Vypovězením smlouvy Praha nic neztratí, mohla ale počkat. Politici hodnotí dopad na česko-čínské vztahy

Události, komentáře o vypovězení smlouvy Prahy s Pekingem (zdroj: ČT24)

Proti sesterské smlouvě mezi Prahou a Pekingem mnozí radní protestovali už před třemi lety a městu kontrakt nepřinesl konkrétní pozitiva, míní radní Hana Marvanová (nestr. za STAN). Předseda KSČM Vojtěch Filip nechce podceňovat, kolik do metropole míří čínských turistů, o které by nyní Praha mohla přijít. Podle Aleše Chmelaře (ČSSD) vypovězení smlouvy nebude mít zásadní vliv na vztahy Česka a Číny.

Hana Marvanová považuje smlouvu za nestandardní a článek tři uznávající politiku jedné Číny (a popírající existenci Tchaj-wanu) za ryze politický, který do textu kontraktu nepatřil. Ocitl se tam prý na politickou objednávku, která souvisela s tehdejší návštěvou čínského prezidenta Si Ťin-pchinga.

„Mnozí z nás už proti tomu tehdy protestovali. My jsme chtěli, aby smlouva s Pekingem byla standardní o výměně zkušeností, spolupráci kulturní a podobně,“ vysvětluje Marvanová. Kontrakt podle ní Praze nepřinesl nic konkrétního a představitelé hlavního města nechtěli být zatahovaní do podpory režimu, který masově pošlapává lidská práva.

„Nikdy žádná vláda nenamítala nic proti principu jedné Číny. Když zastupitel slíbí, že bude dodržovat ústavu a zákony, tak si nemůže vymiňovat, co je v rozporu s celostátní politikou,“ věří Vojtěch Filip. Slova čínského velvyslance o tom, že by Praha měla přehodnotit svůj přístup, nepovažuje za výhrůžku, nýbrž za konstatování faktů. „Není tak bezvýznamné, kolik je tady čínských turistů,“ doplňuje předseda komunistů.

Ministerstvo o investicích: Čína není zásadní subjekt

Vypovězení smlouvy dlouhodobě zásadní vliv na česko-čínské vztahy mít nebude, míní Aleš Chmelař. „Investice, které subjekty z Číny prováděly v Praze, jsou akviziční a nevytváří pracovní místa. Čína není zásadním subjektem,“ tvrdí náměstek ministerstva zahraničí. Reagoval tak mimo jiné na čtvrteční vyjádření prezidenta Miloše Zemana, že Peking by mohl zastavit financování fotbalové Slavie.

Místopředseda zahraničního výboru Poslanecké sněmovny Jaroslav Bžoch (ANO) v Interview ČT24 uvedl, že nesouhlasí s chováním čínského velvyslance. „Není možné, aby jakýkoliv velvyslanec nebo zástupce jiné země nám jako suverénnímu demokratickému státu vyhrožoval tímto způsobem,“ je přesvědčen.

Zároveň ale věří, že celému sporu se dalo předejít. Sesterská smlouva mezi městy totiž platí pouze do příštího roku a Praha mohla počkat na její vypršení. „Mohla v klidu skončit příští rok a nemuselo vůbec dojít k této diplomatické roztržce. Protože to nijak neovlivnilo život Pražanů, tak si myslím, že to bylo zbytečné,“ dodává Bžoch.  

Velvyslanec kvůli smlouvě varoval před újmou

Vypovězení sesterské smlouvy schválila v pondělí pražská rada, stvrdit její rozhodnutí ale ještě museli zastupitelé. Rozhodující krok nakonec jako první udělal Peking. Podle Jana Čižinského (Praha sobě) to ale na situaci nic nezměnilo. „My jsme tu smlouvu chtěli vypovědět, takže je zcela v pořádku, že to Peking udělal,“ nechal se slyšet.

Pražští politici zdůvodnili pondělní krok rady údajnou neochotou čínské strany jednat o vyškrtnutí třetího bodu smlouvy, podle kterého Praha respektuje politiky jedné Číny. „Naši kolegové v Číně neměli pochopení pro pozici Prahy, která nechtěla, aby ve smlouvě o spolupráci dvou měst byly politické klauzule,“ zopakoval i nyní předseda zastupitelského klubu koaličních Spojených sil pro Prahu Jiří Pospíšil (TOP 09).

Čínské velvyslanectví v ČR označilo v úterý krok pražských radních za narušení důvěry a poškození čínsko-českých vztahů. Velvyslanec Čang Ťien-min vyzval pražský magistrát ke změně přístupu. V opačném případě podle něj pocítí újmu svých vlastních zájmů.

„Od listopadu 2018 vedoucí představitelé nové koalice hlavního města Prahy ignorovali základní pravidla mezinárodních vztahů a mezinárodního konsenzu. I přes jednoznačný postoj a nesouhlas čínské strany podnikli opakovaně nevhodné kroky a vyjádření na otázky týkající se klíčových zájmů Číny ohledně Tchaj-wanu a Tibetu, což představuje hrubé vměšování do vnitřních záležitostí Číny a záměrné porušování sesterského partnerství s Pekingem. Tyto činy způsobily vážné negativní dopady. Město Peking se musí vyhradit proti takovému chování,“ uvedla kancelář.

Už dříve spory mezi dvěma metropolemi vyústily mimo jiné v odložení či zrušení vystoupení několika českých souborů v Číně. Důvodem zřejmě byla právě dřívější Hřibova vyjádření o tom, že ze smlouvy chce rada hlavního města odstranit bod, kterým Praha uznává jednotnou Čínu.

O situaci s čínským velvyslancem v ČR dříve jednal také ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD), podle kterého situace poškozuje obraz Číny u české veřejnosti. Mluvčí čínské ambasády v polovině září uvedl, že prvotní příčina sporu je na příslušné straně České republiky.

Smlouvu s Pekingem schválila Praha pod vedením primátorky Adriany Krnáčové (ANO) v únoru 2016. Návrh přitom neuspěl v radě, část tehdejší koalice byla proti znění dohody s Pekingem. Při rozhodujícím hlasování v zastupitelstvu ale někdejší Trojkoalici nahradila část opoziční ODS a komunisté, kteří v té době ještě měli své zastupitele.