Americká armáda vyznamenala dva české vojáky za boje v Afghánistánu

Praha – Zahraniční nasazení českých vojáků se dočkalo další pochvaly. V úterý byli vojáci Jiří Pazděra a David Lavička vyznamenáni Bronzovou hvězdou. Ta představuje čtvrté nejvyšší vyznamenání pro jednotlivce v americké armádě. Medaile získali i další. Vojáci spadají pod český útvar hlídající základnu Bagrám v Afghánistánu, kde sloužilo i pět zabitých vojáků, které vyznamenal před dvěma dny prezident Miloš Zeman.

Jiří Pazděra je velitel strážní roty, která v uplynulém půlroku hlídala spojeneckou základnu v Bagrámu, největší v Afghánistánu. David Lavička působí jako vedoucí praporčík. Oba dva si vysloužili Bronzovou hvězdu (Bronze Star Medal). Americká armáda jí uděluje za hrdinství nebo za službu v bojích. Na americkém velitelství v Afghánistánu ji v úterý předal americký generálmajor Stephen Townsend.

Všichni velitelé čet byli navíc vyznamenáni medailí Army Commendation Medal, další vojáci pak obdrželi Army Achievement Medal. Zásluhy byly za dobré zabezpečení některých operací, mj. průběhu prezidentských voleb v Afghánistánu, nebo návštěvy amerického prezidenta Baracka Obamy na místní základně.

Byť Bronzovou hvězdu dostali jenom Pazděra s Lavičkou, jde podle Pazdery o uznání práce celé roty. „Podařilo se nám zastavit trend, kdy každým rokem přibývalo incidentů a raketových útoků na základnu. V posledních třech měsících jsme tento trend zvrátili a na počet útoků jsme pod rokem 2013. Útoky na patroly, které hlídkují v okolí základny, se nám podařilo zastavit eliminací vybraných povstalců,“ uvedl Pazděra.

Shodou okolností bylo ve stejný den vyznamenáno pět českých vojáků, kteří v Afghánistánu sloužili. Stalo se tak během oslav výročí založení samostatného Československa. Medaile Za hrdinství udělil prezident Miloš Zeman pěti vojákům, kteří v červenci tohoto roku během hlídky u Bagrámu zahynuli po útoku sebevražedným atentátníkem, a osobně pak jednomu, který zde byl postřelen. Česká posádka v Bagrámu tvoří sto padesát vojáků, při svých patrolách se pohybují v okruhu patnácti kilometrů. Hlavním úkolem je znemožnit raketové útoky na základnu, případně získávat zpravodajské informace.

Generálmajor Townsend vyjádřil uznání českým vojákům. Jejich práce ho přesvědčuje, že kdyby si měl vybrat vojáky jednoho národa, s nimiž by zde sloužil, byli by to právě Češi.