Odboráři ostře zkritizovali ministra Vojtěcha. Žádají více peněz do zdravotnictví

Tisková konference odborů o situaci ve zdravotnictví (zdroj: ČT24)

Zástupci několika odborových a lékařských organizací na tiskové konferenci ostře zkritizovali situaci ve zdravotnictví. Prezident České lékařské komory Milan Kubek dokonce prohlásil, že ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) ekonomicky „poslal zdravotnictví do kolen“. Třináctka organizací se shodla na požadavku zvýšení výdajů na zdravotnictví na devět procent HDP. Ministr návrh považuje za nereálný.

„Ekonomika v České republice roste a zdravotnictví je v krizi. Je to zdánlivý paradox, ale pan ministr to dokázal,“ zkritizoval prezident České lékařské komory Milan Kubek ministra zdravotnictví Vojtěcha.

„Zažil jsem řadu ministrů, kteří se potýkali s nejrůznějšími problémy. Nyní máme prvního ministra, který je schopen poslat zdravotnictví do kolen v časech ekonomické prosperity,“ dodal Kubek. 

Uvádět financování zdravotnictví do kontextu vývoje celé ekonomiky považuje za nutné i bývalý ministr zdravotnictví za TOP 09 Leoš Heger. „Příčina napětí není jen na ministerstvu zdravotnictví. Je právě v tom poměru, kolik jde do zdravotnictví z HDP. Tady náš stát selhal od roku 1995, kdy došlo k velmi výrazné transformaci zdravotnictví a nějaké stabilizaci. Od té doby se ta situace nezměnila,“ řekl v pořadu 90'.

90’ ČT24: Střet ministra Vojtěcha a odboráře Engela (zdroj: ČT24)

Česko teď dává na zdravotnictví zhruba 6,8 procenta HDP. „To číslo je iluzorní, protože peníze zůstávají na účtech zdravotních pojišťoven. Reálně je to tak asi o pětinu méně,“ uvedla předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče České republiky Dagmar Žitníková.

Stát by měl podle ní navýšit aspoň na 1600 korun měsíčně i platbu pojistného za státní pojištěnce, jako jsou důchodci, nezaměstnaní nebo děti. Letos stát platí pojišťovnám za každého svého pojištěnce 1018 korun měsíčně. Je jich zhruba 5,9 milionu.

Návrh na navýšení peněz do zdravotnictví odboráři představili už na konci června, ministerstvo ho odmítlo. Vojtěch v neděli uvedl, že zaměstnanci státních nemocnic dostanou příští rok přidáno nejvýše o dvě nebo tři procenta.

Personální problémy

Podle Žitníkové chybí v nemocnicích asi 5500 sester a dalšího personálu, aby mohl být naplňován zákoník práce a další předpisy. „V nemocnicích se stále masivně porušuje zákon, falšují se výkazy práce a páchají se další podvody,“ dodal předseda Lékařského odborového klubu – Svazu českých lékařů Martin Engel.

„Chybí kolem čtyř, pěti tisíc sester a přes tři tisíce lékařů,“ zdůraznil Engel a dodal: „Je tam špatné pracovní prostředí, protože zaměstnanci jsou extrémně přetížení a mohou udělat chybu.“ Podle něj kvůli tomu lidé odchází. Fakt, že ministr chce zdravotníkům platy navýšit méně než ostatním státním zaměstnancům, považuje předseda Lékařského odborového klubu za skandální. 

„Situace se začíná zlepšovat jak z hlediska finančního ohodnocení, tak z hlediska personální stabilizace,“ oponoval Vojtěch. Podle něj není reálné očekávat, že se personální problémy vyřeší skokově během roku po zvýšení mezd. 

Engel byl v letech 2010 a 2011 tváří protestů lékařů Děkujeme, odcházíme. Další protesty chystají organizace i teď, podrobnosti chtějí sdělit na konci srpna. „Budeme hledat řešení, které by se pacientů dotklo co nejmíň,“ ujistil však. „Jsem připraven s odbory kdykoliv jednat, ale nějaká nátlaková akce ve smyslu mediálních, PR akcí, si myslím, že není vhodná forma,“ řekl Vojtěch.

Odboráři: Peníze mají pojišťovny

Peníze navíc do zdravotnictví by se podle návrhu odborů měly získat na rezervních účtech zdravotních pojišťoven. Podle prezidenta České lékařské komory Milana Kubka drží peníze na účtech nezákonně. Rezervy mají podle něj být jen 1,5 procenta vybraného pojistného. „Zákon rozhodně porušován není,“ nesouhlasí Vojtěch.

Finance podle organizací chybí zejména v menších nemocnicích, nemocnicích následné péče a pro domácí péči, kterou poskytují také charitativní organizace. Podle Petra Bočanského ze společnosti Gratia Futurum 913 mají pobytová zařízení sociálních služeb pokrytých od zdravotních pojišťoven jen asi polovinu nákladů na zdravotní sestry.

Podle Petra Fialy z Asociace českých a moravských nemocnic by bylo pro zachování péče ve stejném rozsahu jako letos potřeba navýšení nemocnicím o 12 procent.

„Tři procenta bude inflace. Jenom pro slíbené navýšení mezd o deset procent by bylo potřeba navýšení plateb od pojišťoven o šest procent,“ uvedl. Kraje podle něj často menší nemocnice podporovat nemohou, protože nejsou jejich zřizovateli. Nemocnice se tak často dostávají do finančních problémů.

  • Společné prohlášení vydaly Asociace českých a moravských nemocnic, Charita ČR, Diakonie Českobratrské církve evangelické, Gratia futurum 913, Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR, Lékařský odborový klub – Svaz českých lékařů, Česká lékařská komora, Svaz pacientů ČR, Národní rada osob se zdravotním postižením ČR a Rada seniorů ČR.

Ministr: Navýšení na devět procent HDP je nereálné

Vojtěch se hájí tím, že do zdravotnictví příští rok půjde o 24 miliard korun navíc, což je podobná částka jako letos. „Zdravotnictví roste a rostou všechny segmenty,“ sdělil ministr. Navýšení na devět procent HDP považuje za „naprosto nereálné“. Růst musí být podle Vojtěcha postupný, ne skokový.

Nesouhlasí také se způsobem, jakým byla kondice zdravotnictví vykreslena. „Není pravdou, že by zdravotnictví zásadně strádalo. Ano, bezesporu jsou problémy, vždy bude potřeba více zdrojů. Ale není to tak, že by ministerstvo zdravotnictví nějak škrtilo a nešly tam další prostředky,“ oponoval Vojtěch.

Vojtěch: Zdravotnictví nestrádá (zdroj: ČT24)

Ministr odmítá rozpuštění rezerv pojišťoven, protože to by podle něj způsobilo kolaps. „Pokud je v jednom roce rozpustíme, tak je v dalším roce musíme doplnit, protože budou chybět,“ sdělil ministr.

Vojtěch ubezpečil, že řeší situaci malých nemocnic, a upozornil na nedávné prohlášení VZP, která je připravena cíleně podpořit právě malé nemocnice v regionech, kde hrozí nedostupnost péče. „Tam budou úhrady individuálně navýšeny,“ slíbil ministr s tím, že je třeba nemocnice cíleně podporovat, nikoliv „plošně rozsévat peníze“.