Pieta v Letech: Ani Sobotkova vláda nenajde peníze na likvidaci vepřína

Lety (Písecko) - Peníze na likvidaci vepřína, který stojí na místě někdejšího pracovního tábora pro Romy v Letech na Písecku, zřejmě nenajde ani současná vláda. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) míní, že desítky milionů korun, které by byly zapotřebí na likvidaci a postavení nového vepřína, by měly být využity třeba na vzdělávání romských děti a na zlepšování sociálních podmínek v sociálně vyloučených lokalitách. Sobotka to uvedl při dnešním pietním aktu, kterého se v Letech zúčastnilo na 150 lidí. Pietního aktu se zúčastnil také ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) a ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD).

„Nemám dobrý pocit z toho, že se diskuse kolem Let redukuje na otázku toho, že je tady nedaleko prasečák. Myslím, že bychom měli mluvit o podstatnějších věcech a to je například latentní rasismus, který je stále ještě přítomný v české společnosti a čas od času vyplouvá na povrch,“ uvedl premiér. Doplnil, že v Letech by si lidé měli spíše připomínat, že romský holocaust během druhé světové války přežilo jenom deset procent Romů z těch, kteří před válkou v Československu žili.

„Nechci být konfrontační. Premiér podvědomě také cítí, že ten prasečák tady nemá být,“ uvedl organizátor piety Čeněk Růžička, kterému v koncentračních táborech zemřela téměř celá rodina. Ministrovi kultury Danielu Hermanovi ukazoval rybník u někdejšího lágru, kde se romské ženy musely nahé umývat a dozorci je potom sexuálně zneužívali.

„Pošlapání důstojnosti obětí“

Ministr kultury naznačil, že památník by zasloužil úpravy. „Vnímáme ten nepříjemný odér z blízkého prasečáku a uvědomujeme si, že věci nejsou tak, jak by měly být. Myslím, že důstojnost obětí nacismu, které tady zahynuly, si zasluhuje, aby i okolí památníku bylo upraveno,“ uvedl Herman. Podobně se vyjádřil i ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier: „Na místě bývalého tábora stojí vepřín, který vnímám jako pošlapání důstojností obětí, které zde zahynuly, těch, kteří přežili, i jejich rodin.“

Lidé si připomněli oběti komunismu a romské oběti nacismu (zdroj: ČT24)

„Oba ministry, kteří tu se mnou byli, jsem požádal, aby téma aktuálně zmapovali a informovali vládu o variantách dalšího postupu. Nechceme to téma ignorovat,“ uvedl premiér Sobotka. Podle předsedy vlády je však problém velmi komplikovaný, protože vepřín je soukromý majetek společnosti AGPI Písek a řešení by si vyžádalo velké investice.

„Byl bych skoro raději, abychom tyto peníze věnovali směrem ke vzdělávání romských dětí, kdybychom je věnovali na zlepšování sociálních podmínek v sociálně vyloučených lokalitách, protože peněz není nazbyt,“ uvedl Sobotka. To však neznamená, že by se nemělo zlepšit prostředí památníku, aby pietní místo nebylo žádným způsobem rušeno. „Rozumím rozhořčení lidí, kteří sem přicházejí. Není to věc, která by byla jednoduchá, zatím žádná z minulých vlád nebyla schopná se s tím vypořádat,“ konstatoval premiér.

Podpořit likvidaci vepřína přijel i Karel Berousek. „Už to trvá dost dlouho a nikdo s tím nic nedělá, je nejvyšší čas, aby zmizel. Mně tam zahynul strejda i děda. Mého strejdu tady hodili do vápna, ani nebyl černej. Tady jsou tátovi rodiče. Tady strejčkové. Co bych vám k tomu řekl,“ uvedl při prohlížení expozice, která má v areálu památníku premiéru. Výstava Zaniklý svět připomíná kulturu a historii Romů.

Podle romského občanského sdružení Konexe je existence vepřína na místě genocidy Romů „ostudou nás všech a symbolem postavení Romů nejen v České republice, ale i v celé Evropě“. O pomoc sdružení požádalo otevřeným dopisem členy Evropského parlamentu a Evropské komise. Žádá, aby přestali podporovat majitele vepřína prostřednictvím evropských dotací, bez kterých by jeho farma prý brzy skončila.

Romský tábor Lety na Písecku byl otevřen v srpnu 1940 jako kárný pracovní. Do května 1943 jím prošlo 1 308 Romů, 327 z nich v něm zahynulo a přes pět stovek bylo převezeno do Osvětimi. Z koncentračních táborů se po válce vrátilo ani ne 600 romských vězňů. Podle odhadů tak nacisté zavraždili 90 procent českých Romů. Pietní místo v Letech bylo zpřístupněno v roce 2010. Památník Lidice zahajuje v Letech pátou návštěvnickou sezonu. Pietní místo je nyní až do října otevřeno denně od 09:00 do 17:00.

Vydáno pod