Na Vltavě a Labi se otevřely plavební komory i pro rekreační plavidla

Rekreační lodě mohou opět proplouvat plavebními komorami na Vltavě a Labi. Ty byly zhruba měsíc uzavřené kvůli koronaviru. Omezena zůstává jejich otevírací doba. Pro rekreační plavbu je dále uzavřený pouze úsek mezi Českým Vrbným a Štěchovicemi, který se pravidelně otevírá v květnu.

„Od pátku se proplavují i rekreační plavidla, a to od plavební komory Vrané až po Mělník a celá labská vodní cesta. Kvůli koronaviru tak zůstává jen omezení času na proplutí. Stále zavřený pro rekreační plavbu je úsek mezi Českým Vrbným a Štěchovicemi (oblast horní Vltavy),“ uvedla Klára Němcová, ředitelka Státní plavební správy.

Kromě nákladních lodí tak mohou od pátku komorami proplouvat i malá plavidla, nesmějí mít ale na palubě cestující. Provoz plavebních komor je denně od 6 do 14 hodin, lze ale domluvit i individuální proplutí mimo vyhrazený čas.

„Vzhledem k počasí chtěli lidé odzimovat své lodě a vyrazit na vodu. Rozhodnutí o otevření plavebních komor je pro ně určitě dobrá zpráva. Podle mých informací by do začátku května mělo být už vše uvolněné. Hůř jsou na tom výrobci lodí, kterým jsou rušeny některé zakázky,“ říká Jan Wolf, předseda představenstva Asociace lodního průmyslu.

O jednotlivém otevírání plavebních komor rozhodují vždy příslušná povodí. Státní plavební správa funguje jako koordinátor lodní dopravy na území Česka. Proplavování komor na českých řekách je bezplatné.