Konferenci Forum 2000 zahájí projev tchajwanské prezidentky, k Česku promluví na dálku

Mezinárodní konferenci Forum 2000, která začne v pondělí, zahájí svým proslovem tchajwanská prezidentka Cchaj Jing-wen. Na Twitteru o tom informovali organizátoři konference. Cchaj Jing-wen v Praze osobně nebude, letošní 24. ročník Fora 2000 se kvůli pandemii koronaviru koná pouze ve virtuálním prostředí.

Vztahy mezi Českem a Tchaj-wanem se letos dostaly do popředí veřejného zájmu díky cestě předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) do ostrovní země. Proti cestě ostře protestovala Čína, která Tchaj-wan považuje za svou vzbouřeneckou provincii. Vystrčila kritizovali i prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš (ANO).

Tchajwanská prezidentka při Vystrčilově návštěvě udělila předchozímu předsedovi Senátu Jaroslavu Kuberovi (ODS) in memoriam vysoké státní vyznamenání. Kubera původně sám plánoval návštěvu Tchaj-wanu, po jeho náhlé smrti na záměr navázal Vystrčil.

Tchajwanská prezidentka na Foru 2000 vystoupí v den, kdy je na programu také debata o porušování lidských práv v Číně. Situací v Číně se konference bude zabývat i v dalších dnech, kdy bude řeč mimo jiné o zneužívání moderních technologií v autoritářských zemích nebo o tom, jak autoritářské země způsobují nestabilitu ve světové politice.

Forum 2000 se koná od pondělí do středy. Na rozdíl od předchozích ročníků se účastníci konference nesejdou v pražském paláci Žofín, ale kvůli pandemii budou debatovat pouze prostřednictvím internetu. Kromě Cchaj Jing-wen vystoupí na konferenci například vůdkyně běloruské opozice Svjatlana Cichanouská, íránská nositelka Nobelovy ceny za mír Šírín Ebadíová, šachový velmistr a představitel ruské opozice Garri Kasparov nebo český ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

U zrodu Fora 2000 stáli v roce 1997 tehdejší český prezident Václav Havel, spisovatel Elie Wiesel a japonský filantrop Jóhei Sasakawa. Jejich záměrem bylo poskytnout prostor osobnostem z nejrůznějších oborů k analýze výzev nového tisíciletí. Loni na konferenci vystoupili například konstantinopolský patriarcha Bartoloměj I. nebo bývalý polský prezident Lech Walesa.