Zaorálek k Číně: Na dialog o lidských právech nelze rezignovat

Praha – Česká republika bude i nadále ve vztahu k čínským představitelům pokračovat v rozhovorech o dodržování lidských práv. Na tento dialog nelze rezignovat. Ve sněmovně to dnes prohlásil ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) v reakci na nedávné výroky prezidenta Miloše Zemana pro čínskou státní televizi. Zeman při své několikadenní návštěvě Číny uvedl, že přijel, nikoli aby poučoval o lidských právech, ale aby se naopak naučil, jak stabilizovat společnost.

Zaorálek je toho mínění, že debata o lidských právech je součástí české politiky a čínská strana s tím počítá. „Je to součást toho, co chceme s Čínou dělat. Je tam ekonomika, kultura, ale zároveň i debata o hodnotách, ke kterým se hlásíme. Myslím si, že tohle je zahraniční politika ČR v této chvíli. A to platí,“ řekl dnes novinářům.

Byl to ale přitom on sám, kdo při jarní návštěvě Pekingu prohlásil, že Tibet je neoddělitelnou součástí Číny a Česko nepodporuje jeho samostatnost v jakékoli podobě. Podle kritiků tím ustoupil od obhajoby lidských práv, s tím ale Zaorálek nesouhlasí.

Co řekl prezident Zeman v čínské televizi, si přečtěte ZDE.

Zemanovy výroky pro čínskou státní televizi ministr nekomentoval přímo. „Mohu pouze říci, co je politika, kterou dělá ČR. Nedovedu si představit, že bychom tato témata nezvedali. Dialog je třeba vést a nelze na něj rezignovat,“ konstatoval ministr zahraničních věcí. S prezidentem o návštěvě Číny v minulých dnech mluvil a Zeman ho prý informoval o tom, že se v Číně setkal i s nezávislými blogery.

Zeman v Číně: Nevyučujeme lidská práva ani tržní ekonomiku (zdroj: ČT24)

Schwarzenberg přirovnává čínskou stabilizaci k normalizaci

Ve včerejším Interview ČT24 se tématu dotkl také předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg a připustil, že se důraz na lidská práva z naší zahraniční politiky ztrácí. „Číňané opravdu na náměstí Nebeského klidu před čtvrt stoletím stabilizovali společnost a výsledky jsou dodnes vidět. Všichni disidenti putují do vězení. Je to stabilizace, kterou jsme měli v nejhorší době normalizace,“ řekl.

Poznamenal také, že v době jeho úřadování na ministerstvu zahraničí export do Číny rostl a hájení lidských práv na to nemělo vliv. „Číňané jsou velmi dobří obchodníci,“ zdůraznil. „Otázka je, jestli poslední výroky prezidenta jsou otázky, kterými se má zabývat politik, nebo lékař,“ komentoval Zemanovy výroky Schwarzenberg.

Prezident se nevyhnul kritice ani ze strany ODS, kdy podle poslance Marka Bendy levice v čele s prezidentem Zemanem opustila ideál lidských práv a prodává je za obchodní možnosti. Benda Zemanovi v prohlášení vyčetl i jeho výroky k Tchaj-wanu, které označil za urážku tchajwanského lidu. Zeman totiž v pondělí ujistil čínského prezidenta Si Ťin-pchinga, že Česká republika uznává územní celistvost Číny a že Tibet a Tchaj-wan považuje za její součást. V souvislosti s Tchaj-wanem český prezident poznamenal, že věří v brzké mírové sjednocení ostrova s pevninskou Čínou.

Výroky prezidenta nevzbudily emoce pouze mezi politiky, za ostudné a pro český stát ponižující je označili také zástupci myšlenkového institutu Evropské hodnoty. „Vyjádření prezidenta republiky znělo, jako kdyby hovořil jménem vazalského a podlézajícího státu, a nikoliv sebevědomé západní země vědomě stojící na hodnotách liberální demokracie,“ uvedli ve svém prohlášení.

Během Zemanova pobytu v Číně byla uzavřena také dohoda o animovaném seriálu Krtek a panda, který má spojit tradiční českou animovanou postavičku s čínským národním symbolem. V oblasti ekonomické spolupráce se prezident zmínil o možnosti vývozu českých technologií na snižování emisí do Číny, která se potýká se silným znečištěním životního prostředí. A rovněž hovořil o zmírnění vízové politiky pro podporu rozvoje turistiky, o výměně studentů a o chystaném otevření pobočky Čínské banky v Praze.