VZP má 20 let uzavřenou podezřelou smlouvu s firmou, kterou vlastnil zavražděný podnikatel

Události ČT: VZP má 20 let uzavřenou podezřelou smlouvu s firmou, kterou vlastnil zavražděný podnikatel (zdroj: ČT24)

Kontroly odhalily další podezřelé smlouvy ve zdravotnictví. Stát se teď zaměřil na kontrakty nemocnic a pojišťoven s bezpečnostními agenturami. Ministerstvo financí prověřuje zejména ten mezi Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP) s agenturou Lenia. Více než dvacet let trvající smlouva, která je pravidelně prodlužovaná bez soutěže, je podle úředníků riziková.

Kontroly zakázek bezpečnostních služeb spustila kauza stíhaného podnikatele Tomáše Horáčka. Jeho společnost Chráněná dílna vyhrála soutěž na tyto služby v pražské nemocnici Na Bulovce. Ve skutečnosti je ale dělaly jiné firmy. „Fungovala skutečně pouze řekněme jako určitý průtokový ohřívač,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (nestraník za ANO).

Stát začal kontrolovat smlouvy s podobným plněním i v jiných organizacích. V největší zdravotní pojišťovně – VZP – považuje za podezřelou zakázku se společností Lenia. „Ministerstvo financí vyhodnotilo ty smlouvy se společností Lenia jako potenciálně rizikové,“ uvedl mluvčí ministerstva Michal Žurovec.

Lenia zajišťuje pro VZP kromě ochrany objektů také bezpečnostní systém už více než dvacet let. Smlouvy se pravidelně prodlužují – naposledy v roce 2015. „Ta rámcová smlouva na čtyři roky byla uzavřena na částku 133 milionů korun. Vyčerpáno bude ze strany společnosti Lenia řádově o desítky milionů korun méně,“ reagoval mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Oldřich Tichý.

Původní majitel firmy byl zavražděn. Spolupracoval s Františkem Mrázkem

Agenturu Lenia do roku 2006 vedl a spoluvlastnil blízký spolupracovník zavražděného šéfa podsvětí Františka Mrázka Jiří Kubín. Také samotný Kubín se stal v březnu 2006 obětí nájemné vraždy. Už v tu dobu pracovala Lenia pro VZP.

„Ta smlouva provází VZP mnoho let. Zajišťuje technické prostředky ochrany,“ řekl generální ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeněk Kabátek.

Dnes má Lenia nového majitele. ČT firmu už před pěti dny oslovila, aby zjistila stanovisko k současné kontrole ministerstva financí. Společnost na dotazy nereagovala. VZP už dál smlouvu prodlužovat nebude. „Doufám, že se nám podaří vysoutěžit nové partnery,“ dodal Kabátek.

Ministerstvo financí prověřuje, jak celá smlouva v 90. letech vznikla. „Zda byly finanční prostředky vynaloženy efektivně a správně,“ dodal mluvčí ministerstva Žurovec.

Kontrola Ministerstva financí ve VZP by měla skončit během dvou měsíců. Pokud úředníci zjistí pochybení, chtějí se obrátit i na policii.