Operace ještě před narozením zachránily již stovky dětí. Jejich rodiny přijely lékařům poděkovat

UDÁLOSTI: Pokroky medicíny zachraňují životy dětem v Česku (zdroj: ČT24)

V porodnici v pražském Podolí se setkaly rodiny, jejichž děti žijí díky předporodním operacím. Lékaři je provádějí, když jsou plody ještě v těle matky. Jako první začala s těmito zákroky královéhradecká fakultní nemocnice. Později ji napodobili lékaři z podolského Ústavu pro matku a dítě, loni se přidala také pražská porodnice u Apolináře.

Operace v těle matky provádějí lékaři především u dvojčat, která trpí transfuzním syndromem – cévami v děloze se mezi nimi přesouvá tekutina, jedním směrem ale jde nedokrvená a naopak. Lékaři musí takové propojení přerušit, což dělají laserem.

Že děti přežijí, není sice zcela jisté, ale mnohem pravděpodobnější, než kdyby lékaři nepomohli. „Přežití obou plodů máme okolo 70 procent, přežití jednoho miminka kolem 90 procent,“ vyčíslil vedoucí lékař Centra fetální medicíny Ústavu pro matku a dítě Lubomír Hašlík.

Simona Farářová, jejíž dcery transfuzním syndromem trpěly a lékaři je operovali, porodila obě děti a nosila je ještě deset týdnů po zásahu. „Narodily se přesně ve 30. týdnu,“ vzpomněla. Jak podotkl primář pediatrického pracoviště v Podolí Zbyněk Straňák, většinou zůstávají operované děti po porodu na intenzivní péči nebo na specializovaných pracovištích. „A všechny děti podstupují dlouhodobé sledování,“ zdůraznil.

Setkání s rodinami je pak z jedné strany výjimečnou příležitostí lékařům poděkovat, z druhé pak velkou satisfakcí. Doktoři vidí stovky zachráněných dětí, které dnes díky operacím skáčou, běhají nebo se batolí  kolem.

Jen v Podolí provedli lékaři už 162 vnitroděložních operací dětí. Kromě transfuzního syndromu u dvojčat dokážou operovat třeba i brániční kýlu anebo zúženou močovou trubici.