Silnice a chodníky kloužou, u Břeclavi se srazil autobus se dvěma auty, šest lidí je zraněných

U Břeclavi se srazil autobus se dvěma auty (zdroj: ČT24)

Ráno mohla řidiče i chodce na cestě do práce překvapit kluzká vozovka a chodníky. Namrzlá vozovka zřejmě stála i za srážkou autobusu, dodávky s návěsem a osobního auta u Břeclavi, kdy se zranilo lehce šest lidí. Pět z nich byli cestující z linkového autobusu. Silnice I/55 byla v místě asi pět hodin uzavřená, poté se ještě asi čtyři hodiny jezdilo kyvadlově jedním jízdním pruhem. Vážné dopravní problémy nenastaly.

Namrzlé vozovky a chodníky zkomplikovaly provoz na řadě míst Česka. Třeba na jihu Čech poslali silničáři v noci na čtvrtek na cesty na 145 sypačů.  

Po páté hodině ráno se stala vážná nehoda u Husince na Prachaticku u Husinecké přehrady. „Řidič osobního auta dostal smyk, nehoda se neobešla bez zranění,“ uvedl redaktor ČT Martin Štěpánek. „Silnice je průjezdná, ale je velmi kluzká, řidiči tak musí jet velmi pomalu.“ 

Náledí v regionu trápilo řidiče hlavně od půlnoci do ranní osmé hodiny, kdy silnice namrzaly a k tomu se tvořila také mlha. „Hodně práce měli silničáři na Českokrumlovsku, kde poslali do terénu všech sedmnáct sypačů, lesní úseky a mosty a propustky namrzaly,“ řekl Štěpánek.

Od půlnoci do osmé hodiny ráno se na jihu Čech stalo dvacet nehod, většinou šlo o nehody menší, byly to spíš pomačkané plechy. „Během večera se ale bohužel stala i tragická nehoda u obce Svatý Jan nad Malší na Českobudějovicku, kde se srazilo auto s dodávkou a osmnáctiletý řidič nehodu nepřežil,“ dodal Štěpánek s tím, že jde už o 64. oběť dopravní nehody na jihu Čech od začátku roku.

Podle policistů je za nehodou zřejmě mladíkova rychlá jízda. „Po několika desítkách minut, kdy o jeho život bojovali s maximálním nasazením záchranáři, na místě zemřel,“ uvedl jihočeský policejní mluvčí Jiří Matzner. Řidič nákladního vozu utrpěl lehká zranění. 

Na Jindřichohradecku řešili hasiči od půlnoci až do rána nehodu kamionu, který u Jindřichova Hradce narazil do svodidel, silničáři tam museli kvůli stavu vozovky vyjíždět opakovaně.

Přívěs s bazénem narazil do autobusu

Nepříznivé počasí mohlo hrát roli i u nehody na Břeclavsku, která si vyžádala šest zranění, z toho čtyř cestujících v autobusu. 

„Podle předběžných informací víme, že řidič dodávkového vozidla, který jel s přívěsem a převážel bazén, najel na mostek a rozkmitalo ho to. V době dopravní nehody byla námraza,“ dodala mluvčí policie Jihomoravského kraje Kamila Haraštová. „Do návěsu dodávky pak následně narazil ještě osobní automobil.“

„Můžeme mluvit o velkém štěstí, že nedošlo k čelnímu nárazu, byl to spíš boční náraz, nicméně řidič autobusu se snažil co nejvíce vyhnout, což zamezilo následkům. Při dopravní nehodě byli z místa odvezeni čtyři cestující, řidič autobusu a také řidič osobního vozidla, který následně do dopravní nehody ještě narazil,“ doplnila mluvčí policie s tím, že za dopravní nehodou nestál alkohol ani návykové látky.

Hasiči museli na místě pomáhat cestujícím a řidiči vystoupit z autobusu, protože nehoda se stala na silničním mostě přes železniční trať. „Vzhledem k tomu, že autobus stojí prakticky na mostě, museli hasiči vysadit několik jeho oken, aby pasažéry vytáhli ven z autobusu,“ uvedl mluvčí hasičů Petr Příkaský.

„Poskytli jsme všem šesti pacientům přednemocniční péči a pět z nich převezli do břeclavské nemocnice k následnému ošetření, jednu lehce zraněnou ženu jsme ponechali na místě,“ uvedla mluvčí záchranářů Michaela Bothová. 

Tah z Břeclavi na Hodonín byl od půl šesté ráno uzavřený. „Vozidla odkláníme do katastru obce Ladná. Ještě hodinu zřejmě silnice bude uzavřená,“ dodala mluvčí policie před desátou hodinou ráno.

Podle ní situace na silnicích v Jihomoravském kraji jinak není nijak dramatická. „Dopravních nehod evidujeme standartně tak, jak jsme zvyklí. Je důležité přezout na zimní pneumatiky, i když na silnicích námraza ještě není, mosty mohou být namrzlé,“ dodala.

Silnice byla v místě nehody uzavřená asi pět hodin, zhruba od jedenácti hodin se místem projíždělo kyvadlově. Na místě zůstával havarovaný autobus a čekal na odtah. Plně průjezdná byla silnice před šestnáctou hodinou. 

Na Vysočině museli vyprošťovat kamion, dálnice D1 jede

Problémy nebyly brzy ráno hlášeny ani z dálnice D1 v úseku s nejvyšší nadmořskou výškou na Vysočině. „Jediný vážnější problém dnešního rána byl na Vysočině u obce Štoky, kde vyprošťovali havarovaný kamion z příkopu, i ten se už ale podařilo odstranit,“ uvedl ve čtvrtek ráno z dálnice D1 redaktor ČT Radovan Daněk. 

Silnice namrzají, jaká je situace na D1 a Vysočině? (zdroj: ČT24)