Zemanova cesta do Ruska? Politici chtějí vidět program

Praha – Vláda zatím odložila jednání o cestě prezidenta Miloše Zemana do Moskvy, ministři chtějí před schvalováním nejprve vidět program cesty. Ministři KDU-ČSL konstatovali, že bude-li součástí oficiálního programu účast na vojenské přehlídce, nemusí jeho cestu podpořit. Předseda hnutí ANO Andrej Babiš pak uvedl, že pokud má být Zeman na tribuně jako jediný státník z EU, pak budou zřejmě ministři za ANO hlasovat proti. Hradní mluvčí Jiří Ovčáček ovšem uvedl, že zatím není jasné, zda přehlídka v Zemanově programu vůbec bude. Podle poslankyně ODS Miroslavy Němcové by vláda cestu měla odmítnout. Ze strany Ruska jde podle ní o demonstraci síly, nikoliv uctění památky obětí války: „V takovém případě tam náš prezident nemá asistovat.“

Pokud by vláda Zemanovi cestu neschválila, musel by si návštěvu hradit z vlastních prostředků. Náklady na ni byly vyčísleny na více než 600 tisíc korun bez započítání dopravy armádním speciálem. Podle šéfa KDU-ČSL Pavla Bělobrádka není z materiálu, který dostali ministři k dispozici, jasné, zda součástí cesty bude i účast na vojenské přehlídce. Pokud to tak bude, Bělobrádek předpokládá, že lidovečtí ministři cestu nepodpoří. Hlava lidovců nemá nic proti uctění památky padlých z druhé světové války. Nepovažuje ale za šťastné, aby se Zeman za současné mezinárodní situace zúčastnil ruské vojenské přehlídky.

Naopak premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) po jednání s prezidentem Zemanem uvedl, že ministři za ČSSD na jednání vlády cestu do Moskvy podpoří: „Naši ministři nechtějí blokovat cestu prezidenta do Moskvy. Jsme přesvědčeni,  že je tuto cestu nutno vnímat v kontextu 70. výročí osvobození Československa. Je nesporným historickým faktem, že velká část Československa byla osvobozena rudou armádou. Za toto osvobození zaplatilo životem přes 100 tisíc ruských vojáků a je myslím zcela na místě, aby byla uctěna jejich památka,“ prohlásil Sobotka na brífinku. Podle něj to ale neznamená, že by Česká republika zmírnila jakýmkoliv způsobem svůj kritický postoj vůči chování Ruska k Ukrajině.

Právě vojenská přehlídka je důvod, proč do Moskvy na oslavy nezamíří například i německá kancléřka Angela Merkelová. Ta považuje za nepředstavitelné, aby se účastnila přehlídky, na níž se mohou objevit tanky, které se podílely na nedávných bojích na východě Ukrajiny. Ruské jednotky tam podle představitelů NATO podporují proruské separatisty, kteří bojují proti ukrajinské armádě - více čtěte zde. Kancléřka si podle německých médií s ruskými představiteli připomene porážku nacistického režimu o den později položením věnce k hrobu neznámého vojína u zdi Kremlu.

Hrad čeká na přesný program oslav

Podle Ovčáčka zatím i Hrad čeká na přesný program oslav. Zda se Zeman během své návštěvy zúčastní i přehlídky, podle něj nelze vyloučit. Kritiku Zemana za jeho návštěvu Moskvy označil za „zbytečnou politizaci“. Zeman se opakovaně vyjádřil, že svůj úmysl změnit nehodlá a na cestu je hrdý. Neúčast by podle něj byla urážkou sovětských vojáků, kteří padli při osvobozování Československa.

Podle ředitele zahraničního odboru prezidentské kanceláře Hynka Kmoníčka Moskva detaily oslav teprve zveřejní: „Důležité je, zda přehlídka bude, nebo nebude součástí oficiálních oslav, kdo bude té přehlídce přihlížet a na základě jakého typu pozvání a třetí otázka je, kdo bude součástí té přehlídky. Je přece úplně odlišné, jestli mluvíme o vojenské přehlídce, kde by pochodoval doněcký prapor veteránů za účasti Kim Čong-una, nebo o vojenské přehlídce, kde by pochodovali veteráni ze 2. sv. války.“ 

Místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová: „Mám takovou poznámku k tomu, že pan prezident jede do Moskvy uctít památku obětí druhé světové války. To je všechno v pořádku, může ji uctít i doma. Ale nemůže ji uctít na tribuně, kde bude stát vedle Kim Čong-una, který je popřením hodnot, za které padli vojáci v druhé světové válce, ať byli z jakékoli země.“

Místopředseda KSČM Pavel Kováčik: „Je dobře, že pan prezident Zeman jede za Českou republiku do Moskvy uctít památku obětí nejstrašnější války, těch, kteří porazili fašismus - nejstrašnější režim v dějinách.“

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) považuje Zemanovu cestu za připomínku padlých sovětských vojáků. Sám prý s hlavou státu mluvil o riziku vzdávat poctu ruským zbraním, které se angažují v konfliktu na Ukrajině. Zemanovu cestu ale na jednání vlády podpoří. O konkrétním programu oslav v Moskvě bude mít podle něj ruská strana jasno až kolem 4. května. Do té doby není jasné, zda vůbec jeho součástí nějaká vojenská přehlídka bude.

Ministři za ANO nijak jasné stanovisko, jak se k Zemanově cestě postaví, nesdělili. Podle stanoviska ministra obrany Martina Stropnického není účast prezidenta na přehlídce v Moskvě šťastná. „Bylo by nejlepší, kdyby pan prezident šel do Moskvy s paní Merkelovou, s tím určitě nemám problém a budu hlasovat pro. Ale pokud má být na tribuně jako jediný státník z Evropské unie, tak asi budeme hlasovat proti,“ uvedl před jednáním vlády předseda hnutí ANO Andrej Babiš. 

Zemanův postoj k oslavám konce druhé světové války byl o víkendu tématem výměny názorů mezi prezidentem a americkým velvyslancem v Praze Andrewem Schapirem, který vyjádřil pochyby ohledně vhodnosti Zemanovy cesty do Moskvy. Zeman mu přes média vzkázal, že si od žádného velvyslance nenechá do svých cest mluvit a že Schapiro má nyní dveře na Hrad zavřené.

Co řekl americký velvyslanec Schapiro v Událostech, komentářích 30. března:

Schapiro o Zemanovi v Moskvě: Prekérní symbolika (zdroj: ČT24)

Sobotka i další politici označili prezidentovo vyjádření za neadekvátní. Později ho mírnil šéf hradního zahraničního odboru Hynek Kmoníček, podle něhož se Zemanova slova týkala jen jedné připravované schůzky. Také o této roztržce prý dnes Sobotka se Zemanem krátce mluvil: „Ta odlišná stanoviska v této věci jsme si podrželi,“ poznamenal k tomu na brífinku po jednání premiér.