Vedení ČSSD chce od Staňka zklidnění situace. Výběr nových šéfů má připravit do června

Události: Ministr Staněk vysvětloval svůj postup poslancům i vedení ČSSD (zdroj: ČT24)

Vedení ČSSD uložilo ministrovi kultury Antonínu Staňkovi (ČSSD), aby připravil do konce května výběrová řízení na šéfy Národní galerie i Muzea umění Olomouc. Má také zklidnit situaci. Staněk už předtím na jednání sněmovního podvýboru pro kulturu upozornil na další výtky vůči Národní galerii Praha (NG). Týkají se například externích právních smluv zhruba za 6,3 milionu korun. Vypsání výběrového řízení na ředitele NG namísto odvolaného Jiřího Fajta podle Staňka po technické stránce už nic nebrání, chce ale ještě svolat odbornou skupinu. Pokud vše půjde dobře, umí si představit, že by galerie měla nového ředitele ve druhé polovině letošního roku.

Předseda ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček novinářům řekl, že grémium vzalo na vědomí informace, které od Staňka dostalo. Na jednání podle něj nepadly žádné nové informace, všechny argumenty pro personální rozhodnutí jsou dostupné na webu ministerstva kultury, dodal. „Grémium uložilo (Staňkovi), aby do konce května připravil výběrová řízení na obě funkce, aby zklidnil situaci a aktivně vyjednával se všemi aktéry,“ uvedl Hamáček.

Výzvy k odchodu ministra podle něj na jednání stranických špiček nepadly. „Projednali jsme situaci, diskutovali jsme, bylo to uzavřené jednání, takže detaily sdělovat nebudeme,“ konstatoval Hamáček. Hlasovalo se pouze o usnesení určeném Staňkovi, ne například o důvěře v ministra, dodal.

Grémium ČSSD: Staněk by měl uklidnit situaci (zdroj: ČT24)

Hamáček si umí představit mezinárodní výběrové řízení, ministerstvo by podle něj mělo být připraveno nabídnout petentům nespokojeným se situací místo ve výběrové komisi. „Pro nás je jediným akceptovatelným řešením naprosto transparentní výběrové řízení, kde nebude ani stín pochybností o jeho relevantnosti a kvalitě,“ řekl Hamáček.

První místopředseda ČSSD Roman Onderka řekl, že Staněk nerozptýlil jeho pochybnosti o způsobu, jakým personálie řešil. Jeho počínání považuje za chybu. „Proto také jsme dali to usnesení ve vztahu k tomu, aby uklidnil situaci včetně příspěvkových organizací,“ řekl Onderka. Odvolání Fajta a Soukupa podle něj měla předcházet větší diskuse a měl se ponechat čas na dokončení auditu.

Staněk s Fajtem mluvili na sněmovním podvýboru

Antonín Staněk v polovině dubna odvolal Jiřího Fajta a ředitele Muzea umění Olomouc (MUO) Michala Soukupa po kontrolách v jimi vedených institucích. Na Fajta i dva bývalé ředitele MUO Soukupa a jeho předchůdce Pavla Zatloukala podal trestní oznámení: na Fajta kvůli autorské smlouvě na 1,2 milionu korun či kvůli dlouhodobým nájemním smlouvám uzavíraným NG, u ředitelů olomouckého muzea se oznámení týká prověření nákupu předražených pozemků v minulosti.

Staněk i Fajt byli hosty čtvrteční neveřejné schůze sněmovního podvýboru. Zúčastnit se jí měl také Soukup, ze zdravotních důvodů se však omluvil a byl zastoupen.

Nový ředitel Národní galerie ještě letos

„Shrnul jsem důvody, které mě vedly k rozhodnutí o odvolání obou ředitelů. Znovu jsem odkázal na data, která jsou na webových stránkách ministerstva kultury,“ řekl Staněk po jednání s poslanci.

Upozornil ale i na nové skutečnosti. „Problémy kolem externích právních smluv, které uzavírala Národní galerie v celkové částce asi 6,3 milionu korun, dále některé smlouvy, které jsou uzavírány s podřízeným panem Malátem a jeho prostřednictvím s firmami, ve kterých je zastoupen, a další sérii pochybení, která souvisejí s činností Národní galerie“ uvedl ministr.

Před vypsáním výběrového řízení na nového ředitele NG chce Staněk ještě svolat odbornou skupinu. S ní se chce poradit o takovém postupu, který by umožnil zapojit do přípravy řízení co nejširší odbornou českou, ale i zahraniční veřejnost. „Když to všechno dobře půjde, umím si to představit v druhé polovině roku,“ odpověděl na dotaz, kdy by galerie mohla mít nového ředitele.

Odvolání obou ředitelů bylo podle předsedy sněmovního podvýboru Martina Baxy (ODS) jediným bodem programu. „(…) Dospěl jsem k závěru, že vysvětlení nejsou podle mého názoru dostatečná, že poslanci mají právo vědět, proč pan ministr k těmto krokům přistoupil…,“ řekl před jednáním Baxa.

Ministrovu rezignaci v souvislosti s nedávným odvoláním ředitelů Národní galerie a Muzea umění Olomouc požaduje například petice s více než šesti tisíci signatáři, kritické jsou i opoziční strany. Staněk se ve čtvrtek sešel se zástupci druhé petice, kterou podepsalo téměř pět set lidí. 

Kritika dočasného ředitele

Odvolaný ředitel Fajt je odborník s velkým mezinárodním renomé, pokud ale panují pochybnosti o hospodaření NG, je třeba je prošetřit, míní pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík. Stejně jako šéf poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek kritizoval výběr Fajtova dočasného nástupce Ivana Morávka.

Morávek byl v minulosti generálním ředitelem firmy Penam Slovakia z holdingu Agrofert, který v minulosti vlastnil premiér Babiš. „To, že byl (Fajt, pozn. red.) ze dne na den odvolán a nahrazen manažerem Agrofertu, nám přijde velmi zvláštní,“ řekl Ferjenčík. „My jsme obecně velmi skeptičtí k obsazování manažerů Agrofertu do vedoucích funkcí veřejných institucí,“ dodal. Podle Kalouska výběr Morávka do vedení galerie vzbuzuje pochybnosti o kompetentnosti takového rozhodnutí.

Předseda ODS Petr Fiala považuje situaci za velmi vážnou i proto, že se proti ministru Staňkovi postavila velká část kulturní veřejnosti. Staněk podle Fialy nedokázal své kroky vysvětlit odpovídajícím způsobem.

Lidovci kritizovali zejména odvolání ředitele olomouckého muzea Soukupa. Podle předsedy KDU-ČSL Marka Výborného je postup ministra Staňka netransparentní a vzbuzuje podezření, zda nesouvisí s dřívějším Staňkovým působením jako primátora Olomouce.

Podle hnutí SPD by bylo odvolání Fajta na místě, pokud by se prokázalo, že skutečně uzavíral smlouvy sám se sebou a měl z toho odměny. Předseda hnutí Tomio Okamura nicméně vyzval i k odvolání Staňka, který je podle něj neviditelný a neodvádí práci, jakou by měl, a dostatečně například nepropaguje Česko v zahraničí.