Lidé mohou 1. července odložit roušky i uvnitř, nejspíš ale ne ve všech regionech

Brífink k dalšímu rozvolnění protikoronavirových opatření (zdroj: ČT24)

Lidé v Česku mohou od 1. července odložit roušky také ve vnitřních prostorách nebo veřejné dopravě. Zakrývání nosu a úst kvůli koronaviru bude dál povinné jen v místech s vyšším výskytem nemoci, uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Zachování povinnosti by se za současné situace týkalo Prahy a Karvinska, ministerstvo chce ale ještě počkat na vývoj v dalším týdnu. Rozvolní se také opatření, která omezují otevírací dobu barů a restaurací. Od pondělí 22. června se zvýší kapacita účastníků pro konání hromadných akcí z 500 na 1000.

K dalšímu zmírňování pravidel chce ministerstvo přistoupit díky příznivé epidemiologické situaci. Doporučila ho pracovní skupina pro rozvolňování karanténních opatření. Ministr Vojtěch uvedl, že plošná opatření se posouvají na lokální úroveň.

„Pokud k 1. červenci zůstane většina regionů bez nových případů, není na místě opatření prodlužovat v celé republice. Nošení roušek ve vnitřních prostorách nebo prostředcích hromadné dopravy by od tohoto data zůstalo už jen v regionech s vyšší incidencí covidu-19,“ doplnil. Pokud by se někde zvýšil počet případů nemoci, místní hygiena tam přijme nezbytná opatření, doplnil.

Události: Od července mohou Češi sundat roušky (zdroj: ČT24)

Zvýšená ochrana jen v ohrožených regionech

V regionech se zhoršenou epidemiologickou situací bude povinné zakrytí nosu a úst při jízdě v taxi, na vnitřních hromadných akcích a také na venkovních hromadných akcích při vzdálenosti do 1,5 metru od jiného člověka.

Roušky se budou muset v místech se zvýšeným výskytem covidu-19 nosit také v kinech, divadlech a při jiných kulturních a sportovních akcích, ve zdravotních a sociálních zařízeních. Ochrana nosu a úst tam bude povinná pro kadeřníky a další zaměstnance péče o tělo a také pro pracovníky stravovacích služeb a jiných provozoven při kontaktu se zákazníky bližším než 1,5 metru, pokud je nebude oddělovat například bariéra z plexiskla na pultu.

Povinnost používat venku roušku či jiné zakrytí nosu a úst zavedla česká vláda kvůli pandemii koronaviru od 19. března. K prvnímu zmírnění tohoto opatření přistoupil kabinet 25. května, odkdy mohli lidé venku odložit roušky, pokud zachovají od ostatních aspoň dvoumetrový odstup. Od počátku tohoto týdne lidé roušku mít nemusejí ani při menším odstupu.

Od července mohou být bary otevřené i po 23:00

Od 1. července mohou rovněž restaurace a bary nechat otevřeno i mezi 23. hodinou a šestou ranní.  Lidé také budou moci konzumovat občerstvení například v hledištích kin.

Za současné situace by zákazy nadále platily opět v Praze a v okrese Karviná. „Uvidíme, jaký bude vývoj v dalším týdnu. Průběžně budeme situaci vyhodnocovat a s dostatečným předstihem budeme informovat o tom, kterých regionů se budou omezení týkat,“ uvedla hlavní hygienička ČR Jarmila Rážová.

„Noční bary, kluby a diskotéky považujeme stále za velmi rizikové. Ukazují to zkušenosti ze zahraničí, v posledních dnech v Izraeli nebo předtím v Jižní Koreji,“ podotkl ministr Vojtěch.

Události, komentáře: Další uvolňování opatření (zdroj: ČT24)

Od 22. června může na hromadné akce až tisíc lidí

Už od pondělí 22. června se zvýší kapacita účastníků pro konání hromadných akcí z 500 na 1000. Od stejného data bude moct na fotbalové stadiony přijít až 5000 lidí, dosud to bylo 2500.

„I nadále je však nezbytné myslet v místech se zvýšenou koncentrací osob na důslednou hygienu rukou a zejména dodržování bezpečných rozestupů, to však již nebude povinné, ale na úrovni doporučení,“ uvedl epidemiolog Rastislav Maďar. 

Koupaliště, zoologické a jiné zahrady, muzea, galerie, hrady, zámky a podobná zařízení se od příštího pondělí vrátí k běžnému provozu, ruší se tak limit deset metrů čtverečních na osobu a povinné odstupy mezi lidmi. Povoleny budou od pondělí veletrhy s maximální účastí do 5000 lidí ve stejný čas.

Změny nastávají i pro lázeňský sektor, kde se od pondělí ruší limit deseti lidí pro skupinové procedury a zároveň se rozvolňují pravidla pro společné stravování lázeňských hostů.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch přesto apeluje, aby se lidé i nadále vyhýbali místům se zvýšenou koncentrací osob, dodržovali hygienu rukou a pokud se necítí zdravotně dobře, aby zůstali doma a vyhledali pomoc lékaře či se obrátili na příslušnou krajskou hygienickou stanici. 

V září akce i pro deset tisíc lidí

Podle Maďara by za příznivé epidemiologické situace mohlo dojít na podzim k navýšení kapacity pro hromadné akce až na deset tisíc lidí. Bude ale nezbytné rozdělit návštěvníky do sektorů s vlastním zázemím, jako jsou například toalety, občerstvení, vchod a podobně, s maximálním počtem 1000 lidí na jeden sektor.

„Tyto sektory mohou být i mobilní, ale platí, že musejí být funkčně odděleny, například přenosným oplocením, umístěním v jiné části areálu, případně jinou formou. Odstup mobilních sektorů musí být nejméně čtyři metry, přičemž počet sektorů na jednom místě nesmí přesáhnout pět,“ upřesnil podmínky.

„Za jeden den může na akci přijít i více lidí, musí se ale regulovat jejich průtok. Lidé v sektorech se hlavně nesmí míchat. Pokud by se situace během léta zlepšila, může být takových sektorů od září až deset,“ uvedl Maďar. O přesných podmínkách podle něj bude ministerská pracovní skupina s pořadateli dál jednat.