V restauraci, v nemocnici i v autě před hotelem: Tam všude měl Dbalý převzít úplatky

Praha – Poslední obvinění bývalého ředitele Nemocnice Na Homolce Vladimíra Dbalého opírá policie o záznamy v jeho vlastním deníku. Podle vyšetřovatelů si sám zapsal, že za zmanipulovaná výběrová řízení převzal na různých místech Prahy ve čtyřech splátkách skoro 8,5 milionu korun. Podle jeho advokátů však údaje v deníku nezachycují realitu – prý měly sloužit jako podklady pro fiktivní knihu z lékařského prostředí.

Lukrativní zakázku na účetní služby pro nemocnici získala před sedmi lety firma podnikatelky Bialešové. Policejní obvinění cituje, co si o tom tehdejší šéf nemocnice Dbalý napsal do diáře. „Otevřeno šampaňské… Projekt by mi měl zajistit pravidelný měsíční příjem cca 250 tisíc Kč po dobu 5 let. Dokončení prvního konstruktivního projektu.“  

Dbalý si podle detektivů přesně zapisoval čas i místo, kde měl přebírat úplatky od šéfky účetní firmy Emilie Bialešové. Celkem mělo jít o skoro 8,5 milionu korun. První zápis se datuje k 20. listopadu 2009, kdy si Dbalý zapsal: „Odpoledne mi Emilie na Ladronce předává 3,5 milionu (starý dluh)“. V lednu 2010 zase mělo dojít k předání 1,2 mil. v osobním vozidle před hotelem Savoy.  

Podle policistů si ale měl Dbalý do deníku poznamenat také následnou roztržku se šéfkou účetní firmy. „Koupil jsem si za velké peníze službu, která nefunguje… hru s tebou ale musíme hrát dál.“

Advokátka Dbalého ale tvrdí, že měl deník sloužit jako podklad pro fiktivní knihu o lékařském prostředí: „Od začátku klient tvrdí a vysvětluje, jakým způsobem a s jakým záměrem byly ty poznámky sepsány… to obvinění považuji za nepodložené,“ uvedla Katarína Oboňová Kožiaková.

Podle policie si Dbalý zapisoval přesné částky i data (zdroj: ČT24)

Podle policistů si však Dbalý zaznamenával skutečné údaje: „Policejní orgán dospěl k jednoznačnému závěru, že záznamy v tomto diáři lze hodnotit jako zcela věrohodné,“ stojí v policejní obvinění.

Bialešovou poslal minulý týden soud do vazby

Policie minulý týden obvinila šest lidí, kteří měli nemocnici poškodit o více než 50 milionů. Emilii Bialešovou pak soud poslal do vazby kvůli obavám, že by mohla ovlivňovat svědky. Bialešové advokát Marek Vosátka ale takové důvody odmítl. „Klientka nesouhlasí ani s usnesením o zahájení trestního stíhání, ani s rozhodnutím o vazbě. (…) Využijeme všech právních prostředků k obhajobě naší klientky a prokázání její neviny,“ zdůraznil.

Podle serveru Lidovky.cz jsou mezi obviněnými vedle Bialešové také Vladimír Dbalý, dále advokát kanceláře MSB Legal David Michal, exporadce ředitele nemocnice Zdeněk Čáp nebo poradce Josef Kantůrek. Orgány činné v trestním řízení ovšem žádná jména nepotvrdily. Žalobce z Vrchního státního zastupitelství v Praze jen uvedl, že se stíhání týká veřejných zakázek nemocnice, a to na účetní a medicínsko-právní služby, na právní služby a na poradenské služby. 

Dbalý figuruje i v další kauze – ta míří k soudu

Dbalý figuruje ještě v jedné kauze ohledně Nemocnice Na Homolce: jde o zakázky na nákup gama nože a také digitalizaci archivu chorobopisů. Tento týden poslali žalobci sedm lidí před soud, a to včetně Vladimíra Dbalého. V souvislosti s nákupem gama nože měl Dbalý a jeho bývalý náměstek Michal Toběrný přijmout úplatek 5,7 milionu Kč. V případě zakázky na digitalizaci pak měli podle policie oba muži spolu s dalšími lidmi způsobit škodu nejméně 57 milionů korun.  

Dbalý byl kvůli tomu deset měsíců ve vazbě. Minulý týden byl propuštěn na svobodu poté, co složil půlmilionovou kauci. Podle vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové také odevzdal cestovní pas. „Vazební důvody nadále trvají,“ zdůraznila přitom. Bývalý ředitel Homolky proto bude pod dohledem probačního úředníka a slíbil, že nevycestuje.

Vydáno pod