Vesecká připravuje ústavní stížnost kvůli zásahu policie na ERÚ

Místopředsedkyně Energetického regulačního úřadu Renata Vesecká hodlá podat ústavní stížnost kvůli postupu policie, která minulý týden provedla na úřadu zásah. Už dříve regulátor oznámil, že si na postup policie bude stěžovat. „Využijeme všech právních prostředků, které umožňuje náš právní řád, abychom zjednali nápravu v tom, co považujeme za porušení zákona,“ nechala se slyšet Vesecká.

Ve středu 27. května dorazili vyšetřovatelé do tří budov Energetického regulačního úřadu (v Ostravě, Jihlavě a Praze), kde hledali dokumenty ke jmenování současné místopředsedkyně Renaty Vesecké. Ta měla být údajně jmenována v rozporu s energetickým zákonem. Úřad jmenovací dekret vydal, kromě toho si detektivové odnesli počítače, včetně počítače šéfky uřadu Aleny Vitáskové.

ERÚ tvrdí, že policie o vydání spisů řádně nepožádala – pokud by se tak stalo, úřad by prý listiny bez problémů vydal a celá akce mohla proběhnout v mnohem klidnější atmosféře. „Stačilo, aby přišel jeden policista s výzvou k vydání dekretu a dostal by ho na místě. Nemuseli kvůli tomu zavírat celý úřad,“ uvedl mluvčí ERÚ Jiří Chvojka s tím, že regulátor považuje zásah za nepřiměřený a ohrožující nezávislost instituce.

„Ústavní stížnost není dosud sepsaná, nejsou žádné detaily, jen jsme pověřili příslušné právní kapacity, aby stížnost sepsaly,“ sdělil nyní Chvojka. Neupřesnil, co bude obsahem stížnosti. Na začátku zásahu protikorupční policie bylo trestní oznámení jistého muže z Plzeňska. Útvar ale odmítl akci komentovat s odkazem na probíhající trestní řízení.

Vesecká připravuje ústavní stížnost kvůli zásahu policie na ERÚ (zdroj: ČT24)

Méně silovou formu jednání by si dokázal představit i ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). S regulátorem vede vleklé spory o podobu energetického zákona – středeční zákrok má však za přehnaný. „Skoro bych měl pocit, že by tento problém šel řešit i bez zásahové jednotky, protože jde, řekněme, o takovou úřední debatu,“ prohlásil Mládek.

Vesecká je místopředsedkyní ERÚ od loňského listopadu a na starost má legislativně správní oblast. Podle úřadu splňuje všechny požadavky, které má na místopředsedu ERÚ energetický zákon. V tom se mimo jiné uvádí, že místopředseda musí mít nejméně sedm let praxe v oboru energetiky, z toho alespoň tři roky v řídicí nebo vedoucí funkci. Vesecká byla před nástupem do úřadu advokátkou, v letech 2005 až 2010 nejvyšší státní zástupkyní. Podle regulátora nicméně podmínky splňuje a jmenování proběhlo v souladu se zákonem.

Podle dřívějšího vyjádření Vitáskové je Vesecká dlouholetou profesionálkou v oblasti práva. Od jejího jmenování místopředsedkyní úřadu si slibuje pomoc při řešení komplikovaných sporů, kterými se ERÚ zabývá hlavně v souvislosti s nedávným solárním boomem. Právě státní podpora solární energetiky byla často důvodem skandálů a žalob, kterým úřad v uplynulých letech čelil.

Vydáno pod