Bezpečný způsob, nebo možný podvod? Návrh na korespondenční hlasování leží na vládě

Reportéři ČT: Volby na dálku (zdroj: ČT24)

Korespondenční hlasování ve volbách je téma, které si současná vláda napsala do svého programového prohlášení, s jeho prosazením však nespěchá. Po prezidentských volbách v USA mají z této formy někteří čeští politici obavy. Nedávno vzniklá koalice ODS, TOP 09 a KDU-ČSL ale chce korespondenční hlasování zařadit na program lednové schůze sněmovny. Podporu má i od vládní ČSSD. Pro Reportéry ČT natáčel David Vondráček.

„Zjednodušíme volební pravidla tak, aby se občanům usnadnil přístup k volbám, včetně zavedení korespondenční volby,“ uvádí programové prohlášení vlády. 

Pro Čechy, kteří žijí v zahraničí, by to znamenalo, že by se mohli zapojit do voleb do českých zákonodárných sborů distančně korespondenčně. Takovou možnost už mají například Slováci nebo Poláci. Češi zatím mohou odvolit pouze na velvyslanectví, která jsou však většinou jenom v hlavním městě dané země. 

„Pro lidi, kteří léta žijí v USA, Austrálii nebo na Novém Zélandu, to často znamená hodiny v letadle, tisíce či desetitisíce korun za letenky, aby mohli dorazit na ambasádu a tam odvolit,“ uvedl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Lidé tak hlavně kvůli vzdálenosti k volbám často vůbec nepřijdou. V zahraničí přitom žije a působí až půl milionu Čechů, do parlamentu volí jen zhruba deset tisíc z nich. 

USA jako odstrašující případ?

Volit korespondenčně je možné v 21 zemích Evropské unie a ve Velké Británii. Ve Švýcarsku a Estonsku je dokonce možné odevzdat hlas distančně elektronicky. Někteří čeští politici se však ke korespondenčnímu hlasování staví skepticky, důvodem je situace, která vznikla po volbách v USA. 

Korespondenční hlasování už dopředu zpochybňoval končící prezident Donald Trump, o volebních podvodech pak mluvil i po volbách, když se ukázalo, že většinu volitelů získal Joe Biden. Trumpovy žaloby na způsob hlasování však americké soudy odmítly, celkem jich bylo šedesát.

O tom, že systém korespondenčního hlasování může být „děravý“, mluvil například předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO). 

„Nikde v Evropě jsem nezaznamenal, že by došlo k jakýmkoliv podvodům v rámci korespondenční volby,“ oponuje náměstek ministra zahraničí pro řízení právní sekce Martin Smolek. 

Nová koalice chce korespondenční hlasování prosadit do říjnových voleb

Návrh na korespondenční hlasování leží na vládě už více než rok, čeká na zařazení na program schůze vlády, což je podle mluvčího ministerstva vnitra Ondřeje Krátošky v kompetenci premiéra Andreje Babiše (ANO). Ten však na dotaz České televize nereagoval. „To má nějakou řekněme kontinuitu, nějakou setrvačnost,“ řekl za předsedu vlády předseda sněmovny Vondráček. 

Nově vzniklá koalice SPOLU si nyní jako jeden z prvních úkolů zadala vyvolat co nejdříve mimořádné hlasování sněmovny, aby se projednala možnost korespondenční volby pro Čechy v zahraničí už v letošních volbách. „Je nejvyšší čas, abychom to ještě stihli uskutečnit pro volby sněmovní na podzim tohoto roku, abychom tento zákon projednali a přijali,“ prohlásila předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. 

Nakonec se přidali i občanští demokraté, kteří byli v tomto ohledu trochu zdrženlivější. „K tomuto návrhu jsme se nakonec přiklonili, aby mohli naši občané, kteří žijí v zahraničí, hlasovat ve volbách s tím, že zaznamenáváme i vývoj zájmu,“ řekl místopředseda ODS Martin Kupka. 

Koalice SPOLU našla podporu také u vládních sociálních demokratů. Ministr Petříček uvedl, že ČSSD je moderní levicová strana a nevidí důvod, proč lidem v zahraničí nedat právo hlasovat ve volbách korespondenčně.

„Dlouhodobě podporujeme korespondenční volbu s tím, že korespondenční volbu je možno realizovat i elektronicky. Nicméně vzhledem k tomu, jak stát zvládá a nezvládá různé elektronické systémy, a vzhledem k tomu, že ta elektronická (volba) je napadnutelná více než korespondenční, tak v tuto chvíli preferujeme tu korespondenční,“ uvedl místopředseda sněmovny Vojtěch Pikal (Piráti). Také místopředseda STAN Jan Farský ujistil, že takový návrh hnutí stoprocentně podpoří.

Reálně je zákon možné projednat v řádu dvou až tří měsíců. Následně je ještě potřeba počítat se Senátem, ale vyplývá z toho, že do října to určitě zvládnout jde.
Marek Antoš
katedra ústavního práva, PF UK

Pro přijetí návrhu by se musela vyjádřit i část poslanců ANO

Naopak negativní postoj budou mít zřejmě komunisti. „Vidím tam velkou možnost vedoucí ke zpochybnění voleb jako takových,“ řekl komunistický poslanec Stanislav Grospič. Šéf SPD Tomio Okamura upozorňuje, že ani vyspělé státy nedokážou zajistit bezproblémový průběh korespondenční volby.

Návrh zákona však projde pouze v případě, že bude mít nadpoloviční většinu poslaneckých hlasů. To znamená, že by pro přijetí musela hlasovat i třetina poslanců ANO. „Myslím, že nějaké ucelené, jednoznačné stanovisko těch 78 poslanců nemá,“ odhaduje Vondráček.