Zvažoval bych odvolání ministra kultury Staňka, řekl v OVM Roman Onderka

Otázky Václava Moravce o změnách ve vládě, státním rozpočtu a čínských investicích (zdroj: ČT24)

Vládu Andreje Babiše (ANO) možná čeká další změna, o místo by mohl přijít ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD). Statutárnímu místopředsedovi sociálních demokratů Romanu Onderkovi se nelíbí způsob i načasování odvolání ředitelů Národní galerie Praha a Muzea umění Olomouc. Staňka kritizuje i předseda KDU-ČSL Marek Výborný. Politici v Otázkách Václava Moravce diskutovali také o budoucí ministryni spravedlnosti Marii Benešové (dříve ČSSD). Podle 1. místopředsedkyně ODS Alexandry Udženije není jasné, kdo ji do vlády navrhl, Benešová by ale měla dostat čas na hájení.

Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) bude po návratu z Číny, kde doprovázel prezidenta Miloše Zemana, vysvětlovat odvolání ředitelů Národní galerie Praha Jiřího Fajta a Muzea umění Olomouc Michala Soukupa. „Ten způsob, jakým to bylo uděláno, to načasování, to beze sporu nesvědčí o profesionalitě. V prvé řadě bych si ho vyslechl, potřebuji znát argumenty, potřebuji znát důvody, proč to pan Staněk udělal,“ říká statutární místopředseda sociální demokracie Roman Onderka.

Onderka by dokonce Staňka odvolal. „Podle těch posledních dnů chování pana ministra v rámci ministerstva kultury, bych to (odvolání, pozn. red.) velice vážně zvažoval,“ myslí si Onderka. Vedení ČSSD podle něj ministra vyslechne a poté se rozhodne o jeho setrvání v úřadu.

Za odvolání může Hrad

Předseda lidovců Marek Výborný to považuje za neschopnost. „Ten, kdo nominuje, přece má mít kompetentnost toho člověka ověřenou dopředu, a ne zjistit, že holt kompetence primátora statutárního města Olomouce není kompetencí na post ministra kultury,“ připomíná Výborný fakt, že Staněk byl do loňského roku prvním mužem moravského města.

Jak Výborný dále uvádí, ve sněmovním podvýboru pro kulturu nepadlo ani slovo o řediteli Národní galerie, ani o problematice Muzea umění Olomouc. Na odvolání měl podle Výborného, jenž se odkazuje na exministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL), zájem prezident Zeman, který Fajta odmítl jmenovat profesorem. Přiznává ale, že to nemůže prokázat a že se pohybuje na úrovni spekulací.

Již potvrzenou změnou ve vládě Andreje Babiše (ANO) je výměna na ministerstvu spravedlnosti. Jana Kněžínka (za ANO) nahradí někdejší nejvyšší státní zástupkyně a exministryně spravedlnosti Marie Benešová (dříve ČSSD). Její působení jako poradkyně prezidenta Zemana či některé kroky v minulosti, kdy podle kritiků změnou zákona znemožnila potrestání provinilých firem, ale vyvolávají mezi některými politiky pochybnosti.

Podle první místopředsedkyně ODS Alexandry Udženije by však budoucí ministryně měla dostat čas na hájení a srovnává dnešní situaci s výměnou ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (tehdy ODS) ve vládě Petra Nečase (ODS), jehož nahradil Pavel Blažek (ODS). „Moc dobře si pamatuji hysterii, když ODS měnila pana Pospíšila za pana Blažka, a ty titulky v novinách o tom, jak se bude zasahovat do justice a tak dále. Nic z toho se nepotvrdilo, je teď jasné, že ODS opravdu vždy hájila nezávislost a nestrannost justice,“ myslí si Udženija.

Ministr musí respektovat zákon

Lidovci budou podle Výborného vůči Benešové obezřetní, a to i kvůli tomu, že nastupující ministryně uvedla, že v Česku je možné objednat si trestní stíhání. Stejnou věc tvrdil i premiér Babiš. Výborný též kritizuje nestabilitu na ministerstvu. „Nastupuje tam čtvrtý ministr za posledních deset měsíců. Všichni vědí, i kdo nerozumí justici, že to nepřispívá ke stabilitě toho rezortu,“ tvrdí předseda lidovců.

Výborný se navíc zastává končícího šéfa spravedlnosti, podle něj byl „Kněžínek výborným ministrem“. „S každým zákonem tam (na sněmovní ústavně právní výbor, pozn. red.) pan ministr chodil, debatoval s poslanci. Přesně to, co má dělat ministr,“ říká Výborný a dodává, že s ministrem se jim například podařilo schválit novelu o insolvencích a oddlužení.

Předseda lidovců nechce zpochybňovat právní kompetenci budoucí ministryně, ale některé okolnosti a výrok ohledně možnosti objednat si trestní stíhání v něm vzbuzují velké pochybnosti. Výborný také zopakoval, že by si kabinet měl kvůli výměnám ministrů znovu říci o důvěru. To ale premiér Babiš odmítl.

Onderka kritiku Benešové, která je bývalou členkou ČSSD, odmítá a myslí si, že je nezávislá. Pokud by se ale pokusila ovlivnit soudy nebo státní zástupce, sociální demokracie „proti tomu tvrdě vystoupí a následně, kdyby došlo k porušení (koaliční, pozn. red.) smlouvy, tak opustí vládu“. Udženija k tomu dodává, že „nevíme, komu a jaké úlitby musí pan premiér dělat, můžeme o tom jenom spekulovat“. Benešová je totiž zmiňována jako nominantka Hradu.

„Každý ministr je závislý minimálně na svém předsedovi, který ho tam nominoval, na své politické straně, na premiérovi, který vede vládu. Z tohoto pohledu nikdy nebudete mít úplně nezávislého ministra. Tam jde pouze o to, aby ministr respektoval zákon a nevstupoval do živých kauz způsobem, který mu neumožňuje zákon,“ tvrdí Onderka.

Politici poté debatovali o sociálních výdajích, státním rozpočtu a čínských investicích v Česku.