Na vnitro přišla další podezřelá obálka, krizový štáb zvýšil ostrahu

Praha - Na ministerstvo vnitra přišla další podezřelá obálka. Podle předběžného ohledání nebyly látky uvnitř toxické. Státní ústav je ale ještě důkladně prozkoumá. Ministři Milan Chovanec (ČSSD) a Andrej Babiš (ANO) už minulý týden obdrželi poštou zásilku s jedem. Situací se dnes zabýval i Ústřední krizový štáb. Chovanec po jednání uvedl, že se zvýší ostraha u vyjmenovaných státních institucí, především ministerstev. U ostatních státních institucí bude zvýšený stupeň ochrany. Úřady také dostanou manuál, jak nebezpečné obálky vypadají.

Zvýšený dohled ve státních institucích začal platit okamžitě. Dotkne se všech příchozích i aut, která k úřadům přijíždějí. „Dopisů už je tolik, že je potřeba tato bezpečnostní opatření přijmout. Samozřejmě se to týká především kontroly listových zásilek,“ uvedl po jednání krizového štábu Chovanec. Od roku 2006 bylo podle něj takto zasláno 4 000 obálek. Nebezpečné ale byly pouze dvě z minulých týdnů.

Dnešní dopis přišel ve standardní bublinkové obálce a nebyl určený přímo Chovancovi. „Uvidíme, jestli i v něm byla nějaká nebezpečná látka. Budeme to vědět v řádu dní. Předposlední dopis, který jsme zachytili zhruba dva dny zpátky, nebyl nebezpečný,“ dodal ministr. Podle předběžného ohledání ale látky v dopise nebyly toxické. Státní instituce nyní dostanou manuál, jak nebezpečné obálky vypadají. Stát ho chce zaslat také sekretariátům politických stran. „I tam může vést nějaké dopisové překvapení,“ poznamenal Chovanec.

Milan Chovanec: „Může za tím být vydírání státu za účelem získat nějaké finanční prostředky, ale také to může být snaha o destabilizaci bezpečnostní situace v České republice… Doufám, že policie postupuje natolik efektivně, abychom pachatele ve velmi krátké době zadrželi. Na vyšetřování spolupracují i ostatní bezpečnostní složky státu.“

V zásilce, která přišla minulý čtvrtek ministrovi financí, byla smrtelná dávka jedu. Dopis byl Babišovi adresovaný domů, vzhledem k přesměrování jeho pošty ale skončil na ministerstvu. Podle informací resortu byl v obálce bílý krystalický prášek. O jakou látku šlo, ale experti nechtěli s ohledem na vyšetřování sdělit. Obálka byla podaná na poštu ve Slovinsku. Babiš naznačil, že motivem k jejímu zaslání mohla být snaha nepoctivých podnikatelů pomstít se mu.

Chovanec dostal obálku s kyanidem

Podezřelé zásilky přišly v minulém týdnu také na ministerstvo vnitra, na Hrad či do televize Prima. Rozbory látek ukázaly, že nebezpečná byla pouze ta, která přišla na vnitro ze Švédska – byl v ní kyanid. Některá česká média tento týden dostala e-mail od skupiny, která se k zásilkám přihlásila. Tvrdí, že Babiš měl v obálce chlorid rtuťnatý, Chovanec bromkyan. Státní ústav jaderné, chemické a biologické ochrany tuto informaci odmítl komentovat. Podle toxikologů není výroba těchto jedů složitá, podomácku je prý zvládne připravit každý zdatný chemik z látek, které jsou k dostání v drogerii.

Policisté případ vyšetřují jako trestný čin obecného ohrožení, za který hrozí až osm let vězení. Zásilky s bílým práškem obdržely některé úřady včetně Hradu už v září. Podle Chovance ale není pravděpodobné, že by šlo nyní o stejného pachatele jako tehdy. „Látka je naprosto jiná, v obálce nebyl průvodní dopis,“ řekl už dříve. 

Policie ale řeší tak závažný případ poprvé. Zásilky s podezřelým obsahem se objevovaly i dříve, dosud nikdy v nich ale nebyla skutečně nebezpečná látka. I v případě prášku, ke kterému odesílatel připsal, že jde o antrax, se nakonec ukázalo, že to byl pouze prací prášek.