Vláda se nepřipravila na druhou vlnu pandemie, kritizovala ve sněmovně opozice

Poslanecká sněmovna na svém středečním jednání schválila dvě významná opatření týkající se ochrany zvířat. Do roku 2027 má v Česku skončit klecový chov slepic, zakazuje se také cirkusová drezura šelem. Oproti pondělí se opozici podařilo na pořad odpoledního jednání dostat i diskusi o pandemii nemoci covid-19. Kabinetu vyčetla především to, že se nepřipravil na druhou vlnu pandemie.

Zákaz klecových chovů se před zákonodárce dostal v rámci projednávání novely o ochraně zvířat.

Kromě chovu nosnic legislativa stanovila odškodnění pro majitele zakázaných kožešinových farem; z iniciativy pirátského poslance Jana Pošváře se částky snížily na tři tisíce korun za norka a 3 900 korun za lišku.

Dolní komora rovněž schválila zákaz drezury lidoopů, šelem a dalších druhů volně žijících zvířat v cirkusech a podobných zařízeních.

Na návrh Moniky Jarošové (SPD) poslanci zdvojnásobili až na jeden milion korun pokuty za týrání zvířat v návaznosti na zpřísnění trestů vězení za tyto zločiny. Minimální pokutu za týrání zvířat v množírnách stanovila sněmovna na návrh poslance ANO Davida Pražáka na pět tisíc korun a 10 tisíc korun podle míry provinění. 

Vláda promrhala léto, měla by skládat účty, tvrdí opozice

Na odpoledne se opozici podařilo prosadit i debatu o vývoji epidemie nového koronaviru, o niž se neúspěšně pokoušela už v úterý. Nyní návrh podpořili i poslanci vládní ČSSD a KSČM, která kabinet ANO a sociálních demokratů v dolní komoře toleruje. Poslanci ANO se hlasování zdrželi.

Předseda ODS Petr Fiala usuzuje, že vláda Andreje Babiše (ANO) je bezradná a sám premiér situaci zlehčuje. „Bohužel se ukazuje, že vláda promrhala měsíce a měsíce. Bohužel je zřejmé, že na druhou vlnu koronaviru není Česká republika připravena,“ tvrdí Fiala. Kabinet ANO a ČSSD vyzval, aby naslouchal návrhům opozice. Občanští demokraté chtějí mimo jiné konec ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) a aktivaci ústředního krizového štábu.

„Vláda situaci významně podcenila,“ přidal se ke kritice Jakub Michálek (Piráti). Kabinet podle něj neplní to, k čemu jej vyzvala sněmovna letos na začátku června. „Celková bilance je poměrně smutná,“ konstatoval s výčtem úkolů, který měla vláda podle usnesení dolní komory splnit. Z desítky podle něho kabinet naplnil dva, tři částečně a pět vůbec. Michálek se také pozastavil nad změnami rozhodnutí o povinném rušení roušek a nad Babišovými výroky o slábnutí viru.

Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová poukazovala na to, že Babiš na jaře říkal, že veškerou odpovědnost bere na sebe. „Dnes by měl skládat účty,“ řekla. Česko je podle ní rukojmím „chronického lháře“. „Když budeme věci lakovat na růžovo, k dobrým výsledkům nedospějeme,“ zdůraznila Pekarová Adamová. Stejně jako Fiala vyzývala k tomu, aby vláda využívala opoziční návrhy.

„Čísla nakažených strmě rostou a vláda dál tančí a uklidňuje veřejnost, že vlastně není proč cokoli činit,“ komentoval situaci předseda poslanců KDU-ČSL Jan Bartošek. Tázal se, zda byl spuštěn pandemický plán a jak se naplňuje. „To je kuchařka, podle které má vláda postupovat,“ zdůraznil. 

Babiš: Přestaňme se strašit

Premiér Babiš nicméně kritiku své vlády za zvládání pandemie dlouhodobě odmítá. Například na úterním setkání středočeských starostů v Praze vyzval k tomu, aby se lidé přestali strašit koronavirem. Důsledkem je podle něj například to, že se u části lidí zhoršila prevence rakoviny kůže. Reagoval tím mimo jiné na skutečnost, že se někteří starostové podle jeho informací báli na setkání přijet.

„Chtěl bych poprosit všechny, abychom se už konečně přestali strašit,“ uvedl v úterý Babiš. Dodal, že by veřejnost rád uklidnil. „Tolik, co my testujeme, nikdo netestuje,“ řekl. Zopakoval, že například sousední Slovensko, které ČR od pátku zařadí kvůli růstu počtu nakažených koronavirem na seznam rizikových zemí, dělá testů na covid-19 mnohem méně.

„Ze všech míst je kritika, jak jsme dělali všechno špatně. Všichni už zapomněli, jak jsme nosili povinně roušky venku,“ připomněl Babiš první vlnu pandemie, kdy se pokládalo za samozřejmé chránit si nos a ústa. Dnes je podle něj situace spíš opačná a lidé si na něj ukazují, když jde nakupovat s respirátorem.

Podle Babiše se Česko stalo obětí svého úspěchu z první vlny, protože se dostalo mezi země, které brzo otevřely. „Bilancovat budeme na konci. A věřte mi, že to sleduji osobně. Hlavně počet hospitalizovaných,“ dodal.