Výluky u Berouna, Děčína i Přerova, železničáři plánují na léto přes 1500 omezení

Zpoždění a náhradní autobusová doprava čeká o prázdninách cestující vlakem u Přerova, Děčína nebo Berouna. Prázdninových výluk a oprav na tratích v Česku má Správa železnic v plánu přes 1500. Autobusy nahradí vlakový spoj ve 163 případech. Správa železnic poskytla České televizi přehled největších letních omezení na železnici.

O prázdninách se zpozdí dálkové vlaky mezi Prahou a Plzní a vyjedou autobusy, aby nahradily regionální spoje. Mezi Berounem a Zdicemi plánuje Správa železnic desetidenní výluku, která začne 6. srpna. „Půjde o nepřetržité výluky vždy jedné z traťových kolejí, což bude znamenat nahrazení osobních vlaků autobusy,“ popisuje rozsah výluky ve Středních Čechách mluvčí Správy železnic Marek Illiaš.

Na hlavní trati z Prahy do Drážďan začne 17. července oprava jedné ze dvou kolejí mezi Děčínem a Dolním Žlebem. Dálkovým vlakům i zde hrozí zpoždění, zatímco část osobních vlaků nahradí autobusy. Výluka potrvá do 9. srpna.

U Přerova potom bude i o prázdninách pokračovat modernizace traťového uzlu. Omezení naplánovala Správa želenic pro osobní vlaky hlavně ve směru na Olomouc a Hranice na Moravě. U Přerova je nahradí autobusy. „Modernizace Přerova a přilehlých úseků probíhá již několik let a bude tedy pokračovat i v průběhu celých letošních prázdnin, u vlaků dálkové osobní dopravy je nutno počítat se zpožděním,“ uvedl mluvčí Illiaš. Už nyní nabírají vlaky u Přerova zpoždění okolo 10 minut. Některé projíždějí krokem.

Výluka postihne také provoz mezi Prahou a Lysou nad Labem. „Probíhají modernizační práce většího rozsahu. Během prázdnin se počítá s větším počtem výlukových jízdních řádů tak, aby bylo možné provést co nejvíce vlaků osobní dopravy,“ popsal Illiaš.

Další výluky omezí cestování také na turisticky atraktivní posázavské lokálce mezi Ledčí nad Sázavou a Zručí nad Sázavou. Od 28.7. začnou opravy tunelů. Vlaky na trase podle Správy železnic nepojedou letos v létě ani příští rok.

Na severu Čech potom chce správa opravit mosty na tratích v okolí Liberce a také na trase spojující Náchod s Broumovskem a Adršpachem poblíž Police nad Metují. Například mezi Libercem a Raspenavou se úplně zastaví vlakový provoz od 28. července do 23. srpna.

  • Frýdlant nad Ostravicí – Ostravice (do 24. 7.)
  • Olomouc–Šternberk (do konce roku)
  • Brno–Střelice (do 15. 10.)
  • Plzeň–Třemošná (do 11. 9.)