Motorkáře srazilo auto při poslední jízdě autoškoly. Řídit už nechce

Autem sražený motorkář nestihl dodělat autoškolu. Jezdit už radši nechce (zdroj: ČT24)

Pro šestnáctiletého mladíka na motorce to byla poslední jízda před závěrečnou zkouškou. Instruktor jel v autě za ním a přes vysílačku mu uděloval instrukce, jak velí běžná praxe, v tom se však zprava přiblížil z vedlejší silnice stříbrný vůz a narazil do motorky. Začínající motorkář podle instruktora neměl šanci se srážce vyhnout.

Žák autoškoly měl zlomenou nártní kost. Od vážnějšího zranění ho zachránilo kvalitní oblečení. „Díky páteřovému chrániči v bundě neutrpěla páteř,“ říká instruktor autoškoly v Mladé Boleslavi Jan Čapek.

Ke srážce došlo jen kvůli tomu, že se řidič osobního auta nevěnoval řízení; podle dostupných informací se otáčel na děti, které měl na zadním sedadle. „Jakmile se otočí, bohužel dojde k tomu, že přidá plyn,“ říká instruktor. Na záběru je vidět, že auto v tuhle chvíli skutečně trochu zrychlí a pak do motorkáře narazí.

Ročně se kvůli nevěnování řízení stane přes tisíc nehod, při kterých motocyklisté i umírají. Vloni se jednalo o dvacet obětí a více než devět stovek zraněných. Sami motorkáři zavinili 114 takových nehod; 4 přitom zemřeli.

V současnosti jezdí v motoškole žáci sami, zatímco instruktoři sedí v autě, které žáka doprovází. Do roku 2016 tomu bylo jinak – instruktor jezdil na motocyklu spolu s žákem. Nový systém výuky, kdy se žák autoškoly musí naučit ovládat motorku sám na cvičišti a pak i v ostrém provozu, se podle oslovených expertů ale obecně osvědčil. Přesto by podle Jana Čapka bylo dobré, aby doprovodná auta měla například  oranžový maják. „Vidí, že jede pomalu autoškola, tak mě předjedou. Nejhorší je to s dodávkou, zařadí se mezi mě a motocykl a oddělí nás od sebe,“ popisuje.

Zatím však oranžový maják autoškola používat nemůže. „Takže si například dáváme na páté dveře nápis motoškola – doprovod a to by mělo trknout běžné řidiče, že před ním nepojede jedno vozidlo, ale dvě,“ vysvětluje předseda Asociace autoškol ČR Ondřej Horázný.

Případ sraženého motorkáře v Mladé Boleslavi policie stále vyšetřuje. Šestnáctiletý mladík však už kvůli nehodě autoškolu ukončil a na motorku už sednout nechce.