Babiš: Kněžínek byl nominován v personální tísni. Je to dobrý legislativec

Premiér Babiš (ANO) hostem pořadu Týden v politice (zdroj: ČT24)

Jan Kněžínek se stal ministrem spravedlnosti v personální tísni, legislativec je ale dobrý, prohlásil předseda vlády Andrej Babiš pro pořad Týden v politice. Kněžínkovu vládní budoucnost více komentovat nechtěl, třebaže se o ministrovu jménu mluvilo v souvislosti se současnými vládními změnami – do čela dopravního resortu se má postavit Vladimír Kremlík, ministerstvo průmyslu a obchodu by měl řídit Karel Havlíček.

Babiš v pořadu Týden v politice odmítl odpovědět na otázku, kdo je po odchodu Ťoka a Novákové nejslabším článkem vlády. Spekulovalo se o konci ministra spravedlnosti Jana Kněžínka (za ANO). „Byl nominován v personální tísni. Je to dobrý legislativec,“ prohlásil v této souvislosti premiér.

Podle informací týmu Otázek Václava Moravce přitom byl předseda vlády pod tlakem Pražského hradu, aby Kněžínka odvolal, protože se ministr údajně dostatečně nezastal prezidenta v předchozí kauze údajného tlaku Hradu na špičky tuzemské justice.

Otázkám na další vládní přepřahání Babiš v souvislosti s aktuálními změnami na průmyslu a dopravě čelil v týdnu vícekrát, opakovaně uváděl, že je do budoucna nevylučuje, ale momentálně nechystá. 

Premiér Babiš rovněž avizoval, že hodnocení vlády chystá při završení prvního roku funkčního období. Jisté je, že po odchodu Petra Krčála (ČSSD) z ministerstva práce a Taťány Malé (ANO) ze spravedlnosti nyní čekají kabinet další dvě změny. Obě se týkají politiků nominovaných za hnutí ANO. 

Babiš: Kremlík je čistý

„Z osobních důvodů“ končí ministr dopravy Dan Ťok (za ANO). Místo něj se šéfem resortu stane Vladimír Kremlík. Média upozornila, že na resortu působil v éře ministra Aleše Řebíčka (ODS) v době, kdy byl vypsán kontroverzní tendr na právní služby, premiér v tom ale nespatřuje problém.

„Pan Kremlík měl prověrku na tajné. To nemá kdokoliv. Znamená to, že je čistý,“ míní. Na Kremlíkovi ocenil, že je pracovitý a dlouhodobě se pohybuje ve státní správě. Resort podle Babiše potřebuje především získat prostředky pro financování staveb. V této souvislosti zmiňuje spolupráci s Evropskou investiční bankou či Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou.

Upozorňuje také na dostavbu dálnice D4 mezi Příbramí a Pískem za soukromé peníze (PPP projekt), kterou si stát pronajme. „Bylo by dobré pokračovat touto formou. Například udělat PPP projekt Praha–Tábor,“ přál by si premiér. Babiš připomenul, že ministerstvo připravuje tendr na vysokorychlostní železniční trať mezi Prahou a Brnem.

Události: Zeman přijme kandidáty na ministry (zdroj: ČT24)

Druhá změna ve vládě proběhne na pozici ministra průmyslu a obchodu. Resort již dále nepovede Marta Nováková (za ANO). Babiš upozornil, že přišla z privátní sféry a pro takové lidi může být obtížné pracovat ve státní správě s úředníky. „Někdy si dělají, co chtějí, a nerespektují přání ministra,“ poznamenal premiér.

Důvody odchodu Novákové nechtěl předseda vlády příliš komentovat, jen podotkl, že pro ministra je nejdůležitější, jaké si vybere spolupracovníky. „Komunikace ministerstva nebyla ideální,“ řekl také. Novákové přesto za její práci poděkoval a sdělil, že s ní hodlá v budoucnu dále spolupracovat.

Babišova pravá ruka

Místo Novákové se funkce ujme Karel Havlíček, kterého Babiš v pořadu Týden v politice označil za svou pravou ruku v Radě pro výzkum, vývoj a inovace. „Vymyslel projekt Česká republika, země pro budoucnost. Jezdili jsme po světě a všude jsme byli 'Zemí příběhů'. Nevím jakých,“ podotkl premiér s odkazem na kampaň, která Česko sloganem „Země příběhů“ prezentovala.

„Chceme propagovat Českou republiku jako zemi kreativních a inovativních lidí,“ vystihl Babiš projekt, který Havlíček připravil. „Má osm pilířů, je tam digitalizace, zjednodušení života živnostníkům, ale i školství,“ upřesnil premiér s tím, že chce zavést nový školní předmět technika.

Úkolem pro Havlíčka je integrovat ministerstvo s Radou pro výzkum, vývoj a inovace a lépe spolupracovat s ministerstvy financí, pro místní rozvoj i životního prostředí. V přípravě je také centrum excelence pro umělou inteligenci. „Evropská unie přidělí peníze jenom čtyřem centrům,“ řekl Babiš s tím, že společně s Havlíčkem se pokusí uspět.

Do budoucna Babiš uvažuje o zřízení pozice místopředsedy vlády pro ekonomiku. Z jeho slov vyplynulo, že Havlíček by se mohl stát jedním z kandidátů na tuto funkci. „Zatím je to předmětem diskuse,“ uvedl premiér.