S tím člověkem nemá cenu mluvit, řekl Zaorálek o čínském velvyslanci

Interview ČT24: Lubomír Zaorálek (zdroj: ČT24)

Olomoucký projekt Středoevropského fóra má své mouchy, ale trestní oznámení nebylo na místě, řekl v Interview ČT24 ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). Trestní oznámení podle něj nebylo opodstatněné ani v případě bývalého šéfa Národní galerie Jiřího Fajta. Nový ministr kultury také uvedl, že je zbytečné mluvit s čínským velvyslancem, protože nechápe svou funkci a v Česku dělá politiku.

Lubomír Zaorálek v rozhovoru vysvětloval mimo jiné, proč zrušil výběrové řízení na šéfa Národní galerie, které těsně před koncem ve funkci vypsal jeho předchůdce Antonín Staněk. „Bylo šité horkou jehlou. V tak krátké době se nedalo zvládnout výběrové řízení, které by dalo šanci budoucnosti, aby pražská galerie udržela tempo a byla na úrovni světových galerií,“ míní nový ministr kultury.

Zaorálek se podle svých slov nyní snaží dát dohromady garanční radu, která by rozhodla o vhodných parametrech výběrového řízení. Pokud se má Národní galerie zařadit po bok významných světových institucí, nestačí na to výměna ředitele, ale jde o dlouhodobou práci, doplňuje.

O návratu odvolaného šéfa galerie Jiřího Fajta prý Zaorálek neuvažoval, mimo jiné proto, že sám Fajt se do čela galerie vracet nechce. „Nemám žádnou evidenci, že to, co se takto dramatizovalo až trestními oznámeními, bylo opodstatněné,“ dodává šéf resortu kultury.

Nesouhlasí ale s tím, aby si v budoucnu ředitelé rozhodovali o vlastních odměnách. „Chyba nebyla jen na straně pana Fajta, to se mělo řešit úplně jinak a já to změním,“ doplňuje Zaorálek.

Neustále opakoval nesmysly, prásknul jsem dveřmi

V případě olomouckého Muzea umění nový ministr jmenoval nového ředitele rovnou, nebylo podle něj možné čekat. Instituce totiž byla v dezolátním stavu. „Pokud bychom prodlužovali tento stav, prohlubovalo by to určitou vnitřní krizi a hrozilo by, že se ohrozí projekt Středoevropského fóra,“ vysvětluje Zaorálek.

Právě projekt takzvaného SEFA provází námitky, které chystanou stavbu označují za předraženou. „Našel bych tam věci, které mi nepřišly zrovna ideální, ale mám zkušenosti s tím, jak vypadají podobná výběrová řízení. Prohřešky, které tam byly, nebyly podle mě takové, aby to vedlo ke krokům jako trestní oznámení,“ věří Zaorálek.

Ministr kultury také popsal svou schůzku s čínským velvyslancem o rušení koncertů českých souborů v Číně. Podle Zaorálka diplomat pekingské kroky popřel, česká hudební tělesa prý vystoupení ruší z vlastní vůle.

„Nechápe svou diplomatickou funkci, on tady dělá politiku. Když neustále opakoval nesmysly, tak jsem mu prásknul dveřmi. S tím člověkem nemá cenu mluvit,“ uzavírá Zaorálek.