Třem extremistům hrozí doživotí. Měli plánovat útok na vlak

Třem z šesti lidí obviněných po policejním zátahu proti extremismu hrozí až doživotí. Policie je viní z přípravy teroristického útoku na vlak. Dva další čelí stíhání za nepřekažení trestného činu, poslední pak za nedovolené ozbrojování kvůli údajnému přechovávání hromadně účinné zbraně v bytě. Tři obvinění jsou ve vazbě.

Žalobci dosud právní kvalifikaci údajných trestných činů tajili. Nyní vyšlo najevo, že podle policistů obviněná trojice připravovala jako organizovaná skupina „přerušení dopravy ve větším rozsahu“. Minimálně od loňského září prý plánovali útok zápalnými láhvemi na nákladní vlak s vojenským materiálem na hlavním tranzitním železničním uzlu z Prahy do Plzně v úseku Radotín - Beroun. Žalobci ale údajnou trestnou činnost zatím konkretizovat nechtějí. V následujících týdnech budou rozhodovat o stížnostech, které si obvinění proti trestnímu stíhání podali.

V případě prokázání viny hrozí první trojici 12 až 20 let vězení nebo i výjimečný trest, tedy až doživotí. Vedle trestu odnětí svobody může soud uložit také propadnutí majetku. Mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová upřesnila, že dva z těchto obviněných jsou ve vazbě, třetí je stíhán na svobodě. Ve vazbě skončil také obviněný z nedovoleného ozbrojování, hrozí mu až pět let vězení. Dva další obvinění mohou u soudu dostat za nepřekažení trestného činu až tři roky odnětí svobody.

Policie našla při zásahu nástražný výbušný systém

Policie na konci dubna provedla zásah na několika místech po celém Česku a obvinila šest lidí. V Brně-Králově Poli našla extrémně nebezpečný předmět, jehož povahu neupřesnila. Údajně šlo o nástražný výbušný systém uložený v bytě panelového domu. V souvislosti s nálezem museli čtyři lidé dočasně opustit své obydlí.Zásah proběhl i v Komunitním centru Ateneo v Mostě, kde se pořádají diskusní večery a projekce.

Události: Teroristé plánovali útok na vlak. Hrozí jim doživotí (zdroj: ČT24)

Podle serveru Lidovky.cz mířila policejní operace proti levicovým radikálům, kteří údajně spáchali nejméně pět žhářských útoků. Zapálili prý policejní vozy, jednu policejní služebnu a mýtnou bránu. Podle policie prý za útoky stojí anarchisté z uskupení Síť revolučních buněk: „Síť revolučních buněk nejméně od ledna roku 2014 umisťuje na veřejně přístupných webových stránkách prohlášení k útoku… prostřednictvím takto publikovaných prohlášení se hlásí k dosud pěti případům poškození cizí věci,“ uvádí policejní dokumenty, které má server k dispozici.

Podle paragrafu 311 Trestního zákoníku spáchá trestný čin teroristického útoku ten, kdo jedná v úmyslu poškodit obranyschopnost ČR, narušit její politickou či hospodářskou strukturu, zastrašit obyvatelstvo nebo protiprávně k něčemu přinutit vládu či jiný orgán veřejné moci.

Trestný čin teroristického útoku se ve své současné podobě dostal do trestního zákona novelou z roku 2004. Podle dostupných informací za něj byl zatím pravomocně odsouzen pouze muž, který v roce 2012 v opilosti poslal tehdejšímu ministrovi financí Miroslavu Kalouskovi (TOP 09) dva výhružné e-maily. Kvůli nespokojenosti se svou životní situací v nich tvrdil, že se oblepí několika kilogramy silné výbušniny a „pokusí se všechny zlikvidovat najednou uprostřed nějakého důležitého zasedání vlády, kde se bude nacházet co nejvíce jejích členů“. Svou hrozbu nenaplnil, od soudu odešel s dvouletým podmíněným trestem.

Vydáno pod