Obžaloba v kauze IZIP. Za údajnou zpronevěru mají jít před soud dva lidé, včetně exředitele Paška

Státní zástupce obžaloval dva lidi ze zpronevěry v kauze půlmiliardové náborové smlouvy pro Všeobecnou zdravotní pojišťovnu (VZP). České televizi to potvrdil Pavel Prygl z pražského Vrchního státního zastupitelství. Z jeho vyjádření vyplývá, že je obžalován bývalý ředitel firmy IZIP Jiří Pašek a jeden bývalý zaměstnanec Všeobecné zdravoní pojišťovny. Případ bude řešit Městský soud v Praze. Oběma obviněným hrozí podle trestního zákoníku až deset let vězení.

„Dne 10. 6. 2019 byla u Městského soudu v Praze podána obžaloba na dvě osoby, a to pro zvlášť závažný zločin zpronevěry,“ uvedl Pavel Prygl z Vrchního státního zastupitelství v Praze. Spolu s exšéfem firmy IZIP Jiřím Paškem je obžalován i bývalý zaměstnanec VZP, který se později stal zástupcem obchodní společnosti spolupracující s IZIP.

Podle policie podepsali v roce 2008 bývalý šéf firmy IZIP Jiří Pašek a exředitel VZP Pavel Horák půlmiliardovou smlouvu na nábor nových pojištěnců bez vypsání veřejné soutěže. Pojišťovna na základě této smlouvy vyplatila v letech 2009 až 2011 firmě IZIP celkem 553,5 milionu korun.

Podle Lidových novin však připadlo na nové pojištěnce VZP jen necelých čtyřicet milionů, zbytek měl jít na nábor nových klientů pro samotnou společnost IZIP. U těch pak nikdo neprověřoval, ke které zdravotní pojišťovně ve skutečnosti patří. Přitom právě jejich registrace v elektronické zdravotní knížce výrazně zvedla hodnotu IZIP (dnes Zdravel), která ji provozovala. Podle státního zástupce Prygla tak mohla firma neoprávněně získat prospěch ve výši 162 milionů korun.

Kauza začala před sedmi lety

Případ v roce 2012 spustilo trestní oznámení tehdejšího ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09). Následovalo po auditu hospodaření VZP, který ve smlouvách se společností IZIP odhalil nesrovnalosti. Detektivové poté obvinili pět lidí, včetně Horáka a Paška. V roce 2014 ale Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) stíhání zrušilo, protože podle něj bylo předčasné, a policisté měli případ znovu prověřit.

V roce 2017 policie v kauze znovu zahájila trestní stíhání pěti lidí. Dva z nich ale uspěli se stížností u NSZ a žalobce jejich stíhání zastavil. Od letošního května už není v kauze stíhán ani bývalý ředitel VZP Horák, kterého policie podezřívala z pletich při veřejné soutěži. Z tohoto trestného činu byl původně obviněn také Pašek – i u něj ale žalobce v této věci trestní stíhání v květnu zastavil. Paška tak nakonec obžaloval ze zpronevěry.