Testuje se nová technologie na odhalení zbraní

Události: Kamerový bezpečnostní systém odhalí ozbrojence (zdroj: ČT24)

V nemocnici v Praze se začne testovat nový inteligentní kamerový systém pro detekci zbraní. Ten umí odhalit potenciálního nebezpečného útočníka, upozorní na neobvyklý pohyb lidí a rozpozná i hledané pachatele. Pokud by byl například v místech, kudy procházel tento týden útočník ve Vídni, s velkou pravděpodobností by na něj ještě před útokem upozornil.

Bezpečnostní experti testují v pražské nemocnici IKEM speciální kameru. V momentě, kdy zaznamená, jak někdo vytahuje zbraň, odešle upozornění ochrance v operačním centru. „Systém detekuje tvar, který připomíná zbraň. Probíhá tam milion operací, kde si verifikujeme, že to skutečně zbraň je,“ vysvětluje Michal Moroz z Asociace kritické infrastruktury.

Systém ale může jednat i sám, třeba když je potenciální útočník ve výtahu. „Dokážeme mu dát možnost zablokovat vstupní dveře, můžeme mu umožnit, že zablokuje výtah. Umí toho člověka izolovat v rámci nějaké oblasti, už jenom tím, že vyřadí zámky na dveřích,“ popisuje technický ředitel Securitas Jan Huml.

Mohlo by se předejít situacím jako při loňském útoku v ostravské nemocnici

Loni v prosinci v ostravské fakultní nemocnici útočník zastřelil sedm lidí. Ozbrojený muž se na čin připravoval, chodil po nemocnici a vybíral si čekárnu s největším počtem pacientů. „Bezpečnostní agentura mohla upozornit policii, že se jim v areálu pohybuje člověk se zbraní, dřív než k činu dojde,“ popisuje Moroz. 

Systém podle Humla navíc dokáže komunikovat online a šetřit čas. „Neřešili bychom tam prodlevu, kdy čekáme na vytočení telefonního čísla, popřípadě odezvu operátora, popis situace,“ říká.

Kromě detekce zbraní umí systém rozpoznávat i tváře lidí, a to i v rouškách. Společnost Quantasoft pracuje na přesnějším softwaru. „Používáme hluboké neuronové sítě, které si v tom hledají různé hrany, tvary, barvy, nějaké genetické črty, a jsme schopni rozpoznat osobu, i když je o několik let starší,“ říká zakladatel společnosti Milan Pašek.