Marvanová: Tlaky na mé odvolání šly i od lidí kolem Pavla Němce

Praha – Na odvolání Hany Marvanové z funkce náměstkyně ministryně spravedlnosti údajně tlačila skupina lidí kolem někdejšího ministra Pavla Němce. Marvanová to řekla v Interview ČT24. Podle ní podléhají ministerstva tlaku zájmových skupin natolik, že není možné prosadit změny a reformy.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

V minulých dnech se Marvanová netajila tím, že klíčový spor se na ministerstvu spravedlnosti rozhořel kvůli výběrovému řízení na šéfy krajských soudů v Brně a Ústí na Labem. Někteří justiční funkcionáři podle ní dávali najevo, že si změny nepřejí. Z pozice náměstkyně Marvanová uspořádala otevřené výběrové řízení. „Pět dnů předtím, než výběrová komise zasedla, jsem ze dvou zdrojů dostala informace, že je již dohodnuto, jak má dopadnout výběrové řízení v Ústí,“ podotkla.

Jak má dopadnout soutěž na šéfa ústeckého krajského soudu, se Marvanové doneslo ze serveru Česká justice. Podle těchto informací si měl předseda ústeckého krajského soudu vyměnit místo s někým dalším odtamtud. „A za serverem Česká justice stojí skupina kolem Pavla Němce, takže tlaky na mé odvolání směřují mimo jiné z této skupiny,“ řekla v Interview ČT24. Klíčovými lidmi, kteří ovlivňují stav české justice, je podle Marvanové osmička předsedů krajských soudů.

Tři desítky ústeckých soudců začaly s výtkami vůči změnám na krajském soudu mediálně vystupovat v momentě, kdy výběrová komise vedená Marvanovou nedoporučila na šéfa ani jednoho ze stávajících dvou místopředsedů, kteří se do soutěže přihlásili. Uspěl totiž předseda Okresního soudu v Mělníku Jan Veselý. Ministryně Helena Válková přislíbila po odvolání Marvanové, že výsledek výběrového řízení bude respektovat.

Pavel Němec:

Bývalý předseda Unie svobody, exministr pro místní rozvoj a poté i ministr spravedlnosti. V této funkci se dočkal kritiky v rámci několika kauz, z nichž nejznámější bylo předání v Česku stíhaného prince Sáního do jeho domovského Kataru. Později rovněž figuroval v kauze takzvané justiční mafie, kdy se scházel s některými zástupci justice včetně tehdejší nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké v době, kdy soud řešil případ tehdejšího vicepremiéra Jiřího Čunka. Ten byl v té době předsedou vládní KDU-ČSL, Němec přitom v té době radil premiéru Mirku Topolánkovi.

Lobbing je silnější než vůle po změně

Marvanová, která skončila jako náměstkyně Heleny Válkové na ministerstvu spravedlnosti po zhruba čtyřech měsících úřadování, je za svou zkušenost ráda. Vládě doporučuje, aby více čelila lobbistickým tlakům: „Nemyslím, že je to problém jen na ministerstvu spravedlnosti. Proto se v této zemi nedaří prosadit reformy. Politici ve volbách mnoho slibují, ve chvíli, kdy přijdou do vlády, začnou podléhat tlakům nebo nemají sílu jim čelit.“ Po čtyřletém období, až budou politici skládat účty, ukáže se opět, že nedošlo k prosazení změn.

Pro příklad sáhla ke své nedávné zkušenosti. Jmenovala advokáty, exekutory, soudní znalce a samotné soudce jako skupiny, které se snaží ovlivňovat dění na ministerstvu prostřednictvím úředníků, které ovládají. „Když jsem trvala na výrazném snížení odměn při vymáhání bagatelních pohledávek, narazila jsem na odpor lidí z legislativního odboru,“ řekla Marvanová v Interview ČT24 s tím, že musela některé úředníky upozorňovat, že současná vláda má jiný program, než vláda předchozí.

Někteří úředníci podle jejích slov fungovali v těsném sepětí se zájmovými skupinami a odmítali provádět příslušné změny. Pro příklad uvedla sílu exekutorů na úřadě: „Šlo to tak daleko, že když jsem jim uložila, aby zapracovali změnu, kterou požadovala vláda, konkrétně šlo o omezení postihu společného jmění manželů v exekuci, obešli mě, šli za paní ministryní a vyjednali si, že z návrhu zákona se věc vypustila.“ Ministerstvo pak za to od  legislativní rady vlády sklidilo kritiku a muselo návrh přepracovat.

Dluhy jsou výnosný byznys, ale politici nemají podléhat tlakům

Sama chápe, že zájmové skupiny se snaží hájit své vlastní zájmy. Obzvláště dluhy a placení vysokých nákladů v rámci exekuce představují výhodný byznys. „Je problémem státní správy a politiků, pokud lobbistickým zájmům podléhají. Mimochodem nám chybí zákon o lobbingu. Potom se stává, že stát je pod přílišným vlivem určitých zájmů a doplácí na to občan,“ míní Marvanová. Situace v resortu je podle ní dlouhodobá.

Budoucí spolupráci s předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem na ministerstvu financí si Marvanová umí představit. Babiš už ochotu přizvat ji k dění v resortu jako poradkyni avizoval. „Pokud bude zájem, budu se na tom ráda podílet,“ prohlásila k možné spolupráci s Babišovým resortem. V Interview ČT24 ale několikrát uvedla, že pro změny, jejichž prosazování se na resortu spravedlnosti ujala, necítila ani od Babiše, ani od hnutí ANO žádnou podporu.

Vydáno pod