Snažte se víc, apelovali opět studenti v Česku na politiky kvůli klimatu

Události: Studenti v Česku znovu apelovali na politiky kvůli klimatu (zdroj: ČT24)

Tisíce mladých lidí se sešly v centru Prahy a dalších českých městech místo školy na protestu za lepší ochranu klimatu a snižování emisí. Studenti se snaží vyburcovat politiky, kteří podle nich mají přejít od slov k činům, aby zmírnili dopad činnosti člověka na oteplování planety.

Studenti v Praze vyrazili z Malostranského náměstí na průvod centrem metropole. Protestní akce navázala na podobnou z března, kterou se studenti připojili k celosvětové iniciativě Fridays for Future. Mladí lidé s ní od loňského září v pátečních dnech stávkují po vzoru šestnáctileté Švédky Grety Thunbergové.

Podle studentů politici nedělají dost pro ochranu klimatu a snižování emisí. Vláda sice v březnu po jejich první stávce informovala sněmovnu o svém postoji k těmto věcem, z jednání ale podle zástupců protestujících nevyplynulo nic konkrétního. Považují za důležité, aby politici začali klimatické změny řešit s vědci a prosazovali aktivní opatření.

Anna Mezgerová: Chceme, aby politici začali poslouchat vědce, oni řešení mají (zdroj: ČT24)

Organizátorům protestu vadí mimo jiné i to, jak proběhla březnová schůze Poslanecké sněmovny. Když na téma došlo, část poslanců opustila sál. Poslanci se nedokázali shodnout, zda mají v úsilí o zmírnění klimatických změn přidat, nebo ho naopak nepřehánět.

Z jednání je zcela zřejmé, že politici dál nevnímají změny klimatu jako problém a dál ignorují nás i naši budoucnost.
Petr Doubravský
mluvčí Fridays for Future

Debatu ani po víc než měsíci nedokončili. „Měli bychom se chovat zodpovědně a měli bychom začít utlumovat spalování fosilních paliv,“ tlumočila třeba postoj Pirátů Dana Balcarová. Místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Jan Skopeček (ODS) zas považuje akce za iracionální. „Nepodléhejme zelenému náboženství, dělejme skutečně racionální věci, kterými životnímu prostředí pomůžeme,“ prohlásil.

Stávkující studenti za problémy v Česku považují třeba prolomení limitů těžby, emisní výjimky pro uhelné elektrárny nebo neudržitelné nakládání se zemědělskou půdou. Stát podle nich investuje z převážné většiny do fosilního průmyslu místo do čistých zdrojů energie a nesnaží se plnit závazky vyplývající z Pařížské dohody.

Podle organizátorů se vedle pražských studentů přidali opět i středoškoláci z dalších asi 20 měst, třeba z Ostravy, Brna, Plzně, Semil či Valašského Meziříčí. Protesty studentů v březnu podpořili Hnutí Duha a Greenpeace a někteří vědci a akademici.

Zástupci studentů už dříve uvedli, že budou opět protestovat 24. května, kdy se chtějí připojit k další mezinárodní stávce iniciativy Fridays for Future. V březnu se do celosvětové stávky zapojily v Česku tisíce studentů ve více než 15 městech. Mezi 20. a 23. červnem se pak chtějí přidat také k mezinárodnímu protestu, který se uskuteční v německých Cáchách.

Celosvětové studentské stávky jsou inspirovány protestní akcí Grety Thurnbergové, která se v srpnu loňského roku rozhodla každý den sedět před švédským parlamentem a vyžadovala po vládě snížení emisí. Po švédských všeobecných volbách pokračovala ve stávkách každý pátek. Švédští levicoví poslanci ji za to nominovali na Nobelovu cenu za mír.