ řekl.

Velké podniky nad 250 zaměstnanců měly povinnost provést první kolo testování do pátku. Menším firmám nad 50 zaměstnanců vláda stanovila jako nejzazší termín první pondělí. Podle průběžných výsledků se pozitivita pohybuje mezi jedním až dvěma procenty.

Očkování zrychluje

V tomto týdnu denní počet podaných vakcín opakovaně přesáhl 40 tisíc. Rekordní byl čtvrtek, kdy zdravotníci aplikovali 49 581 dávek. Celkový počet podaných dávek dosáhl na 1 049 108, obě potřebné vakcíny dostalo téměř 296 500 lidí.

Za prvních 12 březnových dní bylo v Česku aplikováno skoro 388 500 vakcín, zhruba o sedm tisíc více než za celý únor. O podstatně rychlejším tempu vakcinace vypovídá i denní průměr, který se od začátku března blíží ke 32 400 aplikovaným dávkám za den, zatímco v únoru to bylo přibližně 13 600 očkování denně.

Naočkovaná populace podle krajů
Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví

Pro vakcínu míří lidé i o víkendu

Na řadě míst v Česku se očkuje i během víkendu, v sobotu vůbec poprvé třeba v brněnském velkokapacitním centru nebo pražském IKEMu. „Počítáme s tím, že rozjedeme všechny soboty a pokud dodávky budou takové, že to půjde o celém víkendu, budeme očkovat o celém víkendu,“ říká náměstkyně pro ošetřovatelskou péči z IKEMu Martina Šochmanová . 

Očkovat se daří také v Brně. „Vypadá to, že seniory nad 80 a nad 70 let bychom mohli mít příští týden všechny naočkované,“ řekl náměstek ředitele FN Brno Ondřej Ludka. Příští týden by chtěli na Výstavišti aplikovat vakcínu 1500 lidem za den. Zvládnout by přitom mohli až 4 tisíce. Ani na polovinu kapacity nedosáhnou kvůli nedostatku látky.

Rychlost očkování by navíc mohlo negativně ovlivnit snížení dodávky vakcíny AstraZeneca. Do Evropy by mělo zamířit o 73 procent méně této očkovací látky, oznámili v sobotu zástupci Chytré karantény. Jaký dopad to bude mít na Česko, zatím není zřejmé. Vakcína Astra Zeneca teď ve většině krajů míří především k praktickým lékařům. V tuzemsku se ale očkuje i vakcínami od Pfizer/BioNTech a od Moderny, na konci dubna by mohla dorazit také první dodávka nově certifikované látky od firmy Johnson & Johnson.

Bodové skóre protiepidemického systému PES, kterým se původně v Česku řídila opatření proti šíření nového koronaviru, se pátým dnem drží na hodnotě 73 bodů ze sta, což odpovídá druhému nejvyššímu stupni pohotovosti z pěti.

Mírné zhoršení vykazují tři ze čtyř sledovaných parametrů, a to včetně reprodukčního čísla. Dušek předpokládá, že do konce týdne zůstane číslo R pod hodnotou 1. Mírný mezidenní pokles zaznamenali zdravotničtí statistici pouze u podílu hospitalizovaných s covidem, u kterých byla nákaza zjištěna až v nemocnici.

Omezení péče znamená menší příjem pro zdravotnická zařízení

Nemocnice kvůli covidu-19 odkládají běžně poskytovanou péči. Výkonnost jim poklesla na začátku letošního roku asi o pětinu, prodělávají tak 3,2 miliardy korun měsíčně. Situaci má stejně jako loni narovnat kompenzační vyhláška, která úhrady od zdravotních pojišťoven za péči upraví.

Problémy mají i v lázních nebo zařízeních následné péče, protože k nim nesměřují na doléčení a rehabilitaci pacienti po operacích. Loňské omezení nemocniční péče se negativně projevilo také v řadě ambulantních segmentů, od fyzioterapie až po některé specializované lékaře. Vliv měl i strach některých pacientů chodit do ordinací lékařů. Většina nákladů zdravotnických zařízení je přitom fixních – jde o personální náklady (v průměru 60 procent, někde až 90 procent).

Dorazila další dodávka testů pro školy, děti se však stále učí doma

Do Česka dorazil druhý milion testů na covid-19 určených pro školy. Hasiči je převezou z letiště v pražské Ruzyni do skladu ve Svojšicích, s distribucí se počítá, až bude návrat dětí do škol aktuální. Nyní se kvůli opatřením proti šíření epidemie žáci a studenti učí z domova.

Společnost Tardigrad International Consulting má podle zakázky ministerstva vnitra dodat 3,6 milionu testů, první dodávku letadlo z Číny přivezlo 27. února. Poslední zásilka testů bude odbavena v pondělí 15. března. Jde o čínské antigenní testy od společnosti Lepu, u kterých se pro testování odebírají vzorky z kraje nosu. Podle dřívějších informací je cena za test včetně dopravy 65 Kč, hodnota zakázky tak vychází na 237,5 milionu korun.