Prahu čeká léto plné tramvajových výluk a uzavírek silnic, nejhůře bude v Praze 5

Události v regionech: Pražané se musí přes léto připravit na řadu omezení i výluk (zdroj: ČT24)

Cestující hromadnou dopravou v Praze čeká přes léto minimálně jedenáct výluk a omezení. Nejhůře bude v Praze 5, kde se chystá uzavření tramvajové trati hned na několika klíčových úsecích. Nejdelší uzavírka bude v ulici Nádražní mezi Smíchovským nádražím a Hlubočepy, kde nebudou tramvaje jezdit celé dva měsíce. Další omezení se dotkne frekventované dopravní křižovatky na Andělu, kde bude na přelomu června a července probíhat desetidenní oprava trati.

První uzavírku dopravní podnik plánuje již 15. června v ulici Makovského v Řepích. Tramvaje tam nebudou jezdit dva týdny. „DPP bude v úseku měnit kolejnice v obloucích za nové. O pracovních dnech bude výluka provozu tramvají v uvedeném úseku pouze dočasná, a to přibližně od 9. hodiny ranní do 4. odpoledne. Během této doby budou probíhat opravy tramvajové tratě a v místech oprav bude automobilová doprava regulována dočasnými omezeními,“ uvedl pro ČT Daniel Šabík z tiskového oddělení Dopravního podniku hlavního města Prahy (DPP).

Od 29. června bude následovat 1. etapa rekonstrukce trati v Plzeňské ulici. „Tramvaje nebudou během oprav jezdit v úseku od křižovatky ulic Plzeňské se Štefánikovou po křížení ulic Plzeňské s Radlickou. Vzhledem k tomu, že se jedná o krátký úsek u OC Nový Smíchov, resp. Paláce Anděl a Smíchovské synagogy, který tramvaje budou objíždět přes ulice Nádražní, Za Ženskými domovy a Radlická, DPP nebude zavádět náhradní autobusovou dopravu,“ řekl Šabík.

Uzavírka by podle něj měla trvat deset dní. Ihned ale naváže druhá etapa oprav. Potrvá od 8. do 24. července a dotkne se trati v Plzeňské mezi křižovatkami s ulicemi Radlická a U Trojice. Zde dopravní podnik se zavedením náhradní autobusové dopravy už počítá.

Mezi 25. červencem a 1. srpnem pak kvůli výměně rozvětvení nepojedou tramvaje ani ulicí Lidickou a po Palackého mostě.

Na Smíchově se trať neopravovala přes 30 let

Výrazná komplikace během léta čeká také na cestující, kteří jezdí do Hlubočep a na Barrandov. Od 8. července se na dva měsíce uzavře trať mezi Smíchovským nádražím a Hlubočepy. V Nádražní ulici, kudy část trati vede, začne příprava na její budoucí rekonstrukci – prozatím se přeloží kabelovod a kanalizace. Mezi obratišti tramvají na Smíchovském nádraží a v Hlubočepích tak budou jezdit náhradní autobusy.

„Trať v Nádražní ulici je v havarijním stavu, větší rekonstrukce se zde nerealizovala více než 30 let. Menší část zdejší tratě je z roku 1988 a druhá výrazně větší část dokonce z roku 1985. Generálně opravit v celém úseku je potřebné nejen tramvajovou trať. Současně s tím je potřebné přeložit vedení kabelů a kanalizace, opravit most nad železniční tratí v úseku Lihovar – ulice Na Zlíchově i povrch silnic,“ uvedl Šabík.

Trať v Nádražní ulici mezi Smíchovským nádražím a Lihovarem patří k tratím rekonstruovaným v 80. letech s použitím betonových panelů se žlábky, do kterých se položily kolejnice. Vydržela přes 30 let, ale nutně potřebuje rekonstrukci.
Zdroj: Ondřej Deml/ČTK

Samotná rekonstrukce pak Nádražní ulici čeká v roce 2020. „Rekonstrukce tramvajové trati v Nádražní ulici se objemem i délkou řadí mezi nejvýznamnější a největší, které DPP plánuje příští rok,“ dodal Šabík.

Výluky čekají i zbytek Prahy

Další výrazné omezení tramvajové dopravy bude také mezi Nádražím Strašnice a Nádražím Hostivař. Počínaje 25. červencem tam tramvaje nepojedou měsíc. Výluka nesouvisí s opravou tramvajové trati, nýbrž s modernizací železničního koridoru. Je potřeba demontovat most, pod kterým tramvaje jezdí.

„Bude postupně rozřezán ocelový rošt a těžkým jeřábem bude konstrukce postupně snesena. V místě stávající tramvajové tratě a komunikace se vybuduje nový ochranný rám, do kterého se přeloží tramvajové trolejové vedení a v kterém bude následně probíhat provoz. Nad tímto ochranným rámem a vedle něj bude probíhat výstavba nového mostního objektu,“ uvedl pro ČT mluvčí SŽDC Pavel Tesař. I zde se počítá se zavedením náhradní autobusové dopravy.

Omezení se bude týkat také metra, konkrétně linky C. Od soboty 29. června ustane na týden provoz metra v obou směrech mezi zastávkami Pražského povstání a Kačerov. V úseku bude probíhat výměna dřevěných pražců za betonové.

obrázek
Zdroj: ČT24

Další výluky jsou pak přes léto naplánovány na tramvajových tratích ve Francouzské ulici a na Rašínově nábřeží. Opravou projde také obratiště Spojovací a kolejiště na náměstí Bratří Synků. Na konci letních prázdnin pak začne rekonstrukce tramvajové trati v ulici Na Poříčí.

Uzavírky dopadnou i na řidiče

Práce v Nádražní ulici vyženou z této spojnice smíchovského nádraží a oblasti u bývalého lihovaru nejenom tramvaje, ale také auta. Pro řidiče jsou ale na prázdniny připraveny i mnohem vážnější komplikace než uzavírka poměrně málo frekventované smíchovské ulice.

Od července až do září bude Technická správa komunikací (TSK) opravovat rampu, po které se sjíždí z ulice V Holešovičkách do Nové Povltavské.  Uzavřen proto bude jeden jízdní pruh. „Je to sjezd do tunelového komplexu Blanka, takže to bude velmi náročné,“ varovala mluvčí TSK Barbora Lišková.

Na Smíchově potom začne rekonstrukce Vltavské ulice, která si vyžádá uzavírku její části, ještě dále na jihu metropole se pak  bude opravovat Strakonická, kde loni poškodila povrch vozovky kyselina, jež se vylila při nehodě.

Krátká uzavírka čeká i lanový most na Jižní spojce, který čeká diagnostika. „Uzavřeme na dva víkendy celou část Jižní spojky. Objízdná trasa bude vedena mimo,“ avizovala mluvčí Lišková. Na Jižní spojce bude také pokračovat oprava protihlukových stěn, která dopravu komplikuje již nyní, pokračovat budou uzavírky také ve Vídeňské ulici nebo na nábřeží Kapitána Jaroše.

Celkem chce TSK během prázdnin „sáhnout“ na více než 60 silnic. „Prázdninový termín je pro nás prioritní, protože se omezení dotknou menšího počtu Pražanů,“ podotkla Barbora Lišková.