Česko porušilo práva muže odsouzeného za vraždy, musí ho odškodnit, rozhodl štrasburský soud

České soudy byly podle Evropského soudu pro lidská práva nespravedlivé k Robertu Tempelovi, kterého poslaly na doživotí do vězení za dvojnásobnou vraždu. Podle štrasburského tribunálu upřelo Česko muži právo na spravedlivý proces a navíc se líčení nepřiměřeně vleklo. Tempel by proto měl od státu dostat finanční odškodnění.

Případem Roberta Tempela se české soudy zabývaly déle než deset let. Byl obžalován za vraždu, ke které došlo v roce 2001. Obžalovaný vinu odmítal, tvrdil, že vraždil jiný muž, který v kauze figuroval jako klíčový svědek.

Krajský soud v Plzni a Vrchní soud v Praze si případ posílaly osm let – v první instanci byl Tempel pokaždé osvobozen a odvolací soud verdikt zrušil – aby nakonec byl po přesunu k pražskému krajskému soudu muž uznán v roce 2009 vinným. O tři roky později potvrdil rozsudek Ústavní soud.

Dvakrát problematický postup

Podle Evropského soudu pro lidská práva ale byl tento postup problematický hned dvakrát. Především štrasburští soudci zapochybovali o tom, zda byl proces spravedlivý. Problém vnímají především v přesunu případu z plzeňského krajského soudu k pražskému.

„Procedurální postup vrchního soudu mohl přivést Krajský soud v Praze k závěru, že jediným rozsudkem, který vrchní soud přijme a který proces dovede do konce, je verdikt viny. Průběh událostí důrazně naznačuje dysfunkci ve fungování soudnictví a narušuje celkovou spravedlivost procesu,“ stojí v rozhodnutí evropského soudu.

Druhý problém souvisí s tím, jak dlouho se proces vlekl. Od obžaloby po konečné rozhodnutí Ústavního soudu uplynulo jedenáct let. Podle štrasburského soudu to bylo způsobeno hlavně tím, kolikrát se případ vracel od odvolacího soudu zpět k první instanci.

Stát proto musí Tempelovi zaplatit odškodné ve výši 12 500 eur (asi 350 tisíc korun).

Vraždy nebyly předmětem zájmu

Soud pro lidská práva se nezabýval vraždami samotnými. „Je primárně věcí národních soudů, aby interpretovaly domácí právo,“ zdůraznili štrasburští soudci. Vraždy, kvůli kterým sedí muž ve Valdicích, se staly na lesním parkovišti u Hruškové na Sokolovsku.

Tempel zde podle obžaloby předal své oběti 400 tisíc korun za auto, které si prý chtěl koupit. Následně muže zastřelil a postřelil i druhého muže, kterého potom bil do hlavy železnou tyčí s kusem betonu a montážním klíčem. Obě těla následující den zakopal ve Staré Vodě na Chebsku.