Prezident Zeman bude vedlejším účastníkem sporu o Peroutkův článek. Soud vyhověl jeho žádosti

Prezident Miloš Zeman se může účastnit sporu kvůli svým výrokům ohledně novináře Ferdinanda Peroutky. Obvodní soud pro Prahu 1 vyhověl jeho žádosti a prezident se tak stal vedlejším účastníkem řízení. České televizi to potvrdila mluvčí soudu Alena Novotná. Novinářova vnučka Terezie Kaslová původně zažalovala Kancelář prezidenta republiky kvůli Zemanovu výroku, že byl Peroutka autorem článku s titulkem „Hitler je gentleman“. Žádala omluvu. Nejvyšší soud ale loni konstatoval, že v tomto případě není možné žalovat prezidentskou kancelář. Stát tak u obvodního soudu zastupuje ministerstvo financí.

„Pokud se někdo chce stát účastníkem na straně žalované, čili podporovat jednu ze stran sporu, má soud za úkol pouze prozkoumat, jestli má na výsledku sporu právní zájem. A soud krátce odůvodnil, že právní zájem prezidenta republiky shledal, a proto vedlejší účastenství připustil,“ řekla mluvčí obvodního soudu Alena Novotná. Vnučka Peroutky Terezie Kaslová s účastí prezidenta v řízení nesouhlasila. „Proto bylo nutno rozhodovat usnesením, proti kterému je přípustné odvolání,“ doplnila Novotná.

Podle Zemanova právního zástupce může prezident ve sporu především podpořit žalovanou Českou republiku. „Jako vedlejší účastník může vznášet své argumenty, může se vypořádat s argumenty protistrany a podporovat český stát, jehož je hlavou,“ řekl ČT advokát Marek Nespala.

Stát u soudu zastupuje na základě rozhodnutí Nejvyššího soudu z května minulého roku ministerstvo financí. Podle něj je za případné škody způsobené Zemanovými výroky zodpovědný stát. Českou republiku ale nemá zastupovat Kancelář prezidenta ale právě jedno z ministerstev. Vzhledem k tomu, že se nepodařilo určit jiné příslušné ministerstvo, „zbylo“ jednání za stát na resort financí.

Zeman se omluvil pouze za to, že domnělý článek nebyl nalezen

Terezie Kaslová podala žalobu u Obvodního soudu pro Prahu 1 v dubnu 2015. Po prezidentské kanceláři se domáhala omluvy za výroky, které na adresu jejího dědečka, prvorepublikového spisovatele a novináře Ferdinanda Peroutky, pronesl Zeman v lednu 2015 na Pražském fóru k holocaustu, kde hovořil i o selhání intelektuálů v krizové situaci, jakou byl nástup nacismu, a o jejich fascinaci tímto zrůdným učením.

O Peroutkovi řekl, že napsal v časopise Přítomnost článek s titulkem „Hitler je gentleman“. Zároveň mu přisoudil výrok „Nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky“. Posléze se ale ukázalo, že autorem tohoto výroku je Jan Stránský. Článek z Přítomnosti Pražský hrad ani přes snahu prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka nedokázal v archivech objevit. Zeman se omluvil pouze za to, že článek nebyl nalezen. Fascinaci Peroutky nacismem se jeho mluvčí snažil dokázat dalšími texty, které novinář napsal.

V souvislosti s loňským rozhodnutím Nejvyššího soudu Miloš Zeman řekl, že považuje za chybu, že citoval Peroutkův článek, který se nemůže najít. Podle prezidenta byl Peroutka bezesporu velký novinář, který ale v určité fázi podlehl nacistické ideologii.