Předseda NS Šámal: Stát by měl proplatit platy soudců tři roky zpětně

Praha – Stát by měl soudcům dorovnat platy až tři roky do minulosti. V Otázkách Václava Moravce to prohlásil předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal. Právě jeho justiční dvůr totiž rozhodl, že stát vypočítával ústavním činitelům platy z nižšího základu, než měl. Ve středu se tématem a možnou kompenzací bude zabývat i Sobotkův kabinet.

Reportáž: Spor o platy soudců (zdroj: ČT24)

„Pokud se mě ptáte na to, jak zpětně by mělo dojít ke kompenzaci, tak jenom po dobu promlčecí doby, to znamená po dobu tří let,“ konstatoval Šámal v rozhovoru s Václavem Moravcem. „To znamená za roky 2011, 2012, 2013 by podle mého názoru mělo dojít k doplacení platů podle nového výpočtu,“ potvrdil i předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa.

Vysvětlení celého sporu dávají údaje Českého statistického úřadu. Ten pravidelně zveřejňuje údaje o průměrné hrubé měsíční mzdě fyzických osob v nepodnikatelské sféře. MPSV údaj používalo při stanovení platové základny soudců a představitelů státní moci. Podle verdiktu Nejvyššího soudu však mělo ministerstvo správně vycházet z jiného údaje, který mzdy fyzických osob přepočítává na plné úvazky. Dosud používaný údaj totiž zahrnuje zkrácené úvazky, které průměr stlačují níž.

„Na rozsudek musí reagovat exekutiva. Není to otázka předsedů soudu, ale ministerstva spravedlnosti, financí a práce a sociálních věcí,“ konstatuje nyní Šámal a Baxa dodává: „Není to blesk z čistého nebe, není to příjemné, nevypadá to hezky, ale je to poctivé a spravedlivé rozhodnutí, které potvrzuje výpočet tak, jak má být od počátku dělán.“

Válková připouští: Proplatíme

Sama exekutiva se potom výnosu justice pravděpodobně podvolí. „Jsme samozřejmě připraveni řídit se tím, co nám Nejvyšší soud nařídí,“ prohlásila už v týdnu ministryně práce Michaela Marksová – a právě ona má také na středeční jednání kabinetu přinést strategii, jak v platech soudců a zákonodárců postupovat dál. Šéfka české spravedlnosti Helena Válková potom už připustila, že Šámalova slova o zpětném proplacení ušlého platu nejsou nereálná. „Této situaci lze čelit zákonným způsobem, to znamená vyplatit ten rozdíl mezi tím, co soudci obdrželi a tím, co obdržet měli,“ konstatuje. „Podle ministra financí Andreje Babiše by to za celé tři roky přišlo asi na jednu a půl miliardy korun.“

Pokud stát platovou základnu soudců zvýší i pro příští léta, mohly by vzrůst i příjmy poslanců, senátorů nebo prezidenta. Platy všech ústavních činitelů se totiž počítají podle podobného vzorce.