Pro Kalouska je Babiš „estébákem“ dál. Koalice si po soudu oddechla

Praha - Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek, který v minulosti otevřeně označoval ministra financí Andreje Babiše (ANO) za „estébáka“, soudní rozhodnutí respektuje. Nic to ale nemění podle něj na skutečnosti, že Babiš estébákem byl. Soud prý jen neměl dost důkazů, aby rozhodnul. Obě koaliční strany naproti tomu konečný verdikt přivítaly. Předseda lidovců Pavel Bělobrádek podotkl, že opačný výsledek mohl koalici rozkolísat, ale soudní rozhodnutí představuje dobrou zprávu. Prezident Miloš Zeman Babišovi poblahopřál.

Bratislavský okresní soud rozhodl, že český ministr financí Andrej Babiš je ve svazcích někdejší tajné policie StB veden neoprávněně jako její agent. Vyhověl tak miliardáři slovenského původu, který chtěl žalobou očistit své jméno. Verdikt soudu není pravomocný, slovenský Ústav paměti národa se proti verdiktu odvolá (podrobnosti čtěte zde).

„Rozhodnutí nezávislého soudu státu Evropské unie je zapotřebí respektovat. Každý ať si zváží, chce-li více věřit slovenskému Ústavu paměti národa a jeho specialistům, nebo Andreji Babišovi a dvěma estébákům, kteří svědčili v jeho prospěch,“ prohlásil bezprostředně po rozsudku Miroslav Kalousek pro ČT.

Podle Kalouska není pochyb, že Andrej Babiš „estébákem“ byl, pouze o tom chybějí důkazy. „Soud prostě může rozhodovat tehdy, má-li dostatek důkazů. On dostatek důkazů neshledal, rozhodl právem, rozhodnutí je třeba respektovat. Ale že by to něco na věci měnilo, si opravdu nemyslím,“ prohlásil Kalousek.

Babiš: Pravicové strany nemají co nabídnout

Babiš konstatoval, že soud ani jinak dopadnout nemohl, protože nikdy s StB nespolupracoval a nikdy s ní nic nepodepsal. Dále podotkl, že pravicové sněmovní strany nemají lidem co nabídnout, proto začaly s programem „antibabiš“.

„Mě tady dva roky uráží plno lidí. Pan Kalousek a hlavně ODS, protože nemají občanům co nabídnout, nabízeli program antibabiš. Nejdřív to byl estébák, pak konflikt zájmů a stále něco. Podle mě je to trapné a občany to vůbec nezajímá,“ reagoval ministr financí na Kalouskovy výroky. Považoval by za místné, kdyby se mu lidé, kteří ho kvůli spolupráci s StB napadali, nyní omluvili. Na otázku, zda hodlá omluvu vymáhat soudně, ale odpověděl: „Samozřejmě, že ne.“

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Koaliční partneři jsou spokojeni

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) je rád, že kauza nebude používána jako nástroj kritiky. „Rozhodnutí soudu dokazuje, jak je systém lustračního zákona absurdní a nespravedlivý tím, že je založen na evidenci komunistické StB a principu kolektivní viny. Historie a jednotlivé lidské osudy jsou zkrátka složitější než šablona lustračního zákona,“ komentoval ministerský předseda závěr slovenské justice.

Předseda Úsvitu Tomio Okamura rozhodnutí soudu vítá. Doufá, že ukončí vzájemné napadání a osočování politiků a bude více času na práci prospěšnou pro lidi. „Ať si o tom myslíme cokoli, my rozhodnutí soudu respektujeme. Doufáme, že čas, který se věnoval těmto diskusím, bude překlopen do práce pro občany a vláda svoji práci zintenzivní,“ prohlásil Okamura.

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek pro ČT: „Nezbývá než respektovat rozhodnutí soudu. Kdyby byla zpráva opačná, mohla nějakým způsobem rozkolísat koalici. Takhle k tomu nedojde, pro koalici je to tedy dobrá zpráva.“

Místopředseda ODS Miloš Vystrčil ocenil, že soud udělal za kauzou jasnou tečku. Podle jeho mínění by se nyní mohl ministr přestat stylizovat do role utlačovaného a neprávem obviňovaného. „Doufám, že konečně přestane hrát tu kartu a začne mluvit více o své práci, co dělá a proč a přestane se vymlouvat, že nemůže nic dělat, protože je pořád jen nějakým způsobem utlačován, respektive obviňován,“ prohlásil Vystrčil.

Že opozice na Babišovu údajnou spolupráci upozorňovala, považuje za přirozené. Výrokem soudu ale pro Vystrčila osobně celá věc končí. „Zda to tak bude obecně, se uvidí,“ dodal s obavou, že Babiš bude dál využívat kauzy a vystupovat stylem 'vidíte, já jsem vám to říkal'.

Prezident Miloš Zeman přes svého mluvčího vzkázal, že rozhodnutí nezávislého soudnictví musí respektovat každý demokrat. „Já takové rozhodnutí respektuji rovněž a blahopřeji panu Andreji Babišovi,“ doplnil.

Vydáno pod