Meteorologové varují před silným větrem. Bude dout až do pondělního rána

Neděle bude větrná, příští týden nejchladnější v únoru (zdroj: ČT24)

V Česku bude i dále foukat. Pro sobotu je stále v platnosti výstraha před silným větrem ve Frýdlantském výběžku a v oblasti Jeseníků a Beskyd, kde však budou poryvy postupně slábnout. Během neděle bude foukat na východě a severovýchodě republiky. V neděli večer a v pondělí ráno pak meteorologové očekávají větrno také v západní polovině Čech. Vyplývá to z varování Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

„Během nedělního dopoledne nejdříve na východě a severovýchodě území a k večeru i v západní polovině Čech začne foukat čerstvý jižní až jihovýchodní vítr,“ uvedli meteorologové. Místy s nárazy by mohl dosáhnout rychlosti 55 až 70 kilometrů za hodinu, na horách 70 až 110 kilometrů v hodině. Později odpoledne a večer se bude měnit na jihozápadní.

Výstraha před silným větrem platí v neděli od 10:00 do 23:00 pro Moravskoslezský kraj a část Zlínského kraje a večer pak od 19:00 také pro Prahu, Plzeňský, Karlovarský, Ústecký a Liberecký kraj a části Středočeského a Jihočeského kraje. Pro tyto regiony trvá výstraha až do pondělních 09:00.

Meteorologové v souvislosti s tím lidem doporučují, aby zajistili okna, dveře a předměty, které mají venku volně uložené. Na horách by měli omezit túry zejména do hřebenových partií. Zostřenou pozornost by měli věnovat řízení automobilů. Již během sobotního rána je na mnoha silnicích v celé republice potrápil sníh, led i vítr.

Příští týden bude nejchladnější

Z následujících čtyř týdnů bude právě ten nadcházející nejchladnější, teploty přes den se ale udrží nad nulou. Celé období od 11. února do 10. března bude teplotně i srážkově průměrné. Vyplývá to z měsíčního výhledu počasí, rovněž zveřejnil Český hydrometeorologický ústav.

„Relativně nejchladnější bude první týden, kdy minimální noční teploty budou klesat většinou na plus jeden až minus čtyři stupně Celsia a maximální denní budou stoupat na jeden až šest stupňů Celsia,“ uvedli meteorologové.

Relativně nejteplejší vychází podle meteorologů poslední týden období s týdenním průměrem nejnižších teplot kolem nuly a týdenním průměrem nejvyšších denních teplot kolem šesti stupňů Celsia. Srážkově bude období jako celek průměrné. „Průměrné týdenní úhrny se budou pohybovat kolem devíti milimetrů,“ sdělil ČHMÚ.

Měsíční výhled vyjadřuje celkový charakter počasí, nepostihuje proto všechny možné výkyvy, upozorňuje ČHMÚ. Úspěšnost výhledu se podle meteorologů pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek kolem 65 procent. Předpověď na třetí a čtvrtý týden se často blíží dlouhodobým klimatickým hodnotám pro příslušná období.