Léčitelé, kteří radili „vykadit rakovinu“, oznámili konec. Z Aktipu bude platforma Jednotné medicíny

Centrum alternativní medicíny Aktip, známé z dokumentu Obchodníci se zdravím, oznámilo ukončení činnosti. Lidé, kteří v Aktipu působili, se zapojí do nově vznikající „platformy Jednotné medicíny“. Centrum to oznámilo na svém facebookovém profilu. Dokument z produkce České televize vloni ukázal kontroverzní metody léčitelů z Aktipu. Terapeuti centra například radili klientům léčit rakovinu detoxem nebo si najít milence. Kvůli tomu na Aktip dokonce míří trestní oznámení.

„Aktip, tak jak jste ho znali, již přestal existovat. Namísto něj se tvoří nástupnická platforma Jednotné medicíny, která již dnes sdružuje daleko více odborníků, než byl původní koncept,“ stojí v prohlášení centra Aktip na jeho facebookovém profilu.

Policie se v současnosti stále zabývá trestním oznámením na Aktip. To na centrum podal loni v červnu spolek Kverulant. Policisté sice v listopadu oznámení odložili, státní zástupkyně ale nařídila, aby praktiky terapeutů Aktipu ještě prověřili.

Vedoucí institutu Jarmila Klímová v minulosti sdělila, že za metodami kolegů stojí. Na centrum si stěžovali i onkologičtí pacienti, kteří dostávali rady, aby nahradili onkologickou léčbu psychoterapií a potravinovými doplňky.