Obžaloba pro babičku pohřešované Valerie. Ženě hrozí za opuštění a týrání dítěte až osm let vězení

Státní zastupitelství podalo obžalobu na babičku pohřešované sedmileté Valerie z Prahy. Babička čelí obvinění z opuštění dítěte, zanedbání povinné výživy, ohrožování výchovy dítěte, zpronevěry a z týrání svěřené osoby. Policie po Valerii pátrá od loňského srpna.

Obžalobu bude řešit Obvodní soud pro Prahu 3. „Nařízení hlavního líčení ve věci lze očekávat na začátku června 2019,“ uvedla Iva Brucklerová z Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 3. 

Policie dříve uvedla, že babička dívku a jejího malého bratra, které měla v poručnické péči, dlouhodobě a mnohdy brutálně týrala. Holčičku údajně mimo jiné svazovala a také používala roubík. Dívka byla naposledy viděna v říjnu 2017 na Žižkově, kde bydlela.

Případem se zabývali kriminalisté z oddělení vražd. Jednou z vyšetřovacích verzí bylo i to, že dítě nemuselo týrání přežít. Poručnice u výslechu nedokázala vysvětlit, kde hledaná dívka je, a proto se stala hlavní podezřelou. S kriminalisty nespolupracovala. Vzhledem ke zvolené právní kvalifikaci jí hrozí maximálně osm let vězení.

V době svého zmizení dívka měřila 110 až 120 centimetrů, byla hubená. Policejní popis dále uvádí, že má černé vlasy, hnědé oči a v levém obočí jizvu.