Pražští policisté „otevírají diskusi“ o technologii na rozpoznávání obličejů. Hřib je proti

Události: Kamerový systém na rozpoznávání obličejů testuje pražské letiště (zdroj: ČT24)

Vedení pražské policie požádalo magistrát, aby aktivoval na šesti místech v hlavním městě automatické rozpoznávání obličejů, informoval server iRozhlas.cz. Policie by díky tomu mohla automatizovaně sledovat a zaznamenávat pohyb lidí, které kamery zachytí. Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) s krokem nesouhlasí. Předseda bezpečnostní komise magistrátu Petr Hlubuček (STAN) považuje věc za citlivou a Praha podle něj požádá o stanovisko Úřad pro ochranu osobních údajů. Systém už testují na pražském letišti.

Úřad na konci léta odmítl, aby se technologie rozpoznávání obličejů používala k identifikaci fotbalových chuligánů na stadionech. Podle ochránců údajů „nelze najít dostatečný právní důvod ke zpracování biometrických osobních údajů návštěvníků fotbalového utkání“, píše iRozhlas.cz.

Kamery, které umí za pomoci speciálního softwaru rozlišovat obličeje, slouží policii při hledání pachatelů trestných činů či ztracených osob. Zároveň ale tato technologie vyvolává pochybnosti kvůli možnému zneužívání či nespolehlivosti.

„V rámci komunikace s magistrátem navrhla pražská policie zamyslet se do budoucna nad možností otevření tématu ohledně systému rozpoznávání obličejů a jeho využitelnosti v rámci městského kamerového systému,“ sdělil serveru mluvčí pražské policie Jan Daněk. Nejde podle něj o pilotní projekt, ale o „otevření tohoto tématu k diskusi“.

„Jak již uvedl náměstek pro životní prostředí a bezpečnost Petr Hlubuček jedná se o citlivou záležitost. Praha požádá o stanovisko Úřad pro ochranu osobních údajů. Já osobně jsem proti užívání technologie rozpoznávání obličejů na městském kamerovém systému,“ prohlásil primátor Hřib.

Z pěti případů čtyři chyby

Praha v minulých letech modernizovala svůj kamerový systém, kamery nyní umožňují záznam ve vysokém rozlišení a vidí i ve tmě.

Podle nezávislé studie z letošního léta systém na rozpoznávání obličejů, testovaný v Londýně, chybně označil podezřelého v 81 procentech případů. Londýnská policie ale tvrdí, že se kamery spletou jen v jednom z tisíce případů. Například San Francisco použití takové technologie zakázalo z obavy z jejího zneužívání.

Biometrická mřížka obličeje
Zdroj: ČT24

O efektivitě systému pochybuje advokát Jan Vobořil, který se ve sdružení Iuridicum remedium věnuje ochraně soukromí. „Snižuje se počet trestných činů, tak proč se má zavádět automatické sledování občanů?“ řekl serveru iRozhlas.cz. 

Člen městské komise pro kamerový systém Oldřich Kužílek pokládá za potřebné, aby se podrobně vyjasnilo postavení městského kamerového systému. Nyní totiž není jasné, kdo je zpracovatelem údajů, jaké jsou účely kamerového sledování nebo jaký je osud získaných údajů, dodal.

Systém už funguje na pražském letišti

Nákladný a technicky náročný systém pro rozpoznávání obličejů už funguje na pražském Letišti Václava Havla, jehož halou denně projde přes 60 tisíc lidí. Na letišti je 145 kamer, které jsou schopny okamžitě porovnat zachycenou tvář s databází hledaných osob. Systém se od roku 2017 zatím jen testuje: hotovo by mělo být do dvou let. 

Pokud systém, který obličeje rozpoznává na základě biometrických bodů, najde shodu s obsahem databáze hledaných osob, upozorní policii. Hlídka pak dotyčného vyzve, aby předložil doklady. „Od spuštění systému s ostrými daty bylo do současnosti zadrženo přes 160 osob,“ uvedl náměstek ředitele cizinecké policie Jan Kučera.

Kde bude zaveden systém na rozpoznávání obličejů
Zdroj: ČT24/Cizinecká policie

Systém se bude postupně zavádět na všechna mezinárodní veřejná letiště v Česku. Dnes už funguje na téměř všech velkých vzdušných přístavech světa. V některých městech by mohl nahradit pasovou kontrolu, lidé by mohli jen procházet identifikačním tunelem.

Kamerový systém se stal loni předmětem diskusí při dopadení hledaných turistů z Nizozemska, kteří napadli v centru Prahy personál restaurace. Policisté ho tehdy nevyužili a na přítomnost hledaných turistů na letišti upozornili až svědci a ostraha.