Vitvar: Málokterý ministr rozuměl kultuře. Ale Staněk neví, co dělá, a je v tom razantní

Události, komentáře: Jan H. Vitvar a Lukáš Jelínek o působení ministra kultury Staňka (zdroj: ČT24)

Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) má po svém nečekaném odvolání šéfů Národní galerie a olomouckého Muzea umění situaci uklidnit, jak mu to doporučilo vedení sociální demokracie. Jenže on nic neuklidní, myslí si vedoucí kulturní rubriky časopisu Respekt Jan H. Vitvar. Staněk je podle něj v očích kulturní scény nedůvěryhodný a udělal by lépe, kdyby odstoupil. Řekl to v pořadu Události, komentáře.

Staněk má do konce května připravit výběrová řízení na šéfy Národní galerie i Muzea umění Olomouc a podle vedení ČSSD má také zklidnit situaci. „Jestli toho uklidnění dnes někdo není schopen, tak je to právě Staněk. Občas se ptám lidí z příspěvkových organizací ministerstva kultury včetně vedení a nikdy se mi nestalo, aby se všichni jedním hlasem shodli na tom, že tak nekompetentního ministra kultury ještě nezažili,“ upozornil vedoucí kulturní rubriky Respektu Vitvar.

Staněk tvrdí, že podporu kulturní obce má, protože do resortu přinesl více peněz. To ale podle Vitvara není pro kulturní obec rozhodující. Pro pracovníky je důležitější vědět, že ministr kultury se v resortu vyzná a má jasno v tom, co chce dělat a podporovat, míní.

„Ale on absolutně netuší, jak ty instituce fungují. To by nevadilo, to netušili ani předchozí ředitelé, ale nedělali tak razantní kroky jako on. Jenže Staněk je neobratný v tom, že říká věci, které nejsou pravda,“ řekl Vitvar.

Vitvar: Ministr by měl odstoupit, aby výběrové řízení mohlo proběhnout řádně

Podle Vitvara se Staňkova nekompetentnost ukázala třeba ve středu, kdy šéfce drážďanských muzeí řekl, že už má sestavenou odbornou komisi, která mu pomůže vybrat nového ředitele Národní galerie.

„Obratem jsem se zeptal na ministerstvu kultury, jaké je složení této komise. A bylo mi sděleno, že se jenom uvažuje o tom, že by nějaká taková komise byla. Z těch protiřečení kulturní scéna cítí, že on absolutně neví, o čem mluví,“ zdůraznil Vitvar s tím, že Staněk si podle něj vůbec „není vědomý toho, jak škodí kultuře“. 

Výběrová řízení, která má Staněk podle vedení ČSSD do konce května připravit, podle Vitvara nebudou příliš úspěšná. „Myslím, že za stávajícího ministra kultury do toho řízení nepůjde nikdo, koho bych si já upřímně přál na tom místě. Ministr by měl odstoupit, aby výběrové řízení mohlo proběhnout řádně,“ doporučuje Vitvar.

Jelínek: Babišovi se hodí, když se protestuje i proti ministrovi ČSSD

Problematicky se jeví i způsob, jakým Staněk oba šéfy galerie a muzea odvolal. „Staněk se měl nejprve seznámit s chodem příspěvkových organizací a případné chyby se snažit napravit se současným vedením. Ale nepředpokládal bych, že ředitelé byli odvoláni před Velkým pátkem, kdy několik dní nevyšly noviny, aby se o tom nemluvilo, a ministr rychle odjel z Prahy, aby nemusel odpovídat na otázky. Kulturní obec je háklivá na to, když se s ní nemluví,“ uvedl politický analytik Masarykovy demokratické akademie Lukáš Jelínek. Akademie je blízká sociální demokracii.

Podle něj se nyní premiérovi Andreji Babišovi (ANO) hodí, že Staněk vyvolává u části veřejnosti odpor a lidé proti jeho působení protestují. V pondělí se v ulicích sešli lidé, kterým vadilo jmenování Marie Benešové (za ANO) ministryní spravedlnosti. „Babišovi se hodí, že existují protesty i proti ministrovi koaliční politické strany. Premiér už to naznačil, když řekl, že si s (odvolaným ředitelem Národní galerie Jiřím) Fajtem rozumí,“ řekl Jelínek.

Dění kolem odvolání ředitelů galerie a muzea podle něj poškodilo sociální demokracii. „Srovnal bych to s kauzou lithium. Je to něco, co může poškodit volební výsledek sociální demokracie. Možná se čeká až do Evropských voleb – až by se hledal viník neúspěchu ve volbách, mohl by být Staněk vyzván, aby rezignoval,“ dodal analytik Jelínek.

Fajta jako šéfa Národní galerie a Michala Soukupa jako šéfa Muzea umění Olomouc Staněk odvolal v polovině dubna po kontrolách v jimi vedených institucích. Na Fajta spolu se Soukupem a jeho předchůdcem Pavlem Zatloukalem podal trestní oznámení, na Fajta kvůli autorské smlouvě na 1,2 milionu korun či kvůli dlouhodobým nájemním smlouvám uzavíraným NGP, u bývalých ředitelů olomouckého muzea se oznámení týká prověření nákupu předražených pozemků v minulosti.

V dopisech adresovaných ředitelům světových muzeí a galerií, kteří se postavili za bývalého ředitele Národní galerie, Staněk obhajoval svůj krok tak, že si Fajt protiprávně a svévolně přisvojil finanční zdroje na úkor svých zaměstnanců, stejně jako část jejich duševního vlastnictví. Opírá se také o stanovisko zaměstnanců Národní galerie, jejichž odborová organizace vyjádřila ve svém prohlášení s odvoláním Fajta jednomyslný souhlas.