Dopravní kolaps. Na Pražského povstání je výluka, jen výstup ze stanice trval kvůli návalu dlouhé minuty

Události v regionech: Dopravní kolaps mezi stanicemi metra C Kačerov a Pražského povstání (zdroj: ČT24)

Lidé v první všední den výluky části pražského metra linky C zcela zaplnili stanici Pražského povstání. Náporu cestujících, kteří se přesouvali na náhradní autobusy, přestala stačit kapacita stanice kolem deváté, dopravní podnik dokonce přibrzdil soupravy a uzavřel vstup do stanice do doby, než ji opustí všichni pasažéři. Na výstup ze stanice čekali až 20 minut. Kolem půl desáté dopoledne se situace začala podle DPP stabilizovat.

Metro na lince C mezi stanicemi Pražského povstání a Kačerov nejede kvůli výměně pražců od soboty a mimo provoz bude do soboty 6. června. Místo metra jezdí autobusy XC.

„Na Pražského povstání je tolik lidí, že metro nemohlo hned dojet do stanice, nebylo by to bezpečné pro cestující ve stanici. Metro se tedy muselo na chvíli přibrzdit, aby lidi stanici opustili a metro mohlo zajet do stanice,“ popsal pondělní situaci ve stanici po 9:00 dispečer.

Pražská integrovaná doprava na Twitteru uvedla, že čekání na výstupu ze stanice bylo až 20 minut. Vlivem pomalejšího výstupu se zdržovaly soupravy i v opačném směru, a na lince C tak byl nepravidelný provoz. Později oznámil dopravní podnik, že zavedl další opatření, která by měla ucpávání schodiště a vestibulu zabránit v podobě fyzického oddělení výstupního a nástupního proudu zábranami.

Zvolte jinou cestu, doporučuje DPP

Podle dispečera problém způsobilo mimo jiné to, že lidé si zatím nezvolili alternativní trasy a stanice Pražského povstání je příliš úzká. „Nahradit metro v plné kapacitě se bohužel nedá,“ uvedl dispečer.

Posílit náhradní autobusovou dopravu podle něj již ale nelze, autobusy jezdí v minutových intervalech, což je podle něj „na hraně kapacity“. Informátoři ve stanici podle něj proto cestující směřují i na tramvaje.

Mluvčí dopravního podniku Hana Pohanová uvedla, že na místo byla vyslána hlídka policistů, aby proudy lidí směřujících do stanice a z ní usměrňovali. „Situace je již stabilizovaná, samozřejmě vše pečlivě monitorujeme. Předpokládáme, že situace již bude klidnější, obecně u všech výluk platí, že první pracovní den je vždy situace nejhorší,“ sdělila mluvčí po poledni.

Náhradní doprava je na maximu, při dalším posílení už by měly zase autobusy problémy s průjezdem křižovatek. Očekáváme, že část cestujících si brzy najde alternativní cesty, více se rozprostřou a nebude docházet k tak masivnímu setkávání na vstupu a výstupu na stanici Pražského povstání.
Hana Pohanová
mluvčí Dopravního podniku hl. m. Prahy

Ucpaná stanice metra jako téma pro politiky

Dopravní podnik většinou vyhlašuje výluky v podzemní dráze o víkendech a svátcích, tentokrát je ale doprava vyloučena v pracovním týdnu. Kvůli situaci, která hned na jeho začátku ve stanici Pražského povstání nastala, čelí opoziční kritice vedení města.

„Dnes ráno jsme v přímém přenosu viděli, jak v praxi vypadá zlepšená koordinace a chytré plánování uzavírek, které Piráti slibovali. Neschopnost vedení města způsobila komplikace tisícům lidí a primátorovi to nestojí ani za omluvu,“ uvedl opoziční zastupitel Patrik Nacher (ANO).

Pražský primátor Zdeněk Hřib zdůraznil, že jeho náměstek pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě) situaci od rána řešil na místě a připomněl, že město nechalo posílit náhradní autobusovou dopravu. „První pracovní den výluky je vždy náročný, další dny už budou lepší,“ věří primátor.

Výměna starých pražců

Pražce v metru dopravní podnik postupně vyměňuje od předloňského roku. Podle dřívějších informací by z tohoto důvodu měla být letos na podzim další výluka v úseku Pražského povstání a Vyšehrad.

Mezi Pražským povstáním a Kačerovem bylo podle informací podniku 8600 dřevěných pražců, letos o Velikonocích jich dělníci vyměnili 506, nyní přijde na řadu 500 dalších. V souvislosti s výlukou dopravní podnik na neděli naplánoval ve stanici Budějovická promítání filmu Lidé z metra a diskusi.

Původně mělo být metro mimo provoz do neděle 7. července, kvůli koncertu Eda Sheerana ale dopravní podnik výluku o den zkrátil.

Komplikace na Smíchově

Dopravu v Praze komplikuje i rekonstrukce tramvajové trati v Plzeňské ulici, která začala o víkendu. „Tramvaje nebudou během oprav jezdit v úseku od křižovatky ulic Plzeňské se Štefánikovou po křížení ulic Plzeňské s Radlickou,“ řekl ČT už dříve Daniel Šabík z tiskového oddělení DPP.

„Vzhledem k tomu, že se jedná o krátký úsek u OC Nový Smíchov, resp. Paláce Anděl a Smíchovské synagogy, který tramvaje budou objíždět přes ulice Nádražní, Za Ženskými domovy a Radlická, DPP nebude zavádět náhradní autobusovou dopravu.“ 

Uzavírka by podle něj měla trvat deset dní. Ihned ale naváže druhá etapa oprav. Potrvá od 8. do 24. července a dotkne se trati v Plzeňské mezi křižovatkami s ulicemi Radlická a U Trojice. Zde dopravní podnik se zavedením náhradní autobusové dopravy už počítá.