Hitparáda prázdninových výluk a uzavírek. Kolony a fronty bují od Plzně po Ostravu

UDÁLOSTI: Kdo zůstane o prázdninách ve městě, může se „těšit“ na nejrůznější dopravní omezení a uzavírky (zdroj: ČT24)

Začátek prázdnin provází řada výluk a dopravních uzavírek. Zvláště komplikuje cestování ve městech včetně těch, která obvykle bývají o prázdninách dobře průjezdná. Letos však jako by začaly závody, kdo bude mít nejdelší kolony.

Začátek prázdnin každoročně jako by byl startovním výstřelem pro správce komunikací všech kategorií, aby začaly opravy, dostavby či přestavby. Na letní měsíce se soustředí i nejvyšší koncentrace uzavírek a výluk v MHD v největších městech.

Hned na začátek pracovního týdne se ukázala jako velká komplikace výluka v pražském metru, kde nejezdí vlaky mezi stanicemi Pražského povstání a Kačerov. Na Pražského povstání v pondělní ranní špičce nebylo k hnutí, někteří cestující se nemohli ze stanice dostat několik desítek minut. V úterý byla situace již lepší, pomohlo zefektivnění provozu náhradních autobusů i lepší organizace pohybu pěších. Tím ale prázdniny teprve začínají.

Přímo v Praze budou cestování komplikovat hlavně tramvajové výluky, ale také řada silničních uzavírek. K těm, které mají potenciál způsobit největší zdržení, patří oprava sjezdu z ulice V Holešovičkách k tunelovému komplexu Blanka nebo srpnové frézování vozovky na Strakonické.

Praha není výjimečná. Brno, Ostrava i Plzeň uzavírkami zdatně „konkurují“

Ale hlavní město nemá na dopravní komplikace monopol. Brno, Ostrava, Plzeň nejsou jen tři největší města Česka, pokud Prahu nepočítáme, ale také tři nejrozkopanější města.

V Plzni se pracuje na sedmnácti místech naráz a doprava ve městě kolabuje. Kdo chce projet, obvykle musí počítat, že mu to potrvá zhruba čtvrt hodiny. Uzavírky však cestování městem prodlužují několikanásobně. Pro tamní obyvatele to není obvyklé, o prázdninách bývá město průjezdné bez omezení.

Neuniknou ani ti, kdo raději než do auta nastoupí do MHD, protože ani veřejná doprava se zácpám nevyhne. „Ve špičce máme problém na všech autobusových a trolejbusových tratích,“ varoval mluvčí Plzeňských městských dopravních podniků René Vávro.

V Brně jsou rozkopané silnice i tramvajové tratě. Výluku má linka 8 do Líšně. Komu se nechce přestupovat do náhradního autobusu a usedne za volant vlastního auta, nejspíše se zasekne v některé z mnoha ucpaných ulic.

Potíže jsou kvůli uzavírkám na Velkém městském okruhu, které jen podtrhla prázdninová uzavírka Husovického tunelu. Jeho objížďka vede hustě obydlenou oblastí, kde jezdí aut dost i bez těch, která tudy musí objíždět uzavřený tunel.

Ředitel brněnského závodu Ředitelství silnic a dálnic David Fiala ale po zahájení uzavírky tunelu ujistil, že „všechny komunikace jsou připraveny na to, aby dopravu přenesly“.

Přehled stavebních prací a uzavírek v Brně v roce 2019
Zdroj: doprava–brno.cz

V Ostravě se zatím pracuje na rušné křižovatce ulic Českobratrská a Sokolská. Nejobávanější uzavírka ale teprve začne. Od 1. srpna se bude opravovat plynovod v Nádražní ulici. Ta sice prošla rekonstrukcí nedávno, ukázalo se však, že jsou nové rozvody plynu z nekvalitního materiálu, takže je třeba rozkopat ulici znovu.

Největší obavu mají obchodníci, kteří minulou rekonstrukci sotva přežili, protože po ulici plné bagrů, hluku a prachu nepřichází tolik zákazníků. „Všechny obchody jsou z toho smutné. Tržby jdou vždy dolů o 30, 40 procent,“ odhadl místní podnikatel Martin Válek.

Uzavírky napříč republikou

Opravy ztíží život obyvatel i v dalších krajských městech. V Českých Budějovicích se v polovině července začne opravovat Lidická třída. V Hradci Králové bude až do konce září uzavírka v ulici Lhotecká. V Olomouci zase začala rekonstrukce tramvajových výhybek na Náměstí hrdinů, potrvá až do konce srpna.

Obyvatelé Ústí nad Labem se budou muset vyrovnat s tím, že do konce prázdnin bude uzavřena pro veškerou dopravu kromě MHD okružní křižovatka Hvězda. V Liberci se naopak opravují tramvajové koleje na páteřní trati z centra směrem k zoo. Tramvaje nepojedou až do 24. srpna.

Velké prázdninové uzavírky v krajských městech (kromě Prahy, Brna, Ostravy a Plzně)
Zdroj: ČT24