Nafta už ze skladu u Heřmanova Městce neuniká, areál utrpěl škody za desítky milionů

Události ČT: Nafta už ze skladu u Heřmanova Městce neuniká (zdroj: ČT24)

Šíření ropných látek z areálu Správy státních hmotných rezerv (SSHR) u Kostelce u Heřmanova Městce na Chrudimsku se podařilo zastavit. Škody však dosáhnou desítek milionů korun, oznámil předseda SSHR Pavel Švagr.

Po nedělní bouři z areálu unikla nafta, která znečistila Podolský potok. Obyvatelé Kostelce preventivně nemohou používat vodu ze studen, dokud odběry vzorků nepotvrdí, že není kontaminovaná.

„Škody začínáme sčítat. Je to nejen podemletá silnice, poničená je dešťová a olejová bezpečnostní kanalizace, ale i tunel, strojovna a nádrže,“ uvedl Švagr. Voda podemlela také koleje, po nichž cisterny do areálu přivážejí a odvážejí pohonné hmoty.

Vodu s naftou hasiči odčerpávali, na potoce postavili pro zachycení kontaminace nornou stěnu. Podle Švagra by už nemělo prosakovat znečištění do čisté dešťové vody.

„Poničen je tunelový komplex, kde je několik nádrží. Voda tam byla ve výšce 130 centimetrů. Je to ohromný přírodní živel, s tím nic neuděláme,“ řekl Švagr. Podle jeho odhadu uniklo až několik stovek litrů nafty.

Hejtman: Odstraňování škod potrvá měsíce

SSHR začalo vzorkovat studny podle seznamu od starostů okolních obcí. Zatím se odebralo asi 15 vzorků, výsledky budou známé během 48 hodin. U jedné studny se již potvrdilo, že se do ní znečištění nedostalo. Na norné stěně v Klešicích se již také ropné látky nevyskytují. Všechny nádrže jsou zabezpečené, v úterý se ještě dočišťují nánosy po přívalové vlně v tunelu.

Podle hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického (ČSSD) odstraňování škod potrvá týdny až měsíce. „Nastavujeme systém komunikace, jsme dohodnuti na vstupu do havarijních plánů, které jsou pro tento areál připraveny. Je potřeba je doplnit, aby když dojde k něčemu podobnému, aby každý věděl, komu zavolat, a aby starostové byli informováni jako první,“ uvedl Netolický.

V rozhovoru pro Českou televizi hejtman uvedl, že stát prostřednictvím ministerstva pro místní rozvoj slíbil vypsání státních dotací až do výše pěti milionů korun v individuálních přístupech, u obcí se 70% spoluúčastí státu a 30% spoluúčastí obcí. 

„To jsou přesně prostředky, které mohou jednotlivé obce čerpat na odstranění následků na obecním majetku. Já jak jezdím po kraji, tak vidím další a další problémy a škody, které se vyskytují v jednotlivých obcích. Zatímco včera jsem říkal, že škody mohou být ve výši desítek milionů, tak dnes říkám, že pokud tomu připočteme Správu státních hmotných rezerv, tak to mohou být i stovky milionů,“ řekl v úterý odpoledne.  

Události, komentáře: Předseda Správy státních hmotných rezerv ČR Pavel Švagr (zdroj: ČT24)

Předseda Správy státních hmotných rezerv České republiky Pavel Švagr v pořadu Události, komentáře v úterý ujistil, že areál je nyní zabezpečen. „V této chvíli vzorkujeme studně obyvatel z okolí. Škody budou veliké, neustále zvyšujeme odhad, ten nynější je kolem 40 milionů korun. Většina nafty ale zůstala v areálu,“ řekl.